Bavorská dusená červená kapusta k pečenému mäsu

 

Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): cca 4 velke porcie

Suroviny:

1 kg cervenej kapusty,
1 velka cibula,
300 ml cervene vino,
3 jablka,
1 velka lyzica brusnicoveho dzemu ( alebo ribezloveho),
3 lyzicky sol,
4 lyzice cerveneho octu,
1 lyzica cukor,
2 bobkove listy,
3 klinceky,
3 gulicky nove korenie,
pol lyzicky mletej skorice,
3 lyzice olej.

Postup

Kapustu ocistime od vrchneho listu a hlubu a nakrajame ju na tenke rezance…ak su dlhe tak ich poprekrajujeme. Cibulu ocistime a pokrajame na kocky. Jablka ocistime od jadrincov, osupeme a nakrajame na tenke mesiaciky a tie este poprekrajujeme.
Vo velkom kastrole rozohrejeme olej a vhodime tam bobkove listy, klinceky a nove korenie, minutu az dve miesame a pridame cibulu. Ked je cibula zlatava, tak do kastrola pridame kapustu.
Kapustu posolime, trochu nechame odspodu prehriat a opatrne ju premiesame. Podlejeme asi 100 ml horucej vody a prikryjeme pokrievkou. Pod pokrievkou dusime, kym si kapusta, ako keby *nelahla*…cca 20 min.
Ku kapuste pridame jablka, zalejeme cervenym vinom, posypeme cukrom, skoricou. premiesame a na malom plameni dusime pod pokrievkou, kym nie je kapusta makka.
Na zaver vmiesame brusnicovy (alebo iny bobulovy …urcite nie jahodovy a z kostkoveho ovocia) dzema nechame este prehriat.
Miesto cerveneho octu sa moze samozrejme pouzit klasicky, ale ten je asi silnejsi ako ovocny, takze, by som dala o lyzicu menej.
Vyslednu chut kapusty ovplyvni vino, alebo dzem, alebo jablka, takze na zaver si musite vychutnat kapustu este podla seba.

Poznámka

Ked robim dusenu kapustu ciste pre seba, tak pridam ku kapuste este vodu s rozmiesanou hladkou mukou, pretoze ja mam rada kapustu taku kasovitu…nuz, ale ked robim pre celu rodinu, tak musim robit tak , aby vyzerala tak ako je na fotke.

 

4 názory na “Bavorská dusená červená kapusta k pečenému mäsu

  1. Jitkas

    Silene mi chutnalo Tvoje bavorske zelicko, bylo k pecene krkovicce na kmine. Presne tak, jako na „fotke“. Vsichni zbastili, nikdo neprotestoval, ale oni jsou (tedy ti Italove) na sladkokysele zelicko u me zvykli. Cervene delam jen pro moji rodinu, hoste meli premieru a zbastili, ani nedutali! Ja bych ho mohla klidne i bez masa, jen s bramborem, az tak!

  2. vybusna Autor

    jezis..to som strasne rada, ze ti pochutilo…ja som ju robila tiez minule v Selciach (u rodicov na Slovensku) a mamka sa ma pyta….a preco si Ty nerobievala takuto dobre ochutenu kapustu aj predtym, ako si sa vydala……No preco, lebo som nebyvala v Bavorsku, ale v Bystrici….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.