Hovädzie závitky, plené špenátom a vajíčkom

rolada hlavna

Dnes som  zatvorila za sebou dvere na mojich pôvodných materských topreceptoch . Píšem to verejne, aby som odolala pokušeniu a nevrátila sa….takto keď to píšem aj sem, by som sa musela hanbiť, že trepem dve na tri, ak by som neodolala.  Nie je mi to jedno, zaregistrovala som sa druhý deň ich existencie na verejnej sieti v r.  2008,  ale žiť budem ďalej aj ja, aj majitelia stránok  a touto cestou im prajem veľa nových rcp a spokojných užívateľov.
No a teraz k rcp….pôvodne som chcela robiť španielske vtáčky a uprostred práce som sa tak zamyslela, že preco stále tie vtáčky, ja ich vôbec nejedávam, pretože nemám rada teplú varenú uhorku a už vôbec nie varené vajce . Niežeby som nemala rada varené vajcia, to ani náhodou, ale mám ich rada len na chlebe, alebo len tak, nemám ich rada v omáčkach a nasiaknuté chuťou mäsa. Špenát milujeme obidvaja…aj ja aj Dobrý Manžel. Robievam ale mrazený, takýto čerstvý len pre seba. Verím žeby chutil aj DM, ale my jeme špenátu na kvantá….aby som urobila príjemnu porciu aj pre mňa, aj pre neho, musela by som použiť bejby špenátu kilo. Čo o to…špenátové listy sa uparia a udusia do 5 minút….žiadna veľká práca, ale nemám tak veľký hrniec…musela by som to robiť na 2x…a to sa mi vážne, ale vážne nechce :-). Nedávno sme boli tri mesiace  na SK……a chcela som uvariť špenát…bola to jedna katastrofa. Ja som už tak nenormálne rozmaznaná nemeckými výrobkami, že keď som uvarila ten klasický slovenský, špenátový pretlak (v tescu mali len ten), tak som to vôbec nedokázala dochutiť. Prišiel mi nenormálne hnusný, vodový  a pritom …pred presťahovaním, som ho kupovala a konzumovala úplne bežne….prišiel mi chutný a normálny.  No…je načase si znovu zvyknúť, takéto dlhšie časové slovenské obdobia plánujeme častejšie.

Cas pripravy Čas prípravy:  60 min + príprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2 porcie

Suroviny:

2 tenké pláty hovädzieho mäsa na závitky
2 vajcia
250 g čerstvé špenátove listy
6 veľkých cesnakových strúčikov
1 menšia cibuľa
soľ, čerstvo drvené korenie
hladká múka
olej

Postup

Ja si mäso na plátky kupujem už hotové, faktom je, že také tenké by som ich asi nevedela urobiť, ale keby som ich nekúpila hotové tak si ich urobím takto.
250 g špenátu je dosť….ale verte…koľkokoľvek ho dáte do hrnca, vždý ho bude málo….z 250 g ostane toto. rolada vyduseny spenat
Špenát prepláchneme na sitku a necháme odkvapkať.
Cesnak očistíme a 4 naplátkujeme.
V kastróle rozohrejeme 4 PL oleja a necháme porestovať cesnak. Pridáme odkvapkaný špenát a necháme  podusiť. Toto ide veľmi rýchle, 6 minút by malo stačiť. Ja som v tejto fáze pridala ešte 3 PL sladkej smotany, ale bolo to úplne zbytočné. Ničomu to nepomohlo, skôr uškodilo pri plnení.
Špenát ochutíme soľou a čerstvo drveným korením.
Ja som plátky mäsa osolila a okorenila. Posypala som to sušeným cesnakom, ale DM sa vyjadril, že jedlo bolo také nevýrazné na jeho chuť…takže som si premyslela, za na každý plát mäsa, nabudúce rozotriem lisovaný cesnak, alebo ho priamo pretlačím k špenátu. U nás cesnak ide…Vy urobte podľa Vašej miery cesnakovej znášanlivosti.
Na plátok mäsa rozložíme polovicu uduseného špenátu a do stredu položíme na tvrdo uvarené vajce. Špenát predtým trochu vytlačte opakom lyžice, aby sme ho zbavili tekutiny a tuku.
Zamotáme….je jasné že sa nám bude špenát rozliezať kadetade, ale špáradlami, alebo ihlicami na mäso, tento problém hravo dravo zvládnete.
Rolády obalíme v hladkej múke.
rolada plnenie rolada uzatvorenie
Na panvici opečieme rolády, zo všetkých strán do hneda.
Kým sa opekajú, očistíme cibuľu, nasekáme ju nadrobno.
Mne ostalo dosť príjemného tuku po dusení špenátu, ten som dala do hrnca a priložíla lyžicu masla. Kastról by mi bol na dusenie príliš široký.  Dala som porestovať cibuľu, vložíme opečené závitky a zalejeme horúcou vodou, tak aby boli takmer ponorené.
Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a stíšime zdroj tepla. Dusila som hodinu ale stačilo by 45 minút,  a  asi 2x som trochu podliala. Ta doba dusenia závisí od toho, aké hrubé mäso máte.
Vybrala som závitky z omáčky, v troche teplej vody, rozšľaháme lyžičku múky a vlejeme do omáčky. Necháme prevrieť a dochutíme soľou a korením, prípadne tým čo máte radi, kľudne aj kikkoman sójovou omáčkou.
Chvíľu som dumala, čo ako prílohu a zemiaková kaša bola pre DM to pravé. Sebe som urobila pečenú kvaku.

2 názory na “Hovädzie závitky, plené špenátom a vajíčkom

    1. vybusna Autor

      vobec som ich ani neochutnala….lebo jeden bol na veceru a druhy do skatulky do prace na obed…ale DM ako som pisala…vraj boli nevyrazne, takze asi bude treba vyraznejsie ochutit bud ten spenat, alebo masko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.