Pestré zemiakové vejáre

vejare hlavna

Na tento rcp som si planovala kupit rozne druhy zemiakov…normalne, bataty a fialove. Tie fialove predavaju v zelenine u Turka a su uzasne…normalne su take svetlofialove..aj na reze a aj po upeceni. A isla som k panovi Turkovi ako na hotove …a trt makovy….just ho nemal.  Takze z pestrych zemiakov ostali len take polopestre. Robila som len do maleho pekacika, pretoze viem, ze Dobry Manzel neznasa francuzske zemiaky a toto mi prislo ako taky bratranec,  francuzakov. Povodne ako napln , mala ist do tych sladkych zemiakov , nasekana susena paradajka s tymianom…ale to uz teda absolutne by bolo v mojej domacnosti nepriechodne. Sama som nevedela ako mi to bude chutit, tak som skusala urobit s tym,  o com pozitivne viem, ze priechodne je 🙂 Co ma stve , je to, ze sa to robi dlho….70 minut. Kura ktore som dnes piekla som mala hotove za 50 minut. Rozhodne budem opakovat…minimalne pre mna, pretoze su fantasticke…DM obrblal sice, ale zjedol. A ked som mu k tomu kuriatku ponukla miesto tychto zemiakov ryzu, tak odmietol…tak predpokladam, ze ta brblanicka bola len taka….zo zvyku.

No a k tym fotkam….mam nove svetlo a neviem sa nejako nan nastavit…ked som vyberala fotky, tak som zistila, ze biele zemiaky vyzeraju, ako keby tam bola nakrajana uhorka….

Cas pripravy Čas prípravy: 70 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

1.5 kg zemiaky…sladke a aj normalne…podla Vasej chuti
por, alebo jarna cibulka
150 g na malicke kocky nakrajana oravska slanina
cesnakove struciky
300 ml sladka smotana + 100 ml vyvar
150 g struhany syr
olej na pokvapkanie
chilli vlocky, suseny tymian
sol, cerstvo mlete korenie

Postup

Prvykrat ked som jedla sladke zemiaky bataty, tak mi tak strasne nechutili, ale tak….no hrozne, Pripadali mi ako nase slovenske zemiaky ked namrznu…zemiaky s cukrom. Potom som im dala sancu v nejakom jedle , kde sa varili v omacke a.. a tam boli celkom fajn. Dnes som ich teda robila tretikrat a uz som nemala z nich taku hrozu a pravda je taka, ze som si uz nejako zvykla. Ale len tak bez nejakeho vyrazneho ochutenia by som ich asi nedala.  Ukoncim to tym, ze tam kde maju ist sladke bataty, tak tam uz ich uz dam bez najmensieho zavahania.
Takze zemiaky osupeme, umyjeme. Polozime ich na dve tyce…napriklad na dve varesky a narezavame platky…tie varesky nam zabrania, aby noz presiel na samy spodok. Mozno mate svoj styl , ktory Vam vyhovuje…skratka zemiaky nemozu byt narezane az do spodku.
Smotanu zmiesame s vyvarom, syrom, pridame do neho cerstvo drvene korenie. Ja som mala vyvar bez soli, takze som aj dosolila.
Na dno pekacika som dala papier na pecenie…davam ho preto, aby som mala menej prace s umyvanim.
Kvapla som na papier trosku oleja a rozotrela ho. Pokladieme  zemiaky do pekaca tak, aby bola harmonika hore.
Pokvapkame aj zemiaky…osolime ich, posypeme tymianom a okorenime…a vlejeme do pekacika cez zemiaky syrovu smotanu.
Vlozime ho do vyhriatej rury na 180 stupnov a pecieme cca 50 minut.

vejar krajanie vejar so smotanou

 

 

 

 

Niekolko cesnakovych strucikov obielime  a rozpucime plochou stranou noza.  Potom ho este poprekrajujeme na drobnejsie kusky.
Malicke kocky slaniny , na lyzicke oleja porestujeme. vypneme a vmiesame k nej na kolieska nakrajane jarne cibulky alebo cca 10 cm dlhy kusok ocisteneho poru.
Po 50 minutach su zemiakove lupene pootvorene a popchame pomedzi ne slaninu s porom aj s vypekom. K sladkym zemiakom som okrem slaniny a poru , do vejarikov podavala aj kusky rozpuceneho cesnaku.
Ked som ochutnala jeden zemiakovy kusok, tak boli lupene stale dost tvrde a malo slane..tak som este posolila.

vejar napln vejar naplneny
Piekla som este asi 30 minut. Vy si to strazte podla svojej rury.

 

 

Na zaver by sa mali zemiaky este posypat vlockami syra, ale tento krok som ja zamerne vynechala, toto nemam rada ani ja.
Posypala som pikantnymi bylinkami a podavala.
Tak mi to velmi chutilo, ze som to bola schopna jest len tak…ako plnohodnotne jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.