Vyprážané zemiakové šišky

sisky

 

Určite si myslíte, že som načisto potratila rozum….kto už len robí fašiangové šišky začiatkom júna. Vec sa mala takto….včera som nejako nabrala silu a zdá sa, že prestanem konečne chrchlať. Všetci sa vyspíme, mačky prestanú predo mnou utekať a susedia si prestanú myslieť, že prekonávam posledné štádium suchotín..  A taká som bola optimistická, že som sa rozhodla Dobrému Manželovi urobiť radosť s nejakým sladkým. No…po mesiaci, keď som prestala chodiť na nákup…doma nebolo žiadnej zásoby z ktorej by som zvrtla, čo len bublaninu. Tak som si sadla a začala prehľadávať obľúbené blogy a zistila som, že Zoki , tiež kašle na tradície a minulý mesiac robila tieto kysnuté donuty.  Tak som ich teda zvrtla…keby ste len videli, ako DM zasvietili oči, keď prišiel domov…a ako si len na nich pochutnávali aj Noel s Barčou….a nepopieram, že dnešné raňajky boli pre mňa ozaj zvláštne a výnimočné. Také fašiangové jedlo v júni má svoje čaro….ani nechcem vedieť, ako by chutili v auguste vianočné opekance. 🙂

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  32 kuskov

Suroviny:

Na kvások :
80 ml teplá voda
1 plná lyžička s kopčekom sušené droždie
1 čajová lyžička cukor
Cesto :
cca 430 g hladká múka + múka na podsypávanie
1 vačší zemiak
70 ml teplé mlieko
1 veľký orech masla
50 g práškový cukor
1 vajce
1 lyžička vanilkový extrakt
pol lyžičky sol
olej na vyprážanie

 

Postup

Zemiak očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme. Zlejeme z vody a ešte do horúcich dám veľký, naozaj veľký orech masla a prikryjeme, aby sa maslo roztopilo. Do mlieka dáme 50 g práškového cukru a necháme zohriať , tak aby sme v ňom udržali prst. Do zemiakov vlejeme sladké mlieko a vypracujeme zemiaky do riedkej kaše.

Do teplej vody dáme cukor a sušené droždie (ak použijete čerstvé, tak  polovica kocky). Zamiešame a necháme dobre speniť do kvásku.
Ja na miesenie a vykysnutie cesta, používam domácu pekáreň. Na dno nádoby dáme kvások, vajce, zemiakovú kašu, vanilkový extrakt a múku. Spočiatku som dala 300 g, ale musela som pridávať, najprv som dala ešte 100g a potom som už dala len od oka. Cesto je celkom riedke.
Pokial budete cesto robiť ručne, tak množstvo múky bude asi rozdielne, prisýpajte podľa potreby. Pred kysnutim, cesto zasypte múkou a položte na teplé miesto…nechajte ho narásť tak, aby minimálne zdvojnásobilo svoj objem.
Keby som robila šišky, ako sa patrí na Fašiangy, tak by som miesto vanilky dala asi citrónovú, alebo pomarančovú kôru. V týchto letných mi to tak nejako nepasovalo.
Vykysnuté cesto dôstojne narástlo a ked do neho pichneme prstom , tak spľasne ako bublina.
Preložíme cesto na dosku a musíme bohato podsypať, aby sa dalo rozvaľkať, tak na 1cm hrúbku.
Vykrajujeme kolieska.sisky vykrojene

Kolieska musíme nechať podkysnúť ešte  nejakú polhodinu. Pred kysnutím ich prikryjeme fóliou. V lete , to polhodinové kysnutie, je práca hrou, ale vo februári by som ich nechala podkysnúť v letnej rúre.
Do hlbšej rajnice dáme rozohriať olej tak, aby šišky v nej plávali. Že je olej dobre rozohriaty zistíme tak, že keď do neho ponoríme varešku, okolo rúčky sa robia maličké bublinky.
Do oleja vložíme šišky, zmiernime zdroj tepla a prikryjeme pokrievkou. Po dvoch minútach, šišky otočíme na druhú stranu a už bez pokrievky dopražíme do tmavozlata.
Vyberieme a ukladáme na pijavú papierovú utierku.
Včera , celý boží den lialo a bola už tma, takže som nefotila, ale celý postup vyprážania, je identický ako pri týchto šiškách.

Zemiakové šišky nemajú pórovité vnútro, skôr mi pripomínaju tie fašiangové z odkazu na vyprážanie.
Sú ľahké ako vánok a mäkučké.
Neboli príliš sladké, takže som ich bohato pocukrovala….to DM obzvlášť miluje. Ani džem si k nim nedával a jedol ich len tak pocukrované. sisky cukrovane

Ja som mala pocit dusenia, takže som počkala do dnes rána a hneď som isla kúpiť čerstvé ovocie.
S takým čerstvým ovocím chutia nenormálne dobre, najprv som si k nim dávala pomarančový džem, ale ovocie…..bolo to 100x lepšie…aspoň čo sa týka mňa.
Takže toto je taká letná verzia fašiangových zemiakových šišiek.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.