Pečené hovädzie so znojemskou omáčkou

znojemska hlavna

Nevedno prečo, ale Dobrý Manžel miluje jedlá kde je teplá uhorka.
Španielske vtáčky, šunkoflaky a podobné jedlá nesmú u nás chýbať v žiadnom prípade.
Znojemská omáčka  medzi nich zapadne, akurát som ju ešte nikdy nerobila Hľadala som nejaký nápad ako na ňu a táto z časopisu Apetíto sa mi zdala ako dobrá voľba.

Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

700 g hovädzie na pečenie, ja som mala  konkrétne spicku (na obrazku rozdelenia masa, je to diel c. 13)
50 g údená biela slanina
hrubozrnná soľ
hrubo podrvené korenie
2 polievkové lyžice olej
2  polievkové lyžice hladká múka
nakladané uhorky

Postup

Do kusa mäsa, po smere vlákien, urobíme nožom hlboké zárezy a prstom ich  rozšírime.
Slaninu nakrájame na hranolčeky a vložíme do otvorov.

znojemska maso
Soľ a korenie votrieme do povrchu mäsa.
Na panvici rozohrejeme olej, alebo masť a mäso zo všetkých strán opečieme , aby sa poriadne zatiahlo.
Mäso preložíme do  malého pekáčika (radšej malý, ako veľký).
Do panvice po opekaní  vlejeme cca 150 ml horúcej vody a tento rozriedený výpek, vlejeme k mäsu.
Mäso utesníme papierom na pečenie, pekáčik prikryjeme a vložímedo predhriatej rúry na cca 200 stupňov . Moja rúra mäso upiekla za 1hod. 30 minút na krásne mäkko.
Mäso vyberieme, zakrútime do alobalu a šťavu prelejeme do kastróla.
V 250 ml vody prešľaháme múku a vlejeme do šťavy. Niekto miesto vody používa vývar, ale ja som mala výpek natoľko chutný a bohatý , že vývarom by som to len pokazila.
Uhorky nakrájame na malé kolieska a pridáme do omáčky. Uhoriek dajte toľko koľko chcete, u nás je to tak, že čím viac tým lepšie.
Niekto dáva uhorky až do prevretej hotovej omáčky tesne pred podávaním ale  ja ich dávam hneď, spolu so zátrepkou, aby prevreli v omáčke.
Ak mate omáčky  málo, tak ešte dolejte vriacu vodu.
Podávala som s viedenskou knedlou.

2 názory na “Pečené hovädzie so znojemskou omáčkou

  1. nigina

    Tak teda túto mňamku by som si dala hneď a bez prehovárania. Vyzerá fakt lákavo, aj keď tie teplé okurky pre mňa nič extra …ale som sa zasmiala od srdca, že dobrý manžel ich miluje 🙂
    Minka, obdivujem ťa, ty ideš do každého receptu. Ja sa bojím piecť hovädzie mäso. Hlavne, ked si predstavím môjho frfľoša, ako ohrnuje nos nad hovädzinou a ak by teda ešte bola aj pečená, no zbohom … Veľmi málo varím hovädzie práve kvôli nemu. Pls., ako zistím, ktorá časť sa hodí na pečenie a ktorá nie?

    1. vybusna Autor

      No niguska moja…pred pecenym hovadzim mam respekt, ale robievam ho. Moj muz naopak hovadzie zboznuje na akykolvek sposob, tak som sa ho musela naucit robit. V Mnichove mam pracu s masom ulahcenu pretoze, tam sa predava hovadzie priamo na pecenie….a ked nemaju ziaden *braten*, tak kupim tafelspitz / spicka (co je konkretne to, z coho som robila tu znojemsku) Ked kupujem ten tafelspitz, tak maso spikujem slaninou, lebo je take suchsie, ale fakt sa dobre pecie. Ked nie je napisane ani to , ani to, tak v zasade kupujem maso, ktore je hojne nadrobno mramorovane. V ziadnom pripade nekupujem na pecenie, maso zo stehna. Vies, ten taky kus krasneho masa, co vyzera ako valec….falosna svieckova….to len na minutky, a vobec masu z hovadzieho stehna ca celkovo vyhybam……

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.