Lokše so slivkovým lekvárom a mandľami

lokse hlavna

Dobrý manžel miluje makové lokše, ale túto zimu, nejako plynule prešiel na lekvárové. Keď sme boli v tom najväčšom mraze na predvianočných  trhoch v BB, nebolo stánku, v ktorom by si nedal hriatô a lokšu. Veru sme museli ísť s taxíkom. DM s mojim Dobrým Bratom koštovali v každom kde mali….DB bez lokší. My s mojou Dobrou Švagrinou sme sa za nimi ťahali ako chvosty…bol to krasny večer, Bystrické námestie bolo úžasné, zima bola taká, že dych nám od úst odpadával a DM mal v jednom momente na pere prilepenú škvarku a nie a nie ju odlepiť. Taxikár sa ohromne bavil, kým nás doviezol domov 😀
Lokše nerobím často…sú veci, ktoré sa nerozpakujem kúpiť ako polotovar…napríklad lístkové cesto a lokše. V Mníchove je lístkové cesto omnoho kvalitnejšie…ale zato nemajú tu lokše. Tie majú na Slovensku. Keby človek vedel dať všetky dobré veci na jedno miesto…však?  Na SK by ma tie lokše ani len nenapadlo robiť…tu ich musím… čo už.
Na záver….fotky sú mizerné, fotené pod umelým svetlom…všetko je do zelena…ani sa mi nechce nejako dbat na food styling kým nevyjde slnko a nebude viac prirodzeného svetla…zatiaľ len takto.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  8 menších lokší

Suroviny:

500 g zemiaky (400 g čistá váha)
120 g hladká múka + múka na podsypanie
70 g maslo
slivkový lekvár
2 PL rum
nasekané ošúpané mandle

Postup

Zemiaky uvaríme vo veľmi slanej vode. Vyberieme z vody a necháme úplne vychladnúť v šupke. Úplne studené ich ošúpeme a postrúhame na strúhadle. Teraz som mala malé množstvo, pretože som robila len jednu porciu na večeru, tak som ich strúhala na malej slzičke, ale keď by som ich robila viac, bolo by to veľmi únavne a strúhala by som ich na robote, alebo na veľkej slzičke.
Pri vaľkaní sa môže stať, že bude vidieť kúsky zemiakov, ale pri pečení sa to úple stratí a nebude ničomu vadiť.
Postrúhané zemiaky preložíme na dosku a prisypeme k nim múku. Veľmi rýchle vypracujeme cesto. Čím viac sa s ním budete hrať, tým viac bude rednút a budete musiet stále dosýpať múku a nakoniec nebudete môcť upečenú lokšu preložiť, leda zlomiť. 😀
Maslo roztopíme a ochutíme ho dvoma lyžicami rumu. Panvicu s hrubým ťažkým dnom, alebo panvicu špeciálne určenú na crepes a palacinky ,  nasucho rozohrejeme.
Každú guľku poriadne vyváľame v múke a veľmi veľmi natenko rozvaľkáme.

lokse valkanie

Neustále som dbala na to, aby som mala dosku podsypanú a lokše podrezávala. Keby som robila lokše k pečenej kačke, tak ich nerobím také tenké, ale tieto boli po upečení tenké ako palacinka. Takže pokiaľ lokše podrezávate a podsypávate…dielo sa podarí.
Vaľkanie a pečenie ide veľmi plynule jedno za druhým,  len len že som stíhala. Kým som vyvaľkala placku, tak som z obidvoch strán , zároveň opiekla lokšu. Pečieme nasucho , lokše sa mi vydúvali a a akonáhle majú na sebe zlaté oká, otáčame a odoberáme. Ak sa Vám na panvici nahromadí múka a začne nahárať, neumývajte, stačí pretrieť obrúskom.
Lokšu položíme na alobal a bohate potrieme roztopeným maslom, môžeme prikryť nejakým poklopom, miskou, hlbokým tanierom, alebo preložiť alobalom, aby sa parila. Upečené lokše kladieme jednu na druhú a potierame stále maslom.
Hotové lokše čakali na DM, kým príde z práce, takže som ich dobre zabalila do alobalu a ešte som ich aj uložila do perín :D.
Ale môžete ich ohrieť v mikrovlnke aj na druhý deň, budú v pohode.
Na suchej panvici ešte na zbytkovom teple opečieme nasekané ošúpané mandle do zlata.
Na placku opakom lyžice rozotrieme slivkový lekvár, môžeme ho posypať zľahka škoricovým cukrom a nakoniec posypeme opečenými mandľami.

lokse plnenie

Zrolujeme ako palacinku.

Dobrú chuť.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.