Hovädzí guláš podľa Evky D.

evin gulas hlavna

Eva je super ženská. Je moja najlepšia priateľka roky rokúce.  Nedá sa ani vypovedať čo všetko sme spolu preskákali, koľko frajerov oplakali, koľko opíc pretrpeli, koľko problémov riešili, koľko radosti prežili. Za posledných 12 mesiacov sme sa videli 2x…..slovom dvakrát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Aj keď sme sa riadením osudu, ocitli náhodou spoločne v BB, tak sme to nestihli, ani len ten poondiaty telefonát.  Vedeli sme pochopiť dôvody, veď čo by sme to boli za kamarátky.  Zvolebnieva sa a tá mizéria v rozhodovaní medzi politickými stranami ma posúvala a posúvala a posúvala k rozhodnutiu, že ich vynechám, ale nakoniec nie, neurobim to…nie zodpovednosť, ale túžba stretnúť sa s mojou najlepšou priateľkou, ma prinútila na tie voľby prísť. Evi veľmi sa na Teba teším.
No a k samotnému receptu…chcela som pôvodne variť klasický hovädzí guláš a narolovala som si príspevky k receptu, kde mi Eva písala, že keď žila v Srbsku, tak takto ho varili srbky v jej okolí a vraveli, že je to maďarský guláš. S mrkvou som sa v maďarskom guláši jakživ nestretla, ale je mi to v zásade jedno. Tomuto receptu som absolútne dôverovala, lebo Eva je úžasná kuchárka….a môžem povedať, že je fakt skvelý. Dobrý Manžel si nesmierne pochutil a ja tiež…naozaj doporučujem.

Cas pripravy Čas prípravy:  120 min
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

500 g hovädzie na guláš
50 g údená biela slanina
1 PL bravčová masť
1 veľká mrkva
2 štipľavé čerstvé papričky
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 čl sladká mletá paprika
1 čl pálivá mletá paprika
1 čl čerstvo mleté korenie
350 ml pasírové paradajky

Postup

Výber mäsa je veľmi dôležitý. Už dávno míňam ponuku nádherného, červeného mäsa bez mramorovania,  zo stehna. Je vhodné leda tak na minútky a tie ja nerobievam….možno by nám aj tie minútky chutili, ale ich neviem varit. Môže na mňa takéto mäso spievať zborom anjelským…takéto skrátka ee.
Naopak,  ked vidím mäso dôkladne prerastené glejovými žilami, kúpim ho, aj keď práve nič z neho neplánujem.

evin gulas maso
Takže mäso nakrájame na vhodné kúsky. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme. Čo sa týka štipľavej papričky….všetko závisí od pálivosti, ale ja mám skúsenosť v Mníchove takú, že nemecká a slovenská pálivosť sú  v zásade, dve úplne odlišné mierky..Tá nemecká nemá skrátka grády. Ja keď krájam papričky, tak v nich nechávam semienka, Vy sa rozhodnite podľa seba. Takže papričky nakrájame na prúžky . Slaninu skrájame na malé kocky a čistú mrkvu na tenké kolieska.
Celá táto priprava nám zaberie maximálne pár minút.
Do kastróla dáme rozohriať masť (alebo olej) a necháme na nej zosklovatieť slaninu, pridáme mäso. Mäso opekáme aspoň 10 minút.
Rozhrnieme ho do strán a do stredu dáme cibuľu, cesnak, papričky a mrkvu. Restujeme aspoň 5 – 10 minút.
Do rýchlovarnej kanvici dáme zovrieť vodu, všetko osolíme, okoreníme a opaprikujeme.
Dobre premiešame a zalejeme vriacou vodou tak, aby bolo všetko z časti ponorené.
Privedieme k varu, stíšime zdroj tepla a dusime pod pokrievkou 10 minút. Po tejto dobe vlejeme pasírované paradajky, privedieme znovu k varu , prikryjeme pokrievkou a stíšime zdroj tepla.
evin gulas zaliaty vodou evina gulas zaliaty stavou

Guláš dusíme, kým nie je mäso mäkké ako duša :-).
Ja som dusila asi hodinu a pol a občas som doliala tekutinu.
Guláš sa môže podávať s hocijakou prílohou…u nás knedla, ale na druhý deň cestoviny.
Evi guláš je bomba….

evin gulas po uvareni

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.