Flámsky guláš

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toto je absolutne uzasne jedlo….hovadzi gulas, uplne iny, na aky som bola zvyknuta. Flamsko je cast Belgicka a Francuzska a  vraj to bol gulas flamskych banikov, preto musel byt husty a vydatny. Robieval sa z konskeho masa….neviem, ci by som dokazala prezriet koninu, aj ked samozrejem nevylucujem, ze to raz , z nejakeho dovodu, urobim.
Ja som robila z hovadzieho, na obrazku nakreslenej kravy, je to cast masa v policku 4. Netusim ako sa to vola u masiara .
V holandstine (kym som prisla na to, ze v belgicku sa hovori vlastne holandsky……) mi vyguglilo, ze sa pouziva len bobkovy list. Ja som mala zbytky tymianu a rozmarinu…..nech mi odpusti kazdy flamsky banik….hodila som ich tam.

Cas pripravy Čas prípravy:  100 min+ priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  3 porcie

Suroviny:

500 g hovadzie (pod uvodnym obrazkom je odkaz, ktore som kupila ja)
2 velke cibule
150 g prerastana slanina
Cerstve vetvicky byliniek, bobkovy list
1 PL  trstinovy cukor
1 PL cerveny ocot
250 ml cierne pivo
velky orech masla
olej
hladka muka
sol, cerstvo mlete korenie
stiplava papricka (nemusi byt)
2 platky toastoveho chleba
horcica na potretie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup

Maso nakrajame na vacsie kusy. Ocistenu cibulu na mesiaciky a slaninu na na hranolceky.
Na panvici roztopime maslo s olejom a vyprazime slaninu. Vypecenu slaninu vyberieme, nechame odkvapkat a odlozime na teple miesto. Do vypeku vhodime cibulu a orestujeme ju do zlata.  Tiez ju vyberieme, nechame dobre odkvapkat a odlozime ku slanine. Ja som k cibuli pridala aj nakrajanu stiplavu papricku, ale zalezi od Vasej chuti, ci chcete, alebo nechcete palive.
Do tej istej panvice aj s vypekom,  dame roztopit cukor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po roztopeni  cukor zalejeme pivom (zo zaciatku pozor, zaprska si) a pridame ocot. Ja som to ochutnala a zdalo sa mi to dost nevyrazne, tak tam dala este trochu octu. Vsetko nechame prevriet.
Pokrajane maso osolime a posypeme cerstvo namletym korenim a zlahka obalime v hladkej muke.

Do cistej panvice pridame olej, rozpalime ho a maso dobre opecieme z obidvoch stran. Opekame vedla seba, kazdy kusok. Ak sa Vam maso nezmesti na panvicu, tak opekajte v davkach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do pekacika poukladame na dno  cibulu, na cibulu, vypecenu slaninu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na slaninu naukladame opecene maso

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do pekacika vlejeme pivovy nalev. Do panvice po opekani masa vlejeme vriacu vodu a dolejeme do pekacika tak, aby bolo maso uplne ponorene.

Toastovy chlieb nasucho zlahka opecieme v hriankovaci..ak nemate hriankovac tak ho nechajte neopeceny…na oleji ho nepecte. Chlieb potrieme dobrou vrstvou horcice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

a priklopime ho natrenou stranou na gulas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pekacik utesnime pevnejsim alobalom, ak mate tenky, tak dajte dvojitu vrstvu. Dame piect do predhriatej rury na cca 220 stupnov na 15 minut. Potom stiahnime teplotu na 200 a pecieme cca 2 hodiny. Ja som mala maso makke uz po hodine a pol…zalezi od Vasej rury.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja som podavala s chlebom, ale urobte si prilohu aku chcete. Omacka ju nadherne husta a maso makkucke tak, ze sa dalo krajat lyzicou. Vynikajuce sme si pochutili.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

10 názorov na “Flámsky guláš

  1. vietnamka

    Ja som pozerala, co je to vlastne to Hovadzie podplecie.. nie je to veru casto dostat v lidli :-D. Ale tuto pisu:

    Pierko ( podplecie )
    Je to v podstate jeden z kŕčných svalov, ktorý nadväzuje na stredový sval vysokého roštenca. Z prvých dvoch tretín je naozaj veľmi šťavnatý a jemný. Je to mäso plnej chuti. Je vhodný na prípravu steakov. Plecová špička sa pripravuje varením.

