Kysnuté ovocné knedlíky

knedliky-hlavna

Keď som sa po mesiaci vrátila do Mníchova k Dobrému Manželovi, nešla som sa z tej zmeny rytmu spamätať. Čo sa týka varenia…..nehľadám každé ráno medík… rožtek s masielkom a medíkom bolo jediné jedlo, ktoré raňajkuje náš Janíčko. Nevarim do bezvedomia biele, alebo červené „sotéčka“ výhradne s ryžou, alebo vývary s kilom uvarených rezancov. Po príchode ma čakal tradičný wurst guláš…DM si na takéto privátanie potrpí a ja to s potešením prijímam. Keď som dala do úst prvú lyžicu, mala som pocit, že mi ten guláš vypáli do líca dieru, tak sa mi zdal pálivý. A keď som uvarila prvé jedlo, tak DM s prekvapením zdvihol oči….“ Ty si tam nedala pálivú papriku“. No nedala, za 6 týždňov detského varenia som na to úplne zabudla.  Ale čo je veľmi zvláštne…ja si vôbec nespomínam, žeby som tým detičkám (a  Dobrému Zaťovi :D) pripravila sladké jedlo. Piekla som…to ano…ale sladké jedlo…no veru nie. A keď som sa opýtala DM, že s kt. rcp by som mu urobila najväčšiu radosť, bez jedného zaváhania povedal …borúvkové knedlíky s tvarohom. Tak som mu ich teda zvrtla. Btw….teraz som si spomenula, že som Dorke  (a Dobrému Zaťovi :D) predsa len uvarila  sladkosť…grísik s grankom ( omka vieš, ono to vyzerá ako biely puding a na vrchu je kakavko posypané, ale také kakavko čo je v hrčkách a je to sladučké).

Premýšľala som či neurobím cesto tvarohové, ale po porade s Dobrými Českými Kamarátkami, som urobila kysnuté, že je to taká ich tradícia. No a keďže som plánovala tvarohovú posýpku, tak o to viac som nadobudla presvedčenie, že toto cesto bude správne.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 20 knedličiek

Suroviny:

Na kvások :
150 ml teplá voda
1 balíček 7g sušené droždie (2 plné ČL)
1 PL cukor
1 PL olej

Na cesto :
300 g polohrubá + 80 g hrubá múka
1 žĺtok
kvások
cca 50 ml  teplá voda
´pol lyžičky soli
Na plnenie som použila čučorieky

Postup

Cesto som spracovala v domácej pekárni. Mám skúsenosť takú, že pokiaľ robím cesto v rukách tak spotrebujem o trochu viac tekutiny . Pokiaľ by som ho teda robila v rukách, tak by som asi použila celé vajce. Skrátka vodu na dolievanie si budete musieť odhadnúť, podľa potreby.
Do 150 ml teplej vody zamiešame sušené droždie, ja používam výhradne Dr. Oetker.  Btw…pamätáte sa ešte na to sušené droždie s lastovičkou?  Tuším, že bolo francúzske a v modrom obale…ale nie som si istá…vtedy som ešte nepiekla.
Takže máme vodu , v nej droždie a pridáme cukor a olej. Zamiešame a necháme postáť, kým nebude kvások napenený.
Do pekárne dáme kvások, žĺtok a obidve múky. Pridáme soľ a dáme miešať. Počas miešania som vyliala cca 50 ml vody na nariedenie.
Hotové cesto je plastické a hustejšie ako býva cesto na kysnuté koláče.

Necháme poriadne vykysnúť na teplom mieste…ak treba , tak aj hodinu.
Po vykysnutí,  cesto rozvaľkáme na cca centimetrovú hrúbku a vykrojíme kolieska. Ja som použila hrnček s 7 cm priemerom.  Každé koliesko som este rozťapkala v rukách na šírku dlane.
Na koliesko som položila čo najviac čučoriedok (umytých a suchých) a uzavrela do ovocnej guľky.

knedliky-plnenie
Necháme ešte podkysnúť nejakých 15 minút.
Dáme variť vodu….podľa veľkosti kastróla rozhodnite, či nebudete variť radšej v dávkach, lebo guľky naberú na objeme.
Knedlíky dáme varit a varíme ich MAXIMÁLNE  4 až 5 minút!!! Ak ich urobíte väčšie a menej ako 20, tak maximalne 8 minút.
Toto je naozaj dôležité pravidlo,  pretože ak ich varíme dlhšie , tak po uvarení nám spľasnú. Ja som toto nevedela a veru mi spľasli. Varila som 8 minút a len tie čo som ugúľaľa väčšie, ostali pekné.
Pred podávaním som ich poliala roztopeným maslom,  zasypala práškovým cukrom a posypala tvarohom.
No posypala….v Mníchove nedostanem hrudkovitý tvaroh..len šľahaný, tak som ho osladila a našpricovala vedľa guliek.
Na závar…DM si pošmákol neskutočným spôsobom. Určite by si pochutili aj detičky….

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.