Buchty na pare / parené buchty

buchty hlavna

Buchty na pare sa robia aj v Bavorsku….nerobievam ich, pretoze su strasne velke a nikdy neviem odhadnut mnozstvo naplne.  Bud dam malo a buchta je same cesto, alebo vela a mam problemy s jej uzatvorenim.  A naviac..nejako nevieme prist na chut kombinacii s vanilkovym kremom.  Niezeby som sa zase pretrhla s robenim obycajnych slovenskych….tie tiez robievam raz za prestupny rok, ale su castejsie, ako bavorske 🙂
Ked som si prezerala rozne rcp na buchty, isla som ako na hotove na janulin blog. Objavila som tam nesmierne zaujimavy sposob naparovania, tak aby boli tie buchty, akokeby pripecene….skuknite si to, ohromne zaujimave. Skoda, ze som tie rcp pozerala, az potom, ako som urobila tie moje :-). Aspon 4 by som urcite urobila jej sposobom. A ked uz sme pri tom jej blogu…nikde inde som nenasla tak dokonale robene zakusky….mam pocit, ze ona ich kraja samurajskymi mecmi, ktore pretnu plavajuci suchy list v potoku. Uzasne nieco.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   16 buchiet

Suroviny:

500 g polohruba muka
300 ml sladke mlieko cca
1 vajce
stipka soli
2 CL susene drozdie (alebo 30 g cerstve)
1 CL cukor
1 CL olej
300 g slivkovy lekvar
praskovy cukor + mlety mak na posyp
roztopene maslo…u nas cim viac, tym lepsie

Postup

 

Cesto robim v domacej pekarni….vsetko kysnute cesto davam miesit a kysnut v DP, hlavne v bystrickom byte. V mnichovskej domacnosti ho robim v DP len posledny rok a mozem povedat, ze tym, ze som ho robievala aj rucne, tak som dostala do ruk , ten grif, aby som dokazala odhadnut kedy pridat bud tekutinu, alebo muku…Ale na DP v tomto smere nedam dopustit…pokial ju nemate…vazne, ale vazne uvazujte o jej zakupeni. Na pecenie chleba v nej zabudnite…chlieb peceny v  DP je skutocne len taka nahradka…ked uz naozaj neviete kam z konopi a toto je Vase jedine vychodisko. Ale cesto…to cesto Vam nic tak dobre nevymiesa (a tiez robot popripade), naviac Vam ho aj vykysne …co uz robot neurobi 🙂
Tolko k cestu v DP 🙂
150 ml mlieka ohrejeme tak, aby ste v nom pohodlne udrzali prst. Pridame do neho malu lyzicku oleja, ten tam nemusite davat, ale ja som ho,  z uplne iracionalneho dovodu , tam dala. Dalej pridame cukor a susene drozdie. Zamiesame a nechame drozdie v mlieku spenit.
Do nadoby z DP dame vajce, drozdove mlieko, sol a muku.
Zvysok mlieka tiez ohrejeme , aby nebolo uplne studene  a vlejeme do pekarne.
Dame vymiesat …neviem, ci som mala zle odmerane mlieko…ale musela som dosypat muku. Vymiesane cesto je makke a pruzne. Dame vykysnut.
Ak miesate rucne, tak nechajte kysnut aspon hodinu. Nezabudnite cesto prikryt.
Cesto rozvalkame na hrubku 1 cm . Ta centimetrova hrubka je dolezita, aby sa buchty dobre balili.

Rozkrajame na stvorce….mne vyslo 16 stvorcov.
Na buchty je najlepsi domaci slivkovy lekvar…..okrem Raztoky u Zrubakov ….touto cestou Ta pozdravujem Klincek….nepoznam nikoho, kto by este varil slivkovy lekvar v kotli na dvore.
Kym som sa naucila balit slivkovy lekvar do cesta …jeeezis ani neratam kolko nepodarkov som povyhadzovala….ak lekvar zacne tiect a namoci cesto…uz ho nezalepite. Tak kym som sa naucila to zabalit, pomahala som si tak, ze som do lekvaru nastruhala pernik, alebo tvrde piskoty…aby mi vznikla husta lekvarova zmes, ktora drzi pokope.
Na kazdy stvorec dame lekvar a zabalime (tri cipy  stvorca natiahneme nadvihneme a vonkajsie hrany zlepime, vytvorime si akokeby kapsicku, ktoru nahneme a nechame tam ten lekvar *vtiect* a zlepime s stvrtym cipom). V rukach vytvarujeme buchtu. Hotove buchty nechame podkysnut na 20 minut.

buchty pred parenim
Do hlbokeho kastrola dame vriet vodu, vlozime z vrchu poolejovany parak a vlozime nan 5 buchiet, aby sa nedotykali.
Parime pod pokrievkou 15 minut.

Vyberieme , pichneme do kazdej sparatkom aby sa vyfucali.
Sypeme cukrom,  mletym makom a  roztopenym maslom….u nas jedine takto.

buchty po pareni

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.