Zemiakové knedle

IMG_0522

Zemiakove knedliky som sa naucila robit v manzelstve pomerne rychle. Moj manzel bol v soku, ked bol prvykrat u nas na obede a mali sme nejake pecene maso, ze ake dostal k tomu  knedle. No tie nase slovenske, paperove a makke ako dusa. Vecer sa ma opatrne opytal, ze k comu podavame tie zemiakove….no k nicomu, my sme ich nerobievali a nejako nam to ani nechybalo. Jemu ocividne chybali a tak mu ich robievam…ale mam ich rada aj ja.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   3 porcie

Suroviny:

500g zemiaky
100g detska krupica
100 g polohruba muka
1 PL kuchynsky skrob (solamyl, maizena…..)
1 mala lyzicka sol
1 vajce

IMG_0495

Postup

Zemiaky v supke uvarime v slanej vode a nechame vychladnut.
Nastruhame ich na malej slzicke do misy. Pridame k nim vsetky suroviny, uvedene v recepte

IMG_0506

Velmi rychle vypracujeme hladke cesto. Ak je riedke tak dosypeme trochu muky. Vypracovane cesto rozdelime na dve casti a urobime z nich dve sisky.
Jednu sisku som nechala v celku a druhu sisku som nakrajala na rovnake kusky.

IMG_0507

Nakrajane kusky velmi rychle vypracujeme v dlaniach na placky

IMG_0508

Dame zovriet velke mnozstvo vody, osolime ju lyzickou soli a placky do nich opatrne nahadzeme. Varime ich cca 10 minut a vyberieme ich. Ja ich premyjem a zakvapkam troskou oleja. Premiesam a odlozim na dalsie pouzitie.

Sisku, ktora je v celku dame varit do vriacej vody. Po 10 minutach ju vo vode prevratime a varime dalsich 10 minut. Uvarenu knedlu vyberieme a nakrajame pomocou nite.

Pevnu nit podlozime pod knedlu, obtocime a prekrizime

IMG_0520

….no a potiahneme

IMG_0521

Krajanie nitou mi pride najefektivnejsie a najcistejsie.

IMG_0522

 

7 názorov na “Zemiakové knedle

  1. Spätné upozornenie: Bravčové pečené – moravský vrabec | Míniny recepty

  2. nigina

    chichichi 🙂 sa smejem pri predstave, ako bol tvoj manžel u vás prekvapený knedľami 😀 a opatrne sa potom vypytoval 😀 :-D:-D chachachaaáá. Na tomto ich českom obľúbenom knedlíku je nepríjemné to, že druhý deň to už nie je ono 🙁 Zohriaty zemiakový knedl už je ako granát.
    K čomu oni jedia také knedle ako my robíme? Ani si neviem vybaviť…
    Minka, mám otázku: k akému použitiu odkladáš tie malé uvarené placky?

  3. vybusna Autor

    Niguska …jaj ..asi som to zle formulovala….no k jedeniu….Oni su to normalne knedle zemiakove, len maju taky iny tvar. No a k tym nasim paperovym prilohovym knedlia. Mozem povedat, ze v Jihlave a direkt u nasej rodiny , som sa s takym nestretla absolutne…..ani len v restikach. Tie ich knedl musia drzat tvar aj ked sa vymagaju v omacke, su tvrdsie….Moj muz mi vzdy povie, ze on nechce jest mokru vatu. Takze co je u nasel slovenskej rodiny pychou gazdinky…nadychane knedle, u nich je to …..prave naopak.

  4. Tigi

    ja som bola na týchto knedlíkoch mojou českou mamou odkojená, milujem ich…. aj na druhý, aj na tretí deň, ak teda vôbec zostanú. A výborné sú s vajíčkom, ooomnoho lepšie ako tie vatové. Nakrájam na malé kocočky a dochrumkava opečiem na výpeku, do toho vajíčka….hmmmm

  5. Spätné upozornenie: Zemiaková knedla k mäsu | Míniny recepty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.