Roštenka na hubách

rostenka

Roštená na hubách je  kultové jedlo slovenských kuchýň. Bohužiaľ , ľahko dostupné šampiňóny , vytlačili ten klasický recept  s lesnými čerstvými, alebo sušenými hubami.  Ja našťastie, vďaka Dobrej Svokre a Dobrej Tete Pavle, nemám s lesnými hubami , zatiaľ, ani ten najmenší problém. Škoda Dobrej Babičky, tá už na huby nemá ani oči, ani nohy. Tak dúfam, že sa nejako chytí Dobrá Švagriná s Terkou a Karkou a Dobrým Švagrom.  No…o Dobrom Švagrovi mám svoje pochybnosti….na bicykli sa ozaj nedajú zbierať huby. Btw…taká technická poznámka….písať slovo šampiňóny je pre mňa vždy lotéria a tak vždy gúglim. Ja neviem prečo, ale neustále  chcem písať žampióny…..ktovie, ktorý učiteľ ma to naucil

Cas pripravy Čas prípravy:  60 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

5 rezňov z hovädzieho roštenca
2 veľké hrste sušených  húb
1 veľká cibuľa
múka na obalenie
soľ, drvená rasca
lyžica masti, alebo 3 pl olej

Postup

Roštenku robievam veľmi rada a nechápem prečo nie častejšie, pretože si Dobrý manžel vždy pochutí a ja koniec koncov tiež. Je vždy plnej chuti a netreba na jej prípravu veľa surovín…vlastne len tie základne.
No ale nesmieme zabudnúť na jednu maximálne dôležitú vec…na druh mäsa.  Veľa mladých gazdiniek..(ja som bola tiež medzi nimi)..ked uvidí hovädzie stehno, zasvietia im oči a hneď kúpia kilo. Hovädzie stehno, je mäso suché, je to čistý sval a je vhodné na rôzne rolády, závitky, na plnenie a dokonca aj na taký ľudový tatársky biftek. Nemá v sebe tú potrebnú šťavnatosť, ktorú zabezpečuje tukové žilovanie.  Kuchárka, ktorá nemá skúsenosť s hovädzím mäsom ostane veľmi sklamaná…..udusené rezne zo stehna sú tuhé, suché , nedobré…a nebude už s ním nikdy chciet pracovať.  Moja skúsenosť je taká, nie je to odborné stanovisko, len moje laické. Pokial nechcete robit vyslovene roládu,  že budete potrebovať rozklepať velký kus mäsa…tak hovädzie nekupujte.
Na dobrú roštenku, treba mäso z roštenca. Je jedno či vysokého, alebo nízkeho, tam je jediný rozdiel vo veľkosti rezňov. Roštenec je mramorovaný po celej šírke žilkami tuku a je nádherne šťavnatý a rýchle sa udusí.
Nakrájame hrubšie rezne a tie len zľahka vyklepeme cez fóliu.  Naklepaný rezeň by mal byť tak necelý centimeter hrubý.
Keď robím mäso na lesných hubách, tak sa vyhýbam pikantným koreninám,  aby som zbytočne nepotláčala chuť hríbov. Takže roštenky len osolím a posypem drvenou rascou. Nakoniec ich zľahka obalím v hladkej múke.
V hlbšej rajnici rozohrejeme masť, alebo olej a obalené roštenky dôkladne opečieme z obidvoch strán .
Vyberieme ich a odložíme bokom. Na tuk vhodíme rebrá očistenej cibule a porestujeme ju .
Moja mamička vždy pred varením huby namáčala…..neviem preco sa to robilo, ale ja huby , okrem vianočného hubníka a českého kubu nenamáčam. Dávam ich k mäsu rovno.
K cibuli vhodíme huby , premiešame a vložíme opečené roštenky. Podlejeme vriacou vodou, tak, aby bolo všetko prikryté.   zaliata omackaPrivedieme k varu, prikryjeme pokrievkou, stíšime zdroj tepla a dusíme.Po polhodine som mala omáčku veľmi hustú a doliala som ďaľšiu vriacu vodu.

 
Moje mäso bolo po hodine mäkké, omáčka plná voňavých húb a príjemne hustá.omacka pred doliatim

Už som ju nenarieďovala, ale ak sa Vám zdá málo, tak si dolejte trošku horúcej vody a nechajte prevriet na jednu bublinu. Do hotovej omáčky môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať a podľa chuti ešte dosoliť.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.