Pečená hovädzia roláda

rolada hlavna

Hovädzie závitky robím veľmi veľmi často….a viete prečo? Pretože v Mníchove predávaju už na to upravené mäso. Nádherne rozklepané, tenučké a akurátne veľké na španielske vtáčky. Je zabalené v úhľadnom balíčku po tri kusy. Takto to je   keď kupujem v samoške na sídlisku. V poslednej dobe chodievame mäso kupovať do veľkých supermarketov…ty brďo…tak v takom mäsiarstve kúpim fakt hocičo….síce držky  a býčie žľazy som ta nevidela..to je fakt, ale to preto, lebo som sa o tento artikel nezaujímala, možno by ich tam mali. No a keďže tam majú všetko vo veľkom….tak aj plátky na vtáčky sa tam zmenili na pláty na mäsovú roládu…tiež úhľadne zabalené v balíčku po tri kusy. Dva som teda rozrezala bohapusto na tie vtáčky a jeden som si nechala tak ako bol. Vždy keď kupujem nejaku takúto šikovnú vecičku, tak si zapremýšľam…prečo to nejde urobiť aj na Slovensku? Rozumiete…predstavte si, že v chladiarskom pulte sú balíčky hovädzie zo stehna, hovädzie na guláš, hovädzie na polievku, hovädzie na roštenky, hovädzie pláty na závitky, hovädzie na roládu…nebolo by to fajn? Ja si teda tie plátky na závitky urobiť viem, ale na roládu nie. Keď som …už pre tú srandu, chcela vidieť, ako by som ho mala asi robiť, tak som jeden návod našla….a ak sa mi to podarí, tak to aj nafotím a vložím…aby slovenské gazdinky…keď raz ich chlap zatúži zmenu po tom bravčovom….vedeli ako na to. Dúfam, že sa mi to podarí.
Takže táto mäsová roláda nie je nič prevratné, podobne robievam závitky v malom.  Urobila som ju najjednoduchšie ako so mohla….plánovala som ju v špenátovej omáčke a so zemiakmi, ale DM si ju prial len v šťavičke s ryžou ….že je to taká spomienka na školskú jedáleň…že to mal tam veľmi rád. A tak som sa rada zahrala ne školskú tetu kuchárku a hneď som si spomenula na tie moje. Keď som už ako dospelá raz išla s malou Radkou do detského kina, robila tom jedna z nich,  trhačku lístkov. Tak som sa jej prihovorila, povedala som , že odkiaľ ju poznám a v priebehu minúty zo seba vysypala moje meno a všetkých mojich spolužiačok…neuveriteľné……

Cas pripravy Čas prípravy: 60 minút + príprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Plát hovädzieho stehna na roládu
Zmäknuté maslo
Cibuľa podľa veľkosti plátu
soľ, čerstvo mleté korenie,  chilli vločky
múka
olej

Postup

Plát mäsa posolíme,posypeme čerstvo drveným korením. Potrieme nahrubo maslom….naozaj nahrubo. Po masle nahusto rozložíme nasekanú cibuľu….naozaj nahusto. Ja som  ešte po povrchu posypala chilli vločky.
rolada plnenie
Roládu z dlhšej strany začneme rolovať, normálne ako roládu. Moje plát bol tenký, v pohode by ho udržali aj špáradlá, ale pre istotu som roládu predsa len, omotala potravinovým špagátikom. Zabezpečíme aj obidva konce.

rolada pred pecenim
Roládu zľahka obalíme v múke a opečieme ju sprudka zo všetkých strán do hneda, na rozohriatom oleji.
Opiecť roládu bolo pre mňa celkom komplikované, pretože som nemala takú širokú panvicu a ani kastról, musela som opekať na pekáči…pekáč som mala plechový a nenormálne mi na priamom plameni naháral, pred mojimi očami sa menil na hnedý…no…prestal byť fotogenický 🙂
Opečenú roládu vložíme do pekáčika, vlejeme k nemu nejaké decko horúcej vody, pár lyžíc oleja a prikryjeme alobalom.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Ja som piekla hodinu, občas som preliala výpekom.
Strážte si to podľa svojej rúry.

rolada po upeceni
Po upečení, roládu vyberieme a necháme trochu odpočinúť. Výpek zlejeme do kastrólika. V 100 ml  vody rozšľaháme lyžičku múky a vlejeme k výpeku…privedieme k varu. Podľa potreby si dolejte vody, koľko potrebujete na omáčku.
Ak treba , tak omáčku dosoľte.
Ryža je k tomuto jedlu nenormálne retro…ale môžete dať aj zemiakovú kašu, knedľu a podobne. Dobrý manžel trval aj na družinárskej kyslej uhorke, ale ja som urobila radšej čerstvý šalát.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.