Krehký miesený koláč so smotanovou plnkou.

 

 

Môj tatík pochádza z piatich súrodencov. Dnes už bohužiaľ nežije ani Anna, ani Ján. Ale je to dobrý rod. Obaja mali vyše deväťdesiat rokov, keď sa odobrali do neba a strážia nás ako anjeli. Zvyšný traja, stále žijú. Želmíra má už vyše deväťdesiat a tatík Blažej so svojou dvojičkou Ondrejom majú vyše osemdesiat.  Nám, ich deťom ostáva len dúfať, že budeme mať to veľké šťastie a dožijeme sa tak zaslúženého veku, ako oni.


S každým z nich mám zachovanú nejakú spomienku.
Najstaršia Anna , rodina tvrdí, že som sa na ňu podala. Ak je to pravda, tak mám veľké šťastie. Strynka Anča, ako sme ju volali, bola úžasná žena. Mala až do konca svojich dní nesmierny prehľad o verejnom živote, politike, sociálnej problematike a na všetko mala svoj zdravý názor. Celý deň počúvala rádio a všetko komentovala. Celý život ťažko pracovala.  Ako dnes ju vidím, ako sedí u nás  v kuchyni, mocné nohy (ktoré som po nej zdediť ozaj nemusela) v károvaných vysokých podkolienkach, vyložené na malom stolčeku. V ústach mala jeden viditeľný zub a zjedla celé jablko, len tak chruplo. Neviem, či mala zubnú protézu, ale u nás si ju pamätám len s tým jedným zubom. Už keď som žila v Mníchove a strynka prestala vychádzať z domu, bola mi mamička ukázať jeden dom, na jej ulici. Zastavili sme sa u nej a zistila som, že rozum mala stále rovnako bystrý, ako predtým. V jej poslednom roku, sa pri nej striedali všetky jej dcéry, aby nebola sama a tak umrela v podstate v kruhu svojej rodiny. Strynka bola si skvelá a je to pre mňa naozaj veľká česť , ak som taká ako Ty.
Strýčka Jana mám zachovaného, ako hrá na harmonike a spieva pesničku „moja Betka“. Betka sa volá jeho manželka. Keď sa mu vydávala vnučka Veronika, bola som , tak ako je zvykom u nás v dedine, priniesť na prípravu svadby peniaze. Kedysi sa nosili potraviny na pečenie koláčov. Ale to bolo v čase keď sa tie zákusky na svadbu, skutočne fyzicky piekli v dome. Teraz sa zákusky objednávajú a nosia sa teda už peniaze. Vlastne ja už neviem, či sa to stále praktizuje. Dosť na tom keď sa vydávala Veronika, tak to ešte fungovalo a ja som prišla s mamičkou k mojej sesternici Marte, nevestinej maminke. Vtedy som videla strýčka Jana naposledy. Bol to vysoký rovný chlap, a aj v svojej osemdesiatke si tú rovnosť zachoval. Prišiel podal mi ruku a ja som ho pobozkala. Stále cítím vôňu jeho kolínskej, pretože bol čerstvo oholený. Prešlo viac ako desať rokov a on sa odobral.
Strynka Želka. Keď sa vydávala Annina dcéra Elena,na jej svadbe si strynka  dala na zem  otvorenú fľašu nejakého alkoholu, vyzula sa a hajduchovala ponad tú fľašu v kruhu ľudí. Ona ma brávala na svoje firemné výlety, rozprávala sa svojím tichým hlasom so smnou ako s dospelou ženou,  aj keď som bola len dievča a celý môj život ma volá Milenka. Takto ma volá jedine ona. Keď som si ako dieťa predstavovala, že čo sa so mnou stane, ak by mi umreli rodičia, tak som tajne dúfala, že si ma vezme strynka Žela.  Mala len synov a tak som po nej zdedila, nejaké kúsky z jej šatníka. Nádhernou kruhovou sukňou, ktorú ona volala „štofka“, som robila veľkú parádu počas celej mojej strednej školy a nejedna spolužiačka mi ju závidel.  Potom som sa do nej už nezmestila.
Stále je medzi nami a občas ju tatík privezie ku nám autom. Keď som sa s ňou rozprávala tento rok, neustále sa so mnou chcela rozprávať o mojich deťoch Dorke a Janíčkovi. Až po nejakej chvíľke som zistila, že si myslí, že ja som Radka, moja dcéra. Aj ma tak oslovovala a opýtala sa ma, ako sa má Milenka. Chudiatko je už veľmi zmätená.
Strýčko Ondrej, tatíkove dvojča. V dedine bol nesmierne obľúbený. Vtipkár, elektrikár, kujon.. Oni sú jednovaječné dvojičky a tak sa na seba aj veľmi podobali, ale povahou neboli rovnakí. Tatík mal skôr povahu ako strynka Žela, tichý, rozvážny, ktorý má rád ľudí, ale aj svoju samotu.
Ondrej bol povahou na strynku Anču. Do každého hrnca vareška, jazyk sa mu nezastavil a bol všade, kde sa niečo dialo. Neviem vybrať žiadnu spomienku, pretože on bol viacmenej súčasťou našej rodiny.  Váľali sme sa od smiechu keď k nám prišiel. Nechápem kde na tie žartíky a trefné vetičky chodil. Kým som bývala ešte u rodičov, ale aj potom neskôr, boli sobotné rána nemysliteľné bez Ondreja.  S taškou plnou mlieka a rožkov sa u nás vždy zastavil na hrnček kávy. My všetci v pyžamách, neučesaní s neumytými zubami a Ondrej verklíkoval, čo, kde, ako.
Od svojich 75 rokov sa stali s tatíkom zdvojené nádoby. Chodili spolu na nákupy, chodili spolu do kostola, chodili spolu po doktoroch. Ešte aj choroby majú rovnaké. Darmo, genetika nepustí.
V poslednej dobe si Ondrej prechádza zložitým zdravotným obdobím a nám všetkým ostáva dúfať, že tá figliarska iskierka v ňom ešte zažiari.

