Silvestrovská kapustnica

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kapustnicu varim na rozne sposoby, rozlisujem kapustnicu stedrovecernu, hribovu,  so smotanou, bez udeneho, alebo tuto silvestrovsku.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

500 g kysla kapusta
500 g udene maso
2 pary udene domace klobasy
bravcove kosti  po vykostovani (ak mame)
200 g cerstva krkovicka
vacsi pas udenej slaniny
1 velka cibula
2 struciky cesnak
1 PL bravcova mast , alebo  PL olej
1 PL  s kopcekom mleta sladka paprika
2 bobkove listy
5 gulocok nove korenie
1 hrst susene hriby (nemusia byt)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup

Kyslu kapustu, ak je velmi kysla, premyjeme. Ja ju poprekrajujem na drobnejsie kusky.
Do velkeho hrnca dame rozohriat tuk a vyskvarime na nom kocky udenej slaniny.

Krkovicku pokrajame na kusy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do hrnca hodime bobkovy list, nove korenie a  maso. Maso  dobre  opecieme, ked je zatiahnute , pridame k nemu cibulu a tiez ju restujeme do zlata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vsetko zasypeme mletou paprikou a dobre premiesame. Po pol minute,  pridame na tento zaklad kapustu a vymiesame vsetko dokopy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja som v tejto faze vsetko prelozila do pomaleho hrnca a pokracovala som vo vareni v pomalom hrnci. Kto ho nema samozrejme vari dalej v povodnom hrnci.

Ku kapuste pridame udene maso a klobasy, pokrajane na polovice, mozeme ich popichat aj  vidlickou.  Do tejto kapustnice zvycajne susene huby nedavam, ale asi hrst sa mi nezmestila do skladovacieho pohara, tak som ich dala sem, co uz s nimi.

Kapustnicu som zaliala vodou,  tak, aby bola tesne nad . Premiesame a este dolejeme vodu, podla toho, ci chceme kapustnicu hustu, alebo riedku. Ja dolievam, pretoze mame radi redsiu.

Sol nedavam, pretoze netusime, kolko nam soli pusti udene a klobasy. Varime kym nie je udene maso , bravcove a kapusta makke. Myslim, ze hodina a pol by tomu mala uplne stacit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ja som mala udene kupovane na gazdovskom dvore, nebolo ani vakuovo balene, ani predvarene ani nijakovsky upravovane , ako byvaju v obchodoch. Takze som varila v pomalom hrnci na vyssom stupni teploty 4 hodiny.

Ked su vsetky komponenty kapustnice makke, povyberame kosti , maso uz na nich spolahlivo nebude. Klobasu nakrajame na kolieska, udene na kusky a tieto vratime do kapustnice. Niekedy som pridala na zaver do kapustnice aj uvarene zemiaky, nakrajane na kocky.

Na uplny zaver prelisujte do horucej kapustnice cesnak a ak myslite, ze tomu treba sol, tak dosolte. Podavame s chlebom

Stastny Novy rok priatelia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

7 názorov na “Silvestrovská kapustnica

  1. Richard

    Velmi dobry recept , naozaj sa podarila , len skoda ze som nemal udene maso, ale aj tak bola velmi chutna.
    Konecne uz zvladam varit polievky , na tie som si predtym netrufal, minule som skusal Vas recept na gulasovu polievku a tak isto sa velmi vydarila , vdaka

  2. martin

    skvelý recept, po prvý krát v živote som varil – a ešte k tomu kapustnicu… vyšlo to, síce s nejakými úpravami, napr. bez bobk.listu, bez cesnaku, bez slaninky, bez mäsa, teda taký „cabriolet“, ale fakt skvelá, veľká vďaka za recept, budem ho používať teraz častejšie v roku…..

    s úctou
    maťo

  3. Olga

    Dakujem za recept. Tuto kapustnicu robim tiez len je skoda ze u nas neni udene maso dostat. Par krat do roka chodime do nemecka si to kupit. Prajem van vele stastia do noveho roku 2017.

    1. vybusna Autor

      Mila Olga…..verim, ze dokazete uvarit skvelu kapustnicu aj bez toho udeneho, nie je slovenska…ale dobra. Dakujem za prianie….momentalne sme cela familia klakli z horucok a zimnic, zdravy je len moj manzel a zat a neter……ostatok padol do postele

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.