Indicky chlieb naan

naan horny

Receptov na placky naan je plny internet a su rozne. Do tychto nejde vajce a ani prasok do peciva. Robia sa s drozdim. Mozno vyskusam aj tie s praskom a vajcom…ale dnes som robila tieto a su podla tohto receptu

Cas pripravy Čas prípravy:  30 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  cca 10 az 12 placiek

Suroviny:

370 g hladka muka (cca 3 hrnceky)
100 ml tepla voda
1,5 CL susene drozdie
1 CL cukor
1 CL sol
3 PL biely nesladky jogurt
5 PL rozpustene ghee, alebo normalne maslo

Postup

V teplej vode rozpustime drozdie a cukor…nechame drozdie, ako keby *prebudit*. Ze zacalo byt aktivne zistime tak, ze zacne vo vode akokeby slabo bublat.
Muku  poriadne nakyprime, zmiesame so solou, pridame jogurt, roztopene maslo a drozdovu vodu.

Vypracujeme makke cesto. Na ruky si dame par kvapiek oleja, vytrieme nimi nadobu,  v ktorej bude cesto kysnut a potrieme nimi aj povrchu cesta.

Dame kysnut pod prikryvku, kym nenarastie…mne kyslo dobrych 70 minut.
Pripravene cesto rozdelime na gulky, nieco medzi pinpongovou a tenisovou a rozvalkame ich (ak Vam lepi, tak si podsypavajte). Spravny naan ma mat tvar ako slza..hore sirsie ako dolu, ale ja robim obyc placku, hrubu asi pol cm.

IMG_0246

Ak chcete mat naan hotovy naraz, tak si rozpalte ruru, plech vytrite pomocou papierovej servitky natenucko olejom a pokladte ho cely plackami. Vlozte do rury,  ked sa placky , akokeby nafuknu a su opecene, tak ich prevratte a dopecte.

Ja som ich takto raz robila a nafukli sa mi tak ako pita chlieb, tak ich uz peciem normalne na panvici s hrubym dnom. Opakom lyzice placku pritlacam  a opekam. Ide to velmi rychle, ak je panvica spravne rozpalena tak na kazdu stranu staci minuta. Olej nepouzivam skoro vobec, uz len ked velmi panvica dymi, tak potriem dno  neviditelnym nanosom oleja.

IMG_0247

Ak by ste chceli mat placky take pufkate, tak lyzicu nepouzivajte.
Hotove placky potrieme roztopenym maslom a uschovavame ich v alobale. Daju sa robit do zasoby a pohodlne prihrievat v mikrovlnke. U Inda v restike si davam potriet naan cesnakovym olejom a je to fajnotka velika.

naan dolny

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.