Lievance s čučoriedkami – americké palacinky

lievance hlavna

V Mníchove pomaly, ale iste, začala sezóna balkónov.  Majitelia na nich upracú, pozmývajú podlahu, rozložia stoličky a stôl, kúpia v črepníkoch narcisy a fialky, do vázy vložia púzalky (bahniatka) a začínajú stolovať na tomto ohraničenom kúsočku vonkajšieho priestoru. Nie…oni tam nesušia prádlo, neodkladajú tam mopy, vedrá,  nemajú tam starú policu s vyblednutým závesom, ani veľké hrnce, zablatené kanady, kompótové poháre , preplnené popolníky , pivové fľaše a neviem si už spomenúť , čo všetko som za svoj život videla na rôznych slovenských balkónoch….môj slovenský nevynímajúc…mám tam sušiak, skrinku s dverami od stropu az po spodok,  balík kachličiek a krabicu s hračkami. Ja netusím, kde tieto všetky veci dávaju mníchovčania. Oproti nám postavili nový dom a nový majitelia, súbežne so zariaďovaním miestností, zariadili aj balkón….veľké črepníky s ihličnatými stromom, žiadne cintorínske tuje, krušpánové gule, truhlíky a nábytok, naťahli šnúry na ozdobnú fazuľu, navŕtali plafón a zavesili kvetináče. Sledovala som to z úžasom. Môj mníchovský balkón je veľký, ale sedenie tam nemáme, my tam máme satelit…nedovolili nám ho vystrčiť z balkóna a je tam aj vonkajší mačací záchod.  Ale mám tam z obidvoch strán ťahavé psie víno, na zemi teratokové nádoby s kvetmi. Mávala som aj truhlíky, ale ako máme mačky, tak sme naťahali sieť….a urobili sme pre mačky sedenie a ležanie. Majú to tam fajn ……aj by som odfotila, ale ešte nie je čo. Víno ešte nevypučalo, teratok je ešte prázdny, mačaciu trávu som ešte nevysiala.  Ale už som ho umyla, drevo ošetrila . My jedávame dnu, ale keď je už teplo, tak máme dokorán francúzske dvere a počúvame zvuky zvon…Ja zvuky stolovania zbožňujem, taniere a príbory štrngajú…So susedou máme spoločný balkón, oddelený nepriehľadným sklom, takže počujem a cítim keď si lieva kávu (bohužiaľ cítim, aj keď fajčí). Kým sme nemali sieť, tak Noel s Barborou  k nej preliezali, to bolo vždy chichotu potom u nej.  Dnes síce poprchuje od rána, ale včera bolo krásne a tak som počúvala zvuky, tlmene rozhovory a tichý smiech…inšpirovalo ma to na vyslovene balkónové jedlo…americké palacinky. Dobrý manžel si pochutil.

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  cca 18 kusov veľkých ako väčšia dlaň

Suroviny:

4 vajcia
500 ml cmar
štipka soli
2 PL cukor
300 g polohrubá múka (nemala som hladkú)
2 lyžičky prášok do pečiva
80 g maslo
300 g čučoriedky , môžu byť aj mrazené

Postup

Večer (!) pripravíme cesto klasickým spôsobom.
V cmare rozšľaháme vajíčka, pridáme trošičku soli, cukor, prášok do pečiva a múku. Ja som dala polohrubú, lebo sa mi nechcelo ísť do pivnice pre hladkú.
Cesto prikryjeme a odložíme do chladničky.
Na druhý deň, roztopíme maslo a vmiešame do cesta.
Ja mám skvelý skvelý lievančík…(vôbec neviem, ako to mám napísať…forma na lievance.)…vďaka Paprička, vďaka papričkin Toník. Je to kus ťažkej liatiny…s tou by som mohla kľudne zabiť človeka…pravdaže, nie preto je tá panvica skvelá 🙂
Tým, že bol tuk priamo v ceste, tak som lievance robila priamo do nej, bez oleja.
Urobte najprv skusmo jednu palacinku, aby ste vedeli, koľko surového cesta treba naliat a také veci.
Po naliatí cesta , po povrchu poukladáme lyžicu čučoriedok. Opekáma z obidvoch strán , na miernom ohni , do zlata.

lievance v panvici
Pred podávaním palacinky polejeme javorovým sirupom…my sme mali orieškový.
Lievance, ktoré ostali, som dala do mikroténového vrecka a na druhý deň som ich v tom sáčku ohriala v mikrovlnke…boli rovnako skvelé, ako deň predtým.

lievance nakrojene

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.