Hovädzie pečené v červenej omáčke so syrovými zemiakmi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja uz v podstate na kazde jedlo, ktore pripravujem z hovadzieho masa…ci rostenky, alebo gulas, alebo dusene a pecne, kupujem radsej maso mramorovane ako ten krasny hladky valec zo stehna. Tento recept som videla v ceskom casopise Apetit, citala som ho iba raz a nemam ho pri sebe, takze som improvizovala a nie je presne taky, ako tam.

Cas pripravy Čas prípravy:  150 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 porcie

Suroviny:

300 g hovadzie maso na pecenie
150 g mrkva (dve vacsie)
60 g zelerova bulva (vacsi mesiacik)
250 g pasirovane paradajky
5 bobkovych listov
suseny + cerstvy tymian
1 cervena cibula
muka na obalenie
1 stiplava paprika
sol, cerstvo mlete korenie
hrudka masla
olej
zemiaky
syr na posypanie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Postup

Zeleninu ocistime a zeler nakrajame na tenke hranolceky, mrkvu na kolieska a cibulu na mesiaciky. Stiplavu papricku som pokrajala na pruzky aj so semienkami. Pokial nemate radi stiplave, tak mozete vynechat.
Maso nakrajame na vacsie kocky, alebo mensie rezne asi 2 cm hrube.
Casti masa osolime, posypeme cerstvo mletym korenim a susenym tymianom. Ochutene maso zlahka obalime v muke.
Na panvici rozohrejeme hrudu masla (asi 2 kopcovite PL) a 1 PL oleja. Na rozohriate maslo dame bobkove listy, vetvicky tymianu, papricku  a mesiaciky cibule. Vsetko dobre orestujeme.
Tuto zmes, aj s vypekom,   prelozime do hlbokeho pekacika….osolime ju a okorenime.
Na panvici rozohrejeme olej a na horucom dobre opekame maso z obidvoch stran . Ak mame masa vela tak ho opekame v davkach, aby sa pri opekani kusy neprekryvali.
Opecene maso polozime na zeleninovu zmes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Panvicu vylejeme horucou vodou a rozmiesame v nej pasirovane paradajky. Vsetko prelejeme na maso. Ak treba tak , dolejeme horucu vodu, maso musi byt ponorene.
Ja som mala este nejake ceresnove paradajky, tak som ich vhodila do pekacika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pekac prikryjeme alobalom a dame do predhriatej rury. Mam plynovu ruru a piekla som na cca 200 stupnov necele dve hodiny a maso bolo hotove.
Zemiaky osupeme a dame ich varit vcelku do slanej vody. Uvarime ich tak, aby sa nam nerozpadali, ale boli pevne a pritom uvarene. Po vychladnuti ich nakrajame na hrubsie platky.

Pekacik vyberieme….ja som mala stavu velmi hustu, tak som doliala horucu vodu a po povrchu pokladla zemiaky. Vratila som pekac do rury, uz bez alobalu a nechala zemiaky zapiect.
Na zapecene zemiaky som pokladla struhany syr a znovu dala do rury zapiect.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ak uvarite zemiakov viacej a nezmestia sa Vam do pekaca, tak ich pretlacte cez mriezkovane sitko na hranolceky a opecte ich na rozohriatom oleji na panvici do zlata a pridajte na tanier ako dalsiu prilohu.

Ked budem nabuduce robit, tak maso dam piect do vacsieho pekacika, aby som mohla dat viacej horucej vody, pretoze som mala  omacku dost hustu…niekomu to mozno vyhovuje a tak by mu to prave tak chutilo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako som pisala v uvode, pouzila som maso z rostenca a bolo skvele, maso bolo makkucke. Zemiaky mohli byt viac zapecene, ale som sa bala, zeby sa mi maso uz rozpadlo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Názor na “Hovädzie pečené v červenej omáčke so syrovými zemiakmi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.