Vyprážané tvarohové šišky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ked som bola prvykrat na mnichovskych vianocnych trhoch, isla som za nosom k stanku, kde robili vyprazane zemiakove placky, regulernu harulu. Na kazdom pulte bola velka nadoba a ja som si myslela, ze so solou….a ona to nebola solnicka, ale velka cukornicka…naozaj. Normalnu harulu si v Bavorsku cukruju….a nielen to, oni si na nu kopcom kladu jablkove pyre, nieco ako nasa detska jablkova vyziva.  Omracilo ma to. Neskor som zistila, ze tu harulu v stanku robia chalani z Liptova. Uzasna bola, chodila som na nu pravidelne…samozrejme bez cukru a bez jablkoveho pyre.

Toto jedlo s tymi harulami nema nic spolocne , dostala som od jihlavskej tety uzasne *jablkove povidla* a tak si myslim, ze to bude mojmu Dobremu Manzelovi chutit domovinou, aj ked je to vlastne bavorsky recept.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2  porcie

Suroviny:

500g v supke uvarene a vychladnute zemiaky
1 vajce
125g tvaroh
80 g hladka muka + muka pri posypani ruk
zlta struhana kora a stava z 1/2 citrona
3 kopcovite PL hrozienok
30 g cukor
4 PL ghee na vyprazanie (alebo olej, ale to ghee je take vonavejsie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Postup

Zemiaky uvarime v slanej vode a nechame uplne vychladnut. Zemiaky nastruhame na jemnej slzicke.

K zemiakom pridame  vsetky komponenty uvedene v recepte.  Vypracujeme,  velmi rychle cesto. Cesto je riedke a lepive a podla potreby dosypte este muku. Cesto velmi nevypracuvame, pretoze ma tendenciu rednut…ako vsetky zemiakove cesta.

Na ruky si nasypte trochu muky a z cesta odoberajte rovnako velke kusky a vytvarujte ich do sulkov. Muku na ruky si podla potreby pridavajte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na panvici rozohrejeme prepustene maslo (ghee), alebo tuk, ktory si zvolite. Pred vlozenim do tuku, kazdy sulok stlacte do placky. Vyprazime z obidvoch stran do zlata.

Podavame , so spomenutym ,jablkovym pyre, alebo staci ked sisky posypete vanilinovym cukrom a skoricou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 názorov na “Vyprážané tvarohové šišky

  1. Eva

    Uz sa na toto moc tesim…tento vikend rusim dietu kvoli zabijacke v Uneticiach..tak v nedleu to skusim spravit ako dezert. Vyzera to bajecne a musi to aj tak dobre chutit.

  2. Jitkas

    Moje chute, jen tady pro tyto krasne sisky nemaji pochopeni. Ale udelam, treba jen pro sebe. Tady bohuzel sladka jidla nefunguji. A uvarim si i sladka jablecna povidla, uz se tesim, bude to bozske. Mozna, ze se nekdo prida, to ale musim rici, ze je to masopustni specialita!!

  3. vybusna Autor

    Jitkas…clovece, ja som tiez nie nejako vysadena na sladke jedla….pre mna to neznamena plnohodnotne jedlo….ked jem nieco taketo, tak to beriem tak nejako ako dezert…..
    zato moj Dobry Manzel….:D,

  4. Hanahcotton

    Určitě vyzkouším, nejen tento recept…úplně se mi sbíhají sliny. :-)Pěkné stránky, zajímavé čtení a moc príma recepty. Jen tak na okraj…i můj manžel mi neustále připomíná, že jsem mu pokazila postavu 😀

    1. vybusna Autor

      hanka…tak to si ma velmi potesila, hlavne od takej cukrarky ako si Ty, to potesi o to viac…..btw..uz som Ti tusim niekde pisala, ze mas krasne stranky…..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.