Tvarohové guľky s marhuľovou omáčkou

tvaroh hlavna

Tvarohove knedlicky robievam strasne rada, pretoze je to ta najlahsia vec na svete. A vzdy ked ich robim tak si spomeniem, aka som bola hlupa, ked ako mlada gazdina, som ich kupovala v obchode , ako mrazeny polotovar.  Niezeby som bola vtedy leniva…ja som ich jednoducho nevedela robit. Mala som doma dve kucharske knihy a v jednej bol recept  zly (Radka v skolkarskej satni, plnej mamiciek , mi jasnym hlaskom povedala…*aka skoda maminka, ze si to cesto na buchty musela vyhodit). A v druhej boli gulky zo zemiakoveho cesta. Moja mamicka sladke jedla nevarila…mali sme vzdy plnu chladnicku zakuskov, takze to bolo celkom pochopitelne, naviac ocko nemal sladke jedla rad. No a co sa nestalo…nasla  som Dobreho Manzela, ktory by zase jedol sladke jedla aj 3x do tyzdna…a aj zata….a aj vnucku….a nejako sa aj Radka k tejto skupine , casom rada pridala.
Tento recept mam v zalozkach odlozeny uz 100 rokov, nijako zasadne sa nelisi od roznych dalsich tvarohovych knediel, ale su take ine tou omackou.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  50 guliek , velke ako vlasky orech

Suroviny:

70 g hruba muka
40 g detska krupica
40 g  jemna struhanka
2 mensie CL kypriaci prasok do peciva
1 vajce + 1 zltok
250 g jemny tvaroh
2 PL roztopene maslo

Na omacku :
100 g marhulovy lekvar
100 g pomarancovy lekvar
150 ml voda
1 CL kuchynsky skrob (solamyl, gustin, maizena,  kremovy prasok

Na dokoncenie :
struhanka na oprazenie
maslo na poliatie
praskovy cukor

Postup

 

Do misy si dame vsetky suroviny na knedlicky a vypracujeme makke plastelinove cesto.
Ja som pouzila termizovany odtucneny tvaroh, ktory je mokrejsej konzistencie ako normalny tucny , takze som musela prisypat este hrubu muku….mozno nejake 3 lyzice …mozno 4.
Dame varit vacsie mnozstvo vody s lyzickou soli.
Z cesta vypracujeme gulky….ja som robila skor mensie….velke ako vlasky orech, niektore ako vacsi lieskovy. Do vacsich by som asi nesla.

tvaroh cesto
Gulky hadzeme do vriacej vody a nechame  ich mierne varit 6 minut.
Aby ste mali istotu, ze cesto ma spravnu hustotu, najprv uvarte jednu knedlicku.
Ja som varila v dvoch davkach.
Po vybrati nechame odkvapkat , poukladame na tanier a vlozime ho do mikrotenoveho sacku.
Uvarime si omacku.
Do kastrolika  dame pol na pol marhulovy a pomarancovy dzem.
Vlejeme k nemu polovicu vody a nechame prevriet. Ja som mala dzem s kuskami ovocia, takze som omacku preliala cez sitko. Osobne by nam to nevadilo, ale som chcela aby to na fotke vyzeralo pekne. Vy si urobte tiez ako chcete.
Po presitovani som vliala naspat do kastrolika a v ostatnej vode som dobre rozslahala skrobovy prasok. Vlejeme k omacke a nechame prevriet.
Ja som mala omacku dostatocne vyraznu, nepotrebovala som uz nicim dochucovat…teraz ma napadlo, zeby nebolo marne, pre dospelych zamiesat trochu vonaveho alkoholu.
Na suchej panvici oprazime nejakych 6 PL struhanky. Prazime ju do tmavo zlata a nechame na panvici.

tvaroh struhanka
Knedlicky vyvalame v tej struhanke a podavame.
Moja omacka, ako som pisala, bola dostatocne ochutena a aj sladka…ale pokial sa Vam mali, este posypeme praskovym cukrom. Kto chce moze aj roztopenym maslom, ale pride mi to uz zbytocne.
Pokial mate knedliciek vela.. dobre ich take neochutene, osuste a zabalte do sacku. V mraznicke Vam vydrzia, minimalne tolko, ako v tie z obchodu.

 

 

2 názory na “Tvarohové guľky s marhuľovou omáčkou

  1. vybusna Autor

    Bože Tonka!!!! Ak som dobre pochopila, tak Ty si súčasť Jurka, Jožka a Aničky? Ak je to tak, tak si mi urobila nesmierrne krásne ráno a usmievam sa na monitor od ucha k uchu. Je to druhýkrát čo sa mi pod receptom ozvala rodáčka a je to nádherný pocit. Ak si to Ty, čo si myslím, že si to Ty, vôbec netuším, či by som Ťa spoznala, keby sme sa stretli zoči voči, pretože som Ťa nevidela možno 30, alebo 40 rokov. V takýchto momentoch internet milujem, pretože je to zázračná vec, keď nám dal takúto možnosť. Tonka ďakujem za takýto pocit a som šťastná. Btw to cesto .. ja keď robím ovocné knedlíky, tak robievam toto tvarohové cesto
    http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3062
    a som s ním tiež veľmi spokoná. Zdá sa mi menej prplavé, ale ak Ti viac vyhovuje toto , tak je všetko v najlepšom poriadku. Ďakujem ešte raz a pozdravujem súrodencov. Opatruj sa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.