Mäsové guľky v kari omáčke

topf hlavna

Dobrý manžel je kalika…..kým som bola na Slovensku, tak musel chodiť vypúšťat Noela von, len on. V tomto smere máme Noela podeleného…mne nerobí problém vstať ráno medzi štvrtou a pol piatou, pohladkať mňaukajúceho Noela, pohladkať besnú Barboru, obliecť si župan dobrého manžela a strapatá ísť dve poschodia dolu + strmé pivničné schody. Našťastie je dom ponorený do hlbokého spánku a nikto ma takúto zatiaľ ešte nevidel…namôjdušu, už mi len papierové papieriky, miesto natáčiek  chýbajú na hlave a zaplátaný rukáv a bola by som ako postava z poviedok Janka Jesenského.  Noelka vypustím a vrátim sa spať. Dobrému manželoví zase nevadí ísť pre neho na dvor o polnoci, alebo aj po polnoci. Ja mám na starostí vypúšťanie od rána do večera,  DM od večera do noci. Noel nás cvičí. Barbora je našťastie v tomto smere čistá bytová mačička…ale s tou sa musím hrať a DM tuľkať.  No a keď som tu nebola, tak toto všetko musel DM vykonávať….každé ráno v polospánku schádzal dolu schodmi a možno sa mu aj pritom ešte niečo snívalo 🙂 Pamätáte sa na tie strmé schody do pivnice, ktoré som spomínala……tak veru, pri tom snívaní sa na poslednom schode tak vysypal..ale tak…že miesto členku mal koleno. nozka

A má aj sadrový obväz a aj paličku pomocníčku som mu bola kúpiť a tak po byte hopká a hopká. Btw…nechcite vedieť, ako ma Noel preháňa celý deň horom dolom, ale už sa oteplilo…a dnešnú noc bol prvýkrát von od večera až do rána….spala som bez prestávky.
Keď je teda DM taký martýr chudiatko, tak som mu chcela uvariť niečo čo má rád. Ona má teda rád hocičo, ale indické recepty má rád veľmi.
I ….našla som tento rcp…chvíľu sme sa aj dobre bavili na tom, že je to viac nemecký eintopf a nie klasický inidický . Mám vážnu dilemu, či ho vôbec zaradiť medzi indické recepty. Rozhodnem sa , keď dopíšem rcp. 🙂 Varila som ho presne podľa receptu a keď som si načistila všetku zeleninu, tak som si zauvažovala či mám vôbec tak veľký hrniec, ale wok to našťastie zvládol s indickou gráciou.
Bolo to skvelé…vážne skvelé aj keď to bol teda indický eintopf…..toto spojenie ma fakt rozveselilo a ja Vám ho doporučujem….ale musíte mať naozaj veľký hrniec. 🙂

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   4 porcie

Suroviny:

Na guľky :
500 g mleté mäso
2 PL kokosová múčka
1 menšia červená cibuľa
2 PL (asi 30 g ) nasekaný ďumbier
1 ČL soľ, čerstvo mleté korenie
1 plytká PL garam masala (viď pokec v rcp)
1 vajce
Na kari omáčku :
1 žltá paprika
600 g karfiol
400 g zemiaky
1 plechovka cícer (alebo si uvarte cca 150 g suchého)
1 veľká PL curry pasta (viď pokec v rcp)
1 malá červená cibuľa
4 PL olej
600 ml vývar
400 ml plechovka kokosové mlieko
soľ, čerstvo mleté korenie
koriandrová vňať
polovica limety