    A aj domaci masiar (masiaren online, to su mi novoty!) ho ponuka (skoda, ze bez ceny)
    http://vasdomacimasiar.sk/hovadzie-podplecie

    1. vybusna Autor

      a vidis…pierko som uz kdesi pocula. no a ake som mala len tazkosti kym som zistila co je to *Schorrippe*….tak sa to maso vola Rinder schorrippe, no gugl bol bezradny….a potom som prisla na to, ze je to po bavorsky :D, po nemecky sa to vola *Hochrippe, (rechts:) Hohes Roastbeef*, po rakusky je to *Rostbraten, Ried* a nemci pouzivaju este jeden vyraz na to * Hohe Rippe*. Je to vynikajuce maso, upieklo sa fantasticky….

    2. vybusna Autor

      este ma napadlo….vies si predstavit, ze pride k masiarovi a vypytas si *prosim si kilo hovadzieho pierka….alebo kilo hovadzieho podplecia, strasne by som chcela vediet ako to ludia naozaj volaju.

  2. Eva

    No urcite..teda podla popisu,ze kde sa nachadza to maso,je to falosna svieckova. Nie je take makke ako rostenec, a nie je take tvrde ako pliecko.Tento druh masa sa zvykne kupovat prave na svieckovu,ked nechces do nej maso za 600 korun :D. Cena tohto druhu masa je nieco medzi hovadzim zadnym a rostencom,taky zdravy stred a pripravuje sa kratsie,ako klasicke hovadzie zadne. Ak je to neico insie,tak sa dam rada poucit.

  3. Eva

    Ervinova odpoved citujem: Takze diel cislo 4 je rostenec ( tu ho volaju Rostbraten. Nazov podplecie je picovina. v zivote som to nepocul
    je to vysoky rostenec
    presne ako bravcove kare ( vysoke a nizke.
    OPRAVUJEM. cislo 4 je KRK. prehliadol som o jedno policko.
    pomylilo ma to ilustracne foto.slovo podplecie neexistuje. aspon teda nie v odbornej terminologii. (ak nahodou pani z SAV to nevlozili do slovenskej gramatiky.
    Takze nie je to asi falosna svieckova,skoda,ze som sa nestavila o sampus,mali by sme dva 😀

    1. vybusna Autor

      ved ja som sa nehadala…akurat sa mi to nezdalo….ale zase vyraz pierko, ktorym sa ta cast tiez oznacuje, ja poznam …..kucharky na topkach ho bezne pouzivaju……Naviac na tom obrazku je vyznaceny aj vysoka rostenka, aj nizka rostenka…tak nechapem preco potom tu cast *pierko* oddelili od rosteniek

      1. Eva

        Ja zas pierko poznam v inom kontexte,ale v mase som to nikdy nepocula. Tak neviem.Ale aby sme sa neobabrali pri kupovani falosnej svieckovice.,tak Ervinov popis citujem : je otazka ako ta falosna svieckova vypada. su totiz dva druhy, ktore mäsiari deklaruju ako falosnu svieckovu. jeden kus je zo stehna – je to taky pekny suvisly valec mäska a druhy kus je z lopatky, ktory by sa tak nazyvat nemal, ale mäsiari to radi robia. Ten druhy kus ( z lopatky je tiez valcoviteho tvaru va jednej strane sa zuzije a je na povrchu blanity. Rozoznas ho tak, ze v strede v reze ma durch tenku väzivovitu slachu. ( neviem ci ti to pomohlo, ale myslim, ze keby si to videla tak vies presne o com hovorim.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.