Maslový koláč s hrozienkami a mandľami na raňajky.

maslovy-kolac-hlavna

Tak toto je ohromne dobrá záležitosť. Keď som si kupovala časopis s receptami z nemeckých regiónov, padol mi do oka ako prvý, čo určite budem robiť. Pochádza z Brém a pri jeho pečení som si teda výrazne uľahčila prácu, čo sa týka postupu. Za mojim postupom budem do zátvoriek písať , pre zaujímavosť , ten postup z pôvodného rcp. Ten ich brémsky je taký prplavejší, používali len svoje ruky na miesenie a ja bez tej pekárne už hádam ani dobré kysnuté cesto nevymiešam 😀 Raz ked dojde k takej dobe, že elektrika nebude, nebude tiect voda a budeme odkázaní na slniečko, vietor a dážd…no…ale hádam, že v tej dobe budem rada, ked si dám do úst obyčajný zemiak…a nie koláče od výmyslu sveta. Uf…to som sa teda riadne dostala za hranice mojho blogu…brrrr.
Dobrý manžel ho ešte nejedol, ale hádam, že on…pán čo miluje sladké raňajky, bábovky, vianočky, lievance a podobne….s veľkým pohárom mlieka…tak si pochutí prenesmierne.
No a samozrejme…môžete ho jest hocikedy…nielen na raňajky 😀

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  veľký plech, cca 20 kusov

Suroviny:

Na cesto :
500 g hladká múka
200g kyslá smotana
1 vajce
2 veľké čajové lyžičky sušené droždie
200 g sušené hrozienka
1 PL cukor
olej na vymastenie plechu
Na posyp :
200 g ošúpané a naplátkované mandle
130 g studené maslo
200 g práškový cukor
3 kvapky rumovej, alebo mandľovej príchute
cca 4 menšie PL voda

 

Postup

Ja…ako tradične…som robila len z polovičnej dávky. Použila som malý hlboký plech…vnútorné rozmery mal 20 x 20 cm. Koláč bol dostatočne vysoký.  Na obrázku v časopise bol ten koláč nižší ako sú moje. Nebála by som sa použiť naozaj nejaký väčší hlboký plech.
Kyslú smotanu vyložíme, necháme zahriať, aby bola minimálne izbovej teploty (v pôvobnom rcp ju dávali ohriať na chvíľu do rúry). Mne stačil balkón s 30 stupňami v tieni.
V smotane dobre rozmiešame vajce. V 50 ml teplej vody, rozmiešamie cukor a droždie. Necháme ho postáť, kým sa dôkladne nespení.  (V PR použili celú kocku živého droždia a to rozmrvili po múke a zasypali cukrom, pokropili vodou a zmiešali. Takto tvrdé cesto nechali v teple postáť 30 minút)
Na dno nádoby vylejeme smotanu, spenený kvások, prisypeme múku, hrozienka  a zapneme program cesto. Ten nám cesto vymieša a vykysne. ( V PR do odpočinutého  cesta, zamiešali smotanu s vajcom, hrozienka a vymiesili pekné hladké cesto, ktoré nechali kysnúť polhodinu).
Cesto je o čosi redšie, ako som zvyknutá a musela som si ho trochu podsypať pri vaľkaní.
Plech vytrieme tukom , preložíme do neho vyvaľkané cesto.
Na povrch cesta vysypeme mandle…mandle pokryjú povrch úplne nahusto.
Po mandliach rozhádžeme vločky masla…ja som na prvú polovicu strúhala maslo na veľkej slzičke ako dáma, ale keď sa mi začalo nehorázne v rukách topiť, tak dáma nedáma , roztrhala som ho na malé kúsky prstami a pohádzala po mandliach v hrudkách.
maslovy-posyp
Takto pripravený koláč necháme ešte 20 minút odpočívať.
Medzitým predhrejeme rúru na cca 180 stupňov, komu pečie viac…tak na 160 stupňov.
Odpočinutý koláč vložíme do rúry a necháme ho tam 10 minút.
Medzitým,  do práškového cukru kvapneme pár kvapiek príchute….mala by ísť mandľová, ale ja som našla len rumovú. Som zvedavá kde nájdem škatuľku v ktorej mám ampulky s príchuťami. Minule som upratovala a našla som pre ňu jedno super miesto, akurát si neviem spomenúť, kde to super miesto asi tak je. …
No naspäť ku koláču, takže do cukru kvapneme pár kvapiek príchute…a 3 ´PL vody. Ja som ešte pár kvapiek vody pridala. Vymiešame do hladka
Po 10 minútach je maslo na koláči roztopené (preto použite na pečenie plech so zdvihnutými všetkými okrajmi) Lyžicou preneste cukrovú polevu po celom povrchu mandlí  a vráťte piecť.
Ja som piekla ešte 20 minút a bolo všetko krásne hotové.
maslovy-s-cukrom maslovy-po-upeceni

Koláč nechajme trošku vychladnúť, aby sa poleva ustálila….krájame pílkovým nožom..cesto je makkučké a ľahulinké, plné hrozienok a maslovej vône. Nádhera.

 

maslovy-po-narezani
Koláč sa podáva teplý. Uplne v pohode ho ohrejte v mikrovlnke.

 

4 názory na “Maslový koláč s hrozienkami a mandľami na raňajky.

  1. lenka

    Sláva! Už jsem se chystala Vám psát e-mail, jak mi chybíte a jestli je vše v pořádku?
    Tak doufám, že ano a přeji Vám a Vašim blízkým vše dobré v tomto roce. Lenka z Litoměřic
    A moc se těším na Vaše recepty a jejich úvodníky 🙂

    1. vybusna Autor

      Lenka, ja som vcera na Vas a Vasu krasnu dceru tak myslela,ze som Vas sem asi aj privolala 😀 Hanebne blog zanedbavam. Boli sme tri mesiace na SK….to viete rodicia osemdesiatnici, potrebovali nasu pomoc a tak si DM urobil z nasej bystrickej obyvacky office. Mala som tolko roznej prace, ze som varila skutocne len klasiku…
      Tesim sa z Vasej spravy velmi velmi velmi.

  2. Iva

    Nedoslo prosim v tomto receptu k preklepu? Po zpracovani 500 g mouky 200 g k.smetany a 50 ml vody mi vzniklo neco tak hutneho ze ani robot nezvladal.

  3. vybusna Autor

    Och boze…Iva, ak som sa preklepla, tak si to budem do smrti vycitat….odvtedy som tenkolac erobila a vobec si nepamatam, ako to s nim bolo… Momentalne to nemam ako zistit, som na Sk este 10 dni….a manzelovi sa nepodarilo najst medzi mojimi vecami ten spravny casopis. Zatial sa dopredu ospravedlnujem. velmi velmi ak som urobila chybu a zistim ako to je

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.