topfsuroviny

Postup

Plechovkový cícer som nemala, tak som deň dopredu namočila suchý. Nasypala som od oka, predpokladám , že to bolo nejakých 150 g. Na druhý deň, hneď ráno som mu vymenila vodu a začala variť, občas som vymenila vodu. Do poslednej, keď už bol takmer mäkký, som vodu osolila a dovarila.
Všetku zeleninu očistíme.
Ďumbier očistíme hranou opaku lyžičky, toto je najlepší spôsob, ide to rýchle a hladko. Nasekáme ho na veľmi jemnučko.
K mäsu pridáme vajce, ďumbier, nasekanú cibuľu, soľ, korenie a garam masalu. V pôvodnom rcp bolo použité obyčajné kari korenie, ale ja ho namôjdušu nemám. Indické jedlá varím veľmi často a používam klasické indické koreniny, vlastne som sa nestretla v žiadnom indickom rcp, kde by sa dávalo bežné kari, ktoré sa dá kúpiť v každej slovenskej samoške.  Samozrejme, nevylučujem, žeby sa kari korenie do inidických jedál nedávalo, ja som len bežná  laická kuchárka, ktorá videla živého Inda variť len v TV.  No a keď nemáte garam masalu, tak tam pokojne dajte to  kari korenie.
Mäso poriadne premiešame, aby sa nám všetky suroviny spojili a vyrobíme z neho guľky o trošičku menšie ako pinpongová loptička…ja som ich mala asi 18.

Na panvicu rozotrieme olej a guľky z každej strany opekáme po minúte.  Hotové odložíme na neskôr.
Karfiol rozdelíme na menšie ružičky a zemiaky nakrájame na malé kocky, cca 1,5 cm.  Cícer zlejeme, papriku nakrájame na pásiky.
Do veľkého hrnca dáme rozohriať olej, popražíme na ňom do sklovita nasekanú cibuľu a pridáme kari pastu. Kari pasta sa dá kúpiť. Videla som rôzne druhy na Slovensku hocikde aj v Tescu, aj v Lidli a aj v Kauflande. Na fote, kde sú suroviny, je to to v tom sklenenom poháriku….a v sklenených pohárikoch sa to predáva aj na Slovensku, ja kupujem pálivú. Vy si vyberte akú chcete.
Pokiaľ z nejakého dôvodu túto kari pastu nekúpite, tak si ju vyrobte…cibuľu, ktorú sme popražili do sklovita…nepražíme. Dáme ju surovú do mixéra, pridáme 1 PL garam masalu (alebo kari korenie), po lyžičke rímsku rascu, koriandrový prášok, sladkú papriku, všetko zmixujeme a máme kari pastu.
Takže pokračujeme…..kari pastu restujeme 2 minúty a pridáme zemiaky, karfiol, žltú papriku, scedený cícer. Budeme toho mať bisťubohu dosť. Posolíme, okoreníme, premiešame. Zalejeme vývarom…ja som vývar nemala, zaliala som normálnou, horúcou vodou. Pridáme z plechovky kokosové mlieko.

topf bez guliek
Všetko privedieme k varu, zdroj tepla trochu stíšime a necháme prebublávať 10 minút. Po 10 minútach pridáme do kari omáčky, mäsové guľky. Mne sa zdalo, že mám málo tekutiny, tak som doliala asi hrnček horúcej vody. Znovu privedieme k varu, stíšime a varíme ďaľších 10 minút.
Po tejto dobe by uz malo byť všetko mäkké, tak akurát. Ak bude treba, tak povarte trochu dlhšie.

topf s gulkami topr po uvareni
Kari odstavíme, koriandrovú vňať nasekáme a pridáme do omáčky. Podľa potreby dochutíme a na úplný záver vmiešame šťavu z polovice limetky.
Ku kari nerobíme žiadnu prílohu….je to vskutku eintopf…akokoľvek to znie absurdne 🙂 A rcp zaradím aj do indickej kuchyne…tak.

 

2 názory na “Mäsové guľky v kari omáčke

  1. lenka

    Milá moje Míno, snad nevadí, že nekomentuji recept, i když bude skvělý a taky mám ráda vše, kde je kari. Ale Vy nás obdarováváte těmito střípky ze života snad ještě víc než inspirací k vaření, doprovázenou skvělými fotkami. Moc Vám děkuji, že umíte život žít tak, jak se má….a vtipně o tom psát!
    Lenka z Litoměřic

    1. vybusna Autor

      mila Lenocka, ja viem velmi dobre, ze ma citate a vobec mi nevadi, ze na rcp kaslete a okomentujete skor moj pokec….ved ho pisem preto, aby niekoho zaujal aj nas bezny zivot, nielen nase bezne varenie. Len dufam, ze mi ostanete nadalej verna a obcas ma spomeniete pred prenadhernou vnuckou a jej krasnou maminkou 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.