Hovädzí guláš Lubíka Majera

majerov gulas hlavna

Lubik Majer bol…ano, bohuzial uz len *bol*  esenciou vsetkeho dobreho co ma v sebe mat clovek, priatel, rodic, dedko, tramp, gentleman. Nemusel sa to ucit, on tym vsetkym naozaj bol a opustil nas prilis skoro, aby si to mnoho ludi uvedomilo a teraz je uz vsetko definitivne. Z plejady skvelych receptov , som si stihla vypytat len tento jeden, neratala som , ze tak skoro budem,  pri zapalovani sviecky, mysliet aj na neho………….

Gulas varievam len ked som doma na Slovensku, pretoze mozem si kludne nohy aj po kolena zodrat, moravanaku ja veru v Mnichove nekupim.  A na toto bol Lubik pes…..ziadna ina  *….vanka* tam iste nesmie, jedine tato. A ja som, vzdy na Lubika dala….

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  5 porcii

Suroviny:

1 kg hovadzieho masa na gulas
1  PL mast
2 velké, alebo 3 mensie cibule
2 velke papriky
3 letne paradajky (alebo  200 ml pasirovane paradajky)
(v zime miesto papriky a paradajok mozeme dat 7 dcl lecoi)
velká konzerva hrášku 250 g, alebo mrazeny hrasok
2 velke PL lyžice paradajkoveho pretlaku
poharik Moravanky (pouzite jedine tuto znacku)
1 stiplava papricka
po 1 CL s kopcekom mleta paprika sladka aj stiplava (podla seba)
sol, cerstvo mlete korenie

Postup

Maso pokrajame na kocky .

majerov gulas suroviny
Na rozohriatom tuku opecieme maso zo vsetkych stran. Odhrnieme ho do stran a do stredu dame nasekanu ocistenu cibulu a stiplavu papricku.
Nechame ju od spodu orestovat a premiesame s masom.
Vsetko osolime, okorenime, opaprikujeme a podlejeme vriacou vodou.
Ak pouzijeme pasirovane paradajky, tak kludne ich vylejte k vode.
Dusime pod pokrievkou , na stisenom zdroji tepla, nejakych 45 minutl
Ak nepouzivame leco, ale cerstvu zeleninu, tak pridame teraz ocistenu a nakrajanu papriku a osupane a nakrajane paradajky. Pridame vetvicky cestvych byliniek.
Dolejeme , podla potreby, horucu vodu a dusime kym nie je maso, takmer uvarene.
Ak nepouzivame cerstve bylinky, tak teraz by som vsypala aspon susene.
Ja som prestala pouzivat konzervovany hrasok a davam mrazeny. Teraz prisiel jeho cas na vhodenie do gulasu.
Mrazeny hrasok znizi teplotu, takze pred jeho pridanim, privedieme gulas do varu. Uz s hraskom ho nechame este vriet na jednu, dve bubliny a znovu stisime o kusok zdroj tepla, pridame paradajkovy pretlak a dodusime uz do uplneho makka.
Na zaver vlejeme do gulasu moravanku, aj s tym nalevom, podla potreby dolejeme horucu vodu ak treba, dochutime a privedieme k varu.
Akonahle zacne vriet, vypneme.

majerov gulas celkovy
Gulas sa moze varit aj z pol na pol hovadzie a bravcove maso. Pokial budete pridavat aj bravcove, tak na zaver prelistujte do gulasu 2 cesnakove struciky.
Evka Dingova , robieva tento gulas aj z diviacieho masa a ze je prenesmierne dobry….takze smelo do toho.
Ako priloha,  su skvele , zemiakove pagace, ale v tomto predvanocnom case,  som uz naskrze nemala na ne cas, takze u nas s cestovinami.

Lubik opatruj nas

2 názory na “Hovädzí guláš Lubíka Majera

  1. Jitkas

    Uzasne vypadajici gulasek a ty mi rikas taxativne, ze ho nemohu udelat, protoze nemam Moravanku? Hmmm, pri me pristi ceste do CR si ji urcite koupim! Jen pri pohledu na tvoje PREKRASNE foto hotoveho gulase vim, ze to bude naramna zalezitost.

    1. vybusna Autor

      Raz k nam do Mnichova prisli priatelia, co ten gulas poznali a vedela som, ze ho ocenia. Moravanku som nemala, tak som kupila , malicke nakladane cibulky, malicke koktailove uhorcicky a kapiu. Vsetko som to tam v pomernej davke dala, vyliala som cast nalevu a mozem povedat, ze to nezbadali. Ono je to take pre efekt, hlavne pre tie male uhorky a cibulky. Ja ale chodievam na Slovensko tak casto, ze ten gulas varim celkom pravidelne a uz potom v Nemecku, nie sme tak, za nim zaziadani a tak lubikov gulas radim, ciste do slovenskeho jedalnicka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.