Kysnuté tvarohové koláče

ceske hlavna

V  mojej mladosti,  som v okolí  nikdy nezaregistrovala koláče, ktoré sa piekli týmto spôsobom.
Piekli sa tvarožníky, také tie veľké okrúhle,. A, ako kysnuté záviny , makovníky a orechovníky.
A dosť.
Takéto malé okrúhle, som nevidela, fakt nie.
Vídala som ich leda v českých filmoch.
Až  vo virtuálnom svete, internetových kuchárskych domén, som objavila moravské, posvícenské, pouťové a neviem ešte aké koláče. Aký je medzi nimi rozdiel, okrem názvu a doby kedy sa pečú, nemám ani šajn a tak ich u nás jednoducho voláme *české koláče*.
Teraz sa už pečú  bežne aj na Slovensku. Nieže sa začali, bezpochyby sa piekli lokálne aj predtým, ale ako som písala, v mojom okolí nie. Dobrá Svokra a Dobrá Jihlavská Babička mi vraveli, že u nich sa zase vôbec nepiekli kysnuté makové záviny, že u nich maximálne buchty..
Ako sme na letnom byte v BB, tak ich už pečiem druhýkrát. Nejako rodine veľmi zachutili.
Predtým som dávala miesto lekváru kompótovanú marhuľu, ale táto verzia má väčší úspech.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  20 az 22  kolacov  o priemere 8 cm

Suroviny:

na kvások :

200 ml teplá voda
5 polievkových lyžíc olej
1 balíček sušené droždie dr.oetker
3 plné polievkové lyžice cukor

Na cesto  :

kvások
3 menšie žĺtka
50 g roztopené a vychladnuté maslo
500 g hladká múka

Na naplň :

750 g tvaroh hladký
60 g úplne povolené maslo
150 g práškový cukor
vanilková príchuť Dr. Oetker
citrónová kôra
1 veľká polievková lyžica  nejaký kuchynský škrob (zlatý klas, maizena, gustin, vanilkový pudingový prášok|)

Na dokončenie :
1 vajce
400 g slivkový lekvár
olúpane mandle
100 ml mlieko
rum

Postup

Ja na vypracovanie kysnutého cesta používam domácu pekáreň. Túto  pekáreň mám vlastne len kvôli kysnutému cestu. Ani bystrická, ani mníchovská zatiaľ nič neupiekli a zdá sa, že ani neupečú. Tento kus kuchynského pomocníka zbožňujem…doslova.
Ako prvé dám roztopiť maslo, roztopené hneď prelejem do inej nádoby….v tej čo sa rozpúšťalo na plameni, by chladlo omnoho dlhšie.
Do odmeranej teplej vody vsypeme vrecúško  sušeného droždia, pridáme olej, cukor a premiešame.
Do pekárenskej nádoby vlejeme schladnuté maslo, pridáme žĺtka a napenený kvások.

ceske kvasok
Všetko zasypeme múkou, pridáme malú štipku soli a pustíme program „cesto“.
Vymiešame krásne, mäkké a  nelepivé cesto.
Pri ručnom miesení mám skúsenosť, že akoby potrebujem tekutiny o niečo viac, ako pri robotickom.
Po vykysnutí (dnes mi cesto vyslovene zdvihlo veko pekárne), prelozíme cesto na podsypanú dosku a rozvaľkáme cca na 2 cm hrúbku.
Ja vykrajujem kolieska o priemere 8 cm, zbytky cesta prepracujeme a znovu vyvaľkáme.
Z dávky mi vyjde 20 až 22 koliesok.