 


Tento koláč, tak sama pre seba volám strynkin Želkin. Aj keď som si recept na cesto našla na týchto maďarských stránkach a náplň u Magdalénky na topreceptoch.
Strynka ho asi piekla inak a s tvarohom, ale stále mám zachovaný jej tvarohový mrežovník.  Aj keď som sa akokoľvek snažila, tak nejako som si nikdy na tom mojom nepochutila.
Raz na chate som mala v pláne , že ho upečiem, ale som zistila, že ten tvaroh, ktorý som mala, sa na ten koláč vôbec nehodil. Tak som myslela, že urobím normálny lekvárový mrežovník a prechádzala som si recepty. Na topreceptoch som objavila koláč od Magdalénky, ktorý mal rovnaké cesto ako môj  miesený, ale náplň,  aj keď vyzerala ako tvarohová, tak tvarohová nebola. Mala som všetko a tak som išla do toho a vážne bol skvelý. Dobrý Manžel síce chce viac ten jablkový, ale zbytok rodiny zas práve tento smotanový. Už sa neviem dočkať, kedy ho budem môcť upiecť aj v Selciach. Strašne som zvedavá čo naň povedia.
Viete tvaroh sa dá použiť do mnohých iných koláčov, ale táto náplň asi len tu, tak si myslím, žeby bola škoda, piecť ho inak.
Takže Magdalénka  ďakujem, ale určite Ti nebude vadiť, keď ho budem volať „strynkin“ naďalej. Lebo vieš, on je presne taký ako ona, báječný.

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):     plech 27 x 32 

Suroviny:

Na cesto :
500 g hladká múka
250 g maslo
200 g práškový cukor
4 žĺtky
1 balíček prášok do pečiva
štipka soli
strúhaná kôra z jedného citróna

Na smotanovú náplň :

700 ml sladké mlieko,
80 g krémový prášok Zlatý klas
9 polievkových lyžíc kryštálový cukor
1 balíček vanilkový cukor
pol čajovej lyžičky vanilkový extrakt
4 bielky
300 g hustá tučná kyslá smotana

Postup

 

 

Najprv vypracujeme cesto.

Na dosku presitujeme múku a zmiešame ju s práškom do pečiva a cukrom a štipkou soli.
Do stredu urobíme jamku a vklepneme tam štyri žĺtky. Zapracujeme nahrubo a nakoniec pridáme nakrájané mäkké maslo. Všetko zmiesime a vypracujeme hladké cesto.
Zabalíme ho do fólie a odložíme na chladné miesto aspoň na polhodinku.

Uvaríme puding.
Dáme variť 500 ml mlieka a v 200 ml poriadne rozmiešame 2 balíčky Zlatého klasu (každý po 40 g) a 7 polievkových lyžíc cukru.
Keď mlieko začne po krajoch bublinkovať, vmiešame do neho pudingové mlieko a uvaríme dohusta. Uvarený puding preložíme do väčšej misy a  ideme šľahať sneh.


Bielky napeníme a pridáme k nim  2 polievkové lyžice cukru. Vyšľaháme pevný, tuhý sneh s ostrými špičkami.
Počas šľahania poprosíme nejakých pomocníkov, aby nám občas premiešali uvarený puding,  aby sa netvorila koža.
Hneď po vyšľahaní snehu, do pudingu vmiešame po častiach kyslú smotanu, aj keď je puding stále ešte veľmi teplý.
Po zmiešaní, po častiach pridávame sneh a pomaly ten sneh prevraciame a obaľujeme v pudignovej hmote.
Cesto rozdelíme na dve časti.

Podľa plechu  27 x 32 (radšej menší, ako väčší)  vystrihneme papier na pečenie a cesto vaľkáme priamo na ňom, kľudne podsypávajte pritom múkou, alebo to cesto vaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie.
Nesporná výhoda vaľkania na papieri je v tom, že ho prenesiete raz dva. Mne teda veta z podobných rcp “ cesto prenesieme pomocou valčeka “ príde jednoduché napísať, ale ťažko uskutočniť. Takže prenos na papieri mi výrazne pomohol.
Cesto preklopime do plechu a papier stiahneme.
Na cesto rozotrieme plnku.
Druhú časť cesta rozvaľkáme podobne ako prvú a prikryjeme ňou  plnku.
Plát cesta popicháme vidličkou.

 

 

 

Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov 35 až 40 minút.
Strážte si to podľa svojej rúry.
Vychladnutý múčnik posypeme práškovým cukrom a krájame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.