Český Kuba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kubo je jedlo, ktore si moj Dobry Manzel priniesol do manzelstva. Nasa ceska cast rodiny jedava Vianocneho Kubu na obed na Stedry vecer. Nasa slovenska rodina dodrziava nadalej na Stedry Vecer post, takze som presunulu Kubu na silvestrovsky obed. Je to ceske tradice jedlo , ktoreho zaklad tvoria uvarene jacmenne krupy a huby.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2 velke  porcie

Suroviny:

200 g jacmenne krupy c. 7
3 hrste susene hriby
100 g bravcove skvarky
3 PL bravcova mast
1 velka cibula
4 struciky cesnaku
1 mala lyzicka sol
1 mala lyzicka cerstvo mlete korenie
trochu drvena rasca
1 PL majoranka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup

Huby namocime do vody, aby omakli. Jacmenne krupy, po nasom geršňa  :D, dame do sita a dobre preplachneme horucou vodou.
Cibulu nasekame na kocky.
Zmaknute huby  odcedime, ale vodu si zachytime
Rozohrejeme dve lyzice masti a orestujeme na nej nasekanu cibulu do zlata. Pridame huby, znovu porestujeme. Tento zaklad zlahka osolime a primiesame do neho  odkvapkane krupy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

vodu z namacania hub dolejeme na cca 600 ml a zalejem nou krupy, pridame malu lyzicku soli a dame varit pod pokrievkou. Varime kym su krupy nie makke. Ja som asi raz doliala trochu vody. Voda by mala byt takmer cela vsiaknuta, ale krupy by nemali byt suche….mala by to byt taka mokra konzistencia.

Do krup zamiesame poprekrajovane skvarky, prelisujeme k nim cesnak a vmiesame majoranku, drvenu rascu a mlete korenie.

Zapekaciu nadobu vytrieme mastou a navrstvime do nej ochutene krupy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapekame na 200 stupnov 15 az 25 minut. Povrch by mal drzat  korocku..nie uplne specenu ale ten naznak korky by tam mal byt. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Podavame s kyslou uhorkou, ale ja som si zvykla do toho zamiesat nadrobno nasekanu kyslu kapustu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Názor na “Český Kuba

  1. Jitkas

    Vybusna, kubu jsme meli vzdy na Stedry vecer k obedu (skvarky verboten) a kdyz o tom tak premyslim, to kysane zeli bych tam namichala uz pred zapecenim v troube. Myslim, ze by to bylo jen k dobru veci.
    Preji Ti vse NEJ, zdravi, pohodu, veselou rodinku a at Te to, co delas s laskou a sarmem (tj. tyto stranky) hodne bavi, tim padem udelas radost sobe i mne a vsem, co sem radi chodime.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.