ceske vykrajovanie
Na dva veľké plechy dám fóliu na pečenie (alebo papier na pečenie) a prelozíme na ne kolieska.
Do koliesok vytvoríme opakom lyžice, alebo dnom pohára hlbšiu jamku.
Nechám kolieska podkysnúť ďalšiu polhodinu
Medzitým si urobíme tvarohovú plnku.
Do tvarohu vmiešam mäkké maslo, práškový cukor, strúhanú citrónovú kôru, vanilkovú prichuť a zlatý klas (alebo škrob aký máte). Najlepšie sa mi to mieša rukou.
V kolieskach znovu obnovíme jamky.
Rozšľahám si malé vajce a ponatieram ním okraje koláčov, okolo jamiek.
Do priehlbín kladieme lyžicou tvaroh. Obyčajne ho dávam do sáčku  a striekam cez hladkú trubičku, ale ja som  dnes nevedela nájsť ani sáčok, ani trubičky.
Vôbec nechápem, kde som ich tak dobre schovala.
V priebehu doby, som sa naučila, že šetriť na tvarohu nemá význam a celá rodina mi je zato neobyčajne vďačná 🙂
Na tvaroh dávam plnú lyžičku slivkového lekváru a obložím ho ošúpanými mandľami.
Dávam piecť do vyhriatej rúry na 180 max 190 stupňov a pečiem cca 15 – 20 minút.
Strážte si to podľa svojej rúry.

ceske pred pecenim
Keď vytiahnem upečené koláče, tak ešte také horúce, potriem bohato, bohato ich okraje,  rumovým mliekom.
Z dnešnej  dávky nemám doma už ani jeden koláč.
Keď som balila na ochutnanie tatíkovi, tak ani jedna, nemala záhadne, ani jednu mandľu.
Len Dorka mala celé pršteky od lekváru.

ceske po upeceni

Uložiť

Uložiť

8 názorov na “Kysnuté tvarohové koláče

  1. MARTINA

    dobry deñ skusala som ten kvasok a vobec mi to nevyslo, mohli by ste mi povedat kde robim chybu?kysnute tvarohove kolace, spravila som kvasok a susene drozdie ostalo na spodku odmerky, je normalne ked pouzijete susene drzdie tak vam to vo vode trochu zasumi alebo sa to stava len mñe.
    preco pridavate olej do kvasku?
    asi som to pokazila vsetko teplou vodou nabuduce skusim dat trochu vlaznejsiu to bol experiment…
    mata

    1. vybusna Autor

      Martinka nezufajte, ja som napriklad robila tieto kolace na Velku Noc pre kupacov, naviac u svokry a vonkoncom mi nevysli, museli sa zjest hned v ten den (nedela), pretoze v pondelok by boli stale dobre, ale uz by to cesto nebolo vlacne. Skoro ma slak trafil…a viem kde som urobila chybu, ja som maslo, ktore islo do cesta neodvazila a nechala roztopit mnozstvo len tak, od oka a bolo toho vela. Cesto sa mi premastilo a uz velmi nekyslo tak ako malo a nebolo lahke, ale tazke. No ale podme k Vasmu problemu. Preco davam do vody na roztopenie drozdia olej. Vseobecne sa pouziva miesto vody mlieko, ktore ma urcitu tukovost. Ja mlieko nepouzivam a tak som do kazdeho kvasku zacala prileivat trosku oleja. Je jedno ci dam ten olej do cesta pri mieseni, alebo k tomu drozdiu. Olej nezabija kvasenie, mozno ho len spomaluje. Najpv vzdy dam vodu, olej, cukor a potom cele vrecusko suseneho drozdia a poriadne zamiesam..miesam mohutne, az sa mi urobi v nadobe akokeby vir a do 10 minut mam kvasok poriadne speneny.. Vodu davam teplu, nie vlaznu. Tak vela stastia nabuduce, mrzi ma, ze ste sklamana.

