Hovädzie prúžky s karfiolovou ryžou – diétne

 

Keď sme koncom mája odchádzali na chatu a plán bol tam byť 2 týždne, tak som bola v diétnom móde. Vtedy si pripravujem porcie 5x denne, všetko starostlivo vážim a zapisujem. Mám presný plán nákupu, na ktorý chodím každý deň, každý deň si varím niečo iné. Mením zeleninu, ovocie, šaláty od výmyslu sveta. Plánovala som toto všetko robiť aj na chate.
Svätá prostota.
Z dvoch týždňov boli takmer 4 mesiace a mne úmysel vydržal možno celý týždeň.
Tak uznajte, v júni boli čerešne. Celý týždeň mi chodil deda Oldřich oberať čerešňu na dvore. Každý deň som odkôstkovala kýble čerešní, každý deň som upiekla iný typ čerešňového koláča a každý deň večer poobede,  tie čerešne spracovávala. Keď sa mal Dobrý Manžel vrátiť z práce domov, tak som bežala rýchlo uvariť nejakú večeru, tak aby mal aj zajtrajší obed.
Týždeň som mala neustále zalepené fialové ruky a neustále som bola ofŕkaná čerešňovou šťavou.
Večer som bola rada, že môžem umývať poháre, a tie ruky sa mi trochu vrátia do pôvodnej farby.
Po týždňových,  čerešňových orgiách, deda Oldřich v lese pílil drevo a začal ho vo fúriku nosiť a ukladať si ho do šichtúňa  (ani len netuším, ako sa to povie spisovne).  No nemala som to srdce, aby tento 82 ročný človek, bol na to sám. A keďže on mi oberal čerešne, tak ja som jemu vozila vo fúriku drevo do dvora a ukladala .
Táto práca nemá u Oldřicha konca kraja. On sa len zrazu vychytí do lesa za hájnikom a dohodne sa s ním, že si pôjde do lesa pozbierať popadané drevo. A  na jeho miestečku za chatou v lese sa objaví  náhle, nová kopa dreva. A keď už počujem, kvíliť pílu, tak to si rovno idem zobrať rukavice a fúrik. No dochodila som sa dačo.
A uznajte, len zrazu odbehnúť od Oldřichovho dreva k sebe do chaty, zvážiť si jablko a jogurt, zapísať a v kľude ho zjesť. No dalo by sa, ale už to vidím, ako to opisuje Oldřich susedovcom a tí sa váľajú od smiechu.
A ja som už od roboty odvykla, čo si budeme hovoriť. Keď sme skončili, dala som si sprchu, otvorila chladničku a zjedla čo tam bolo a zvalila sa do záhradnej hojdačky s knihou.
A v chladničke je všetko.
Na Okrouhlíku si nemám kde chodiť kupovať každý deň potraviny, aby som nemala plnú chladničku, ktorá by ma lákala. Tu sa urobí obrovský nákup, napchá sa to chladničky, do mrazničky a do komory a žijeme.
Po dvoch týždňoch zmaru som sa na to s prehľadom vykašľala a ani ma netrápilo svedomie.
To ma začalo trápiť, až minulý týždeň, keď mi pán doktor nameral tlak 195/125 a mne začalo ísť o život.
A tak som sa pokorne vrátila k tomu diétnemu módu.
Toto jedlo som varila ešte pred odchodom na chatu a bolo skvelé. Patrí do skupiny, ktorú som opisovala pri tomto recepte
No varila a jedla som to takmer pred pol rokom, nemám zachované presne ani ako som to varila, ani ako to chutilo, ale bezpochyby báječne. Pozrela som si video ako som to robila a pokúsim sa to z neho nejako opísať. Čo sa týka množstva surovín , tak tie som našla v svojom kalorickom denníku…tie mám napísane celkom presne 🙂

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  1 porcia

Suroviny:

190 g hovädzie na minútky
190 g karfiol
180 g brokolica
1 polievková lyžica sójová omáčka Kikkoman
1 lyžička trstinový cukor
2 polievkové lyžice olej
soľ, čerstvo mleté korenie

 

Postup

Karfiol v robote rozsekáme na konzistenciu ryže. Bude to veľmi rýchle, dávajte pozor , aby ste nemali kašu.

 

 

 

Sviečkovú, alebo dobrý roštenec, alebo stehno nakrájame na veľmi tenké plátky a tie na prúžky.
Brokolicu rozoberieme na maličké ružičky.
Do panvice s hrubým dnom dáme olej a rozohrejeme ho.
Pridáme prúžky mäsa a dôkladne opečieme, pridáme brokolicové ružičky, zamiešame a opekáme nejakých 10 minút.
Ja som to mala už dosť suché, tak som dala asi 1 polievkovú lyžicu horúcej vody, sójovú omáčku, cukor, posolíme, okoreníme a opekáme kým sa ten cukor úplne nerozpustí.
Pridáme perličkový karfiol

 

 

 

a dodusíme nejakých 6 minút. Počas dusenia som ešte pridala horúcu vodu.
Pripravíme si zeleninový šalát a máme skvelý, sýty, nekalorický obed.

Celá porcia aj s veľkou misou zeleninového šalátu mala 2389 kJ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.