Lokše s makom

lokse hlavna

Kedysi davno, ked som pocula hlasku *lokse s makom*, tak som si myslela, ze ide o zartovne spojenie. Lokse som mala fixovane jedine na pecenu hus, alebo kacku, s cervenou dusenou kapustou. Ze sa robia aj takto na sladko som vylucovala. Viete si predstavit aky to bol pre mna sok, ked som zistila, ze je to regulerna kombinacia? Vobec som si to nevedela ani predstavit. Potom,  v case internetu,  som to pochopitelne, bola nutena pripustit, ale vobec som netusila, ako to preboha moze chutit. A moja prva loksa, nie sice s makom, ale s orechami, bola na bystrickych vianocnych trhoch asi pred 6 rokmi…nesla som sa ich dojest. No a Dobry Manzel zase len tie makove.Absolutne som dnes netusila, ze  ich budem robit . Nasla som otvoreny slivkovy lekvar, ktory potreboval nutne minut a mlety mak, ktory by mohol mat tendenciu horknut. Tak som premyslala a zvrtla som lokse. Som sa na to tesila, Jezisko mi priniesol specialnu panvicu na palacinky, crepes a podobne vecicky… dnes mala  premieru….obstala vynikajuco…Jezisko od Cabanov, vrela vdaka.

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  10 loksi

Suroviny:

550 g zemiaky
150 g hladka muka
sol
60 g maslo na potieranie
Na makovu plnku :
plna kavova salka mleteho maku (cca 5 velkych PL s kopcekom)
3 PL krystalovy cukor
70 ml  horuca voda
2 PL slivkovy lekvar

Postup

Zemiaky v supke uvarime v presolenej vode (1 velka PL s kopeckom).

Po vychladnut ich osupeme a postruhame . Ja som aj zacala struhat na malej slzicke, ale islo mi to hrozne pomaly, tak som presla na velku.  Pri valkani bolo obcas vacsi kusocek vidiet,ale po tepelnom spracovani to zmizlo.
K postruhanym zemiakom prisypeme navazenu muku

lokse suroviny

a rychle spracujeme do cesta. Vytvarujeme sulok a pokrajame ho na 10 rovnakych dielov.
Kazdy kusok dobre podsypeme

lokse podsypavanie

a zacneme valkat. Nemajte strach podsypavat dobre, pretoze loksa musi byt vyvalkana naozaj na tenucko, idealny je 1 mm.

lokse predpecenim
vyvalkame okruhly tvar na pozadovanu velkost. Kym budete loksu predavat na panvicu, tak si ju pre istotu este podrezte, aby sa vam netrhala a vidlickou popichajte po povrchu.
Suchu !!!!!!!! panvicu s hrubym dnom a neprilnavym povrchom rozpalime a lokse opekame z obidvoch stran, tak aby mala na sebe hnedozlate pluzgieriky.

lokse pecenie

Ak Vam ostane na panvici spalena muka, staci ju rychle otriet suchou utierkou.
Loksu prelozime na tanier a hned ju bohato potrieme roztopenym maslom. Lokse ukladame stale jednu na druhu a povrch kazdej potierame dokladne maslom. Lokse prikryvame,  aby sa pod priklopom parili a zmakli.

lokse s maslom
Makovu plnku robim podla chuti Dobreho Manzela, ktory ju miluje vymiesanu so slivkovym lekvarom. Mne taka nevadi, takze som sa v tomto s nim zhodla.
Do pomleteho maku s cukrom prilievame vriacu vodu z rychlovarnej konvice. 100 ml je vela,museli by ste pri tom mnozstve vody dosypavat este mak, takze si namerajte tej vody menej ako deci.
Do mokreho maku vmiesame slivkovy lekvar a este dosladime, ak by Vam chutilo sladsie. Citronovu koru a rum a skoricu a podobne pochutiny nepridavam, takato jednoducha chut sa mi do loksi hodi viac.

lokse makova plnka
Makovu plnku rozotrieme po loksi a zrolujeme ju.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.