      1. MARTINA

        dakujem za odpoved. sklamana nie som len by som povedala trochu neskusena, to sa takym slovenkam ako som ja obca stava ked chcete toho tak vela vediet ako ja s tym som sa narodila…to uz sa neda zmenit…kvaskovanie hlavne to slovenske to je hotove umenie kysnute tvaroho kolaciky vysli, niesom zatial taky expert ako vy ale snazim sa a to je dolezite..ja som nikdy varit a piect nemusela na to som mala celu nasu rodinu takze ja som mala len povedat co chcem jest krasna vychova ta prava slovenska. problem je ze na slovensku uz nezijem a slovenske jedla mi nema kto varit a o kolacikoch uz ani nerozpravam- ked mate taky sladky jazycek. velmi rada citam vas blog ja som mala tiez velke stastie pretoze moja najlepsie teta, ktora uz nezije bola sefka v skolskej jedalni vela rokov v Brezne takze to sa jedlo a vypekalo a hlavne rozpravalo o jej jedlach a kolacoch, ja som mala velku vyhodu pretoze som bola jej oblubena neter ktora nikdy nic nechcela jest takze ona stale nieco vycarovala aby som jedla..vzdy mi povedala ked sa mi nieco stane tento cerveny zapisnicek je pre teba a ja som sa vzdy tak nahnevala preco mi chce dat zapisnik plny receptov a poznamok a na co mi to bude..a vidite co sa nestalo hladanie receptov vsade kde sa da a najnovsie si kupujem a dostavam kucharske knihy..velmi rada teraz peciem pretoze to je jedine kde sa od vsetkeho odreagujem..moje male tajomstvo
        mohla by som vas poprosit o jeden recept moje naj kolaciky zo slovenska karamelove trubicky to je moja specialita nie vsetci to vedia spravit to viete karamel nie je coklada ani slahacka..ja som bol vzdy narocna v jedeni a hlavne v chutiach…
        martina of spain/valencia/

  2. vybusna Autor

    Ach, ako ja Vam ten cerveny zapisnicek zavidim. Minule som pozerala zosit mojej dobre mamicky a neviem, ci uz z neho nieco vycitam, stranky su uz tak osuchane, ze pismo uplne zmizlo.
    No a co sa tyka trubiciek. Vy myslite asi grilazove trubicky, upali sa cukor s tukom a prisypaju sa mlete orechy. Tie som este nikdy nerobila. Ked som sa prvykrat vydavala, tak som poprosila mamicku, ako cukrarku, ktora odpiekla celu moju svadbu, keby mi ich upiekla a ona mi to zelanie splnila. Ani sme ich vtedy nedavali do vysluziek, lebo boli takpovediac len moje. Uzasne boli. Plnila ich vanilkovym kremom a okraje namocila do mletych orechov. Neviem, ci najdem ten recept u nej v knizke, skusim pohladat. Tak nech sa Vam dari v tom dalekom svete a dufam,z e sa budeme stretavat co najcastejsie. Pekny den

    1. MARTINA

      prepacte ze vam odpovedam az teraz, ten recept je presne ten o ktorom pisete a vedia to spravit len tie najlepsie cukrarky ktory maju pravy recept. ja som ich mala prilezitost vyskusat na jednych krstininach v nasej rodine a odvtedy som lepsi zakusok ktory sa mu vyrovna nevidela jednoducho ma zacaroval. recept by ma velmi zaujimal pretoze na internete som ten pravy este nevidela.
      v spanielsku zijem od septembra rok 2000 takze uz uplynulo vela rokov je tu super pretoze k moru mam 60 km a to mi na slovensku mozu zavidiet..
      s pzdravom matka

  3. Lea

    Vcera som ich urobila, su perfektne! Mala som hrudkovy tvaroh, ktory je suchší ako jemný, tak som pridala trosku mlieka a vyšli super. Recpt odporúčam !

  4. Alena V.

    Dobrý deň, veľmi sa teším z vašich receptov a nie menej z komentárov 🙋👍. Minule som hľadala rp na Florida rezy a váš sa mi pozdával najviac. Bolo to v pondelok. No začítala som sa do vašich,, poviedok,, pri rp, a tak som piekla floridy až vo štvrtok. Ďakujem, veľa zdravia a radosti. Ala z Košíc

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.