Bavorské zemiakové knedle pol na pol

knedle hlavna

Po pristahovani do Mnichova som nesmierne rada ochutnavala vsetky jedla v restauraciach a nechapala som, preco vsetci, koho som dovtedy  pocula rozpravat o nemeckej kuchyni, tak o nej hovorili ako o nechutnej (btw…toto iste neviem pochopit , ze sa tak hovori aj o anglickej ) Mne naopak velmi chutila a chuti. Do restik uz tak casto nechodievame…, ale ked ideme vzdy si dobre pochutim.

O tychto  Kartoffelknödel halb & halb,  sa vyjadrovala drviva vacsina slovenskej michovskej komunity, posmesne a volali ich *pinpongace*.  Nechapem to…..keby som si mala vybrat medzi kysnutou  slovenskou knedlou a tymito, tak bez vahanie volim tieto a ako sa vyjadril Dobry Manzel, tak on by si tiez vybral tieto. Je pravda, ze uz medzi pospolitu slovensku komunitu nechodime a netusim, ci sa k nim  este nejako vyjadruju, je to predsa len uz 15 rokov…boze…uz tak dlho tu zijeme.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  3 porcie

Suroviny:

1 kg zemiakov
1 PL sol
1 male vajce
5 PL s kopcom kuchynsky skrob (solamyl, gustin, maizena)
1 cl kurkuma (nemusi byt)

Postup

 

Pol kila zemiakov v supke uvarime  v slanej vode, nechame vychladnut a nastruhame. Ja ked nezabudnem, tak vhodim do vody aj kurkumu, zemiaky su po uvareni pekne zlte. Ked nemam kurkumu, tak dam obcas aj kari korenie….chut zemiakov to nijako neovplyvni.
Pol kila zemiakov ocistime a zmixujeme , alebo porajbeme, alebo postruhame za surova (ako na harulu).
Surovu zemiakovu kasu po castiach kladieme  na huste sitko a vytlacame vodu. Snazime sa dostat z kase co najviac vody, aby bola co najsuchsia.  Mozeme pouzit aj cistu textiliu  a vytlacat cez nu. Tato cast je dost dolezita.

knedle surovina
Obidve zemiakove kase zmiesame, rozbijeme ku nej male vajicko a zasypeme kuchynskym skrobom.
Mnozstvo skrobu je dost osemetna zalezitost, pretoze nie kazde zemiaky su rovnako mucne, nie kazde vajce je rovnako velke.
Cesto by malo byt huste, nemalo by sa lepit a ruky po miesani by mali ostavat ciste.

knedle ruky
Podla potreby si skrob dosypte. Ja tieto knedle nerobim kazdu nedelu,  takze ich este nemam v takom suverennom oku.
Ked som si nie celkom ista, tak si prvu  knedlu  uvarim na skusku,aby som vedela, ci som odhadla hustotu cesta, moja uplne  najprvsia knedla  v Mnichove, sa mi vo vode rozvarila na velkost 3 cm v priemere :D.
Zo zemiakovej kase vytvarujte  6  az 7 krasne hladkych knediel.

knedle gule
Dame varit velke mnozstvo vody a do vriacej kladieme knedle, varime na miernom ohni pod pokrievkou,  cca 15 minut.
Vyberieme a podavame s omackovitymi jedlami.

koleno hlavna

 

3 názory na “Bavorské zemiakové knedle pol na pol

  1. Lenka

    Víte, co mně zaujalo hned od počátku na Vašich fotkách? Nejen, že jsou moc pěkné stylisticky, ale je na nich vidět, že vaříte z kvalitních surovin. A to má možná taky zásluhu na tom, že Vám v německých restauracích chutnalo. Když jsou potraviny kvalitní, nemusí být pokrm kdovíjak rafinovaný…ba naopak. Já si to tak aspoň myslím.

    1. Miroslav Purgat

      Presne tak… Tieto knedle som zvolil k pečenemu králikov… Mam 40 rokov a som chlap a kuchyňa ma neskutočne baví… Nejedol som lepšie jedlo ako pečený králik s takýmto knedlikom a dusenou kapustou…

  2. Zuzana Szatmáry

    Práve som ich robila. Zdalo sa mi málo, tak som priala grécky jogurt, škrob som nemala, tak prášoj do pečiva. 😉 Teraz ich je veľa a sú skvelé. Gastro dobrodružstvo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.