Snehové vločky – vianočné keksíky pre Dorku a Janíčka

hlavna

Tento rok je to iné.

Nás je už totižto veľa a keď sa postretáme, tak je to na menšiu svadbičku,. A u nás sa neslávia vianoce tak, že každý je v svojej rodine..to veru nie. Sme všetci pokope a vážne uvažujeme , že v našom rodičovskom dome urobíme také menšie búracie práce..odstránime jednu priečku aby sme získali jeden velikánsky priestor. Tie izby sa raz nedajú nafúknuť a je nás v tom jednom , izbovom priestore ako habešanov. Vlani, keď sme rozbaľovali darčeky, tak sme nevideli kde je stromček a trvalo to dve hodiny intenzívneho rozbaľovania, Dorka sa medzi nami nabehala chudiatko…..a toho bordelu, čo potom ostalo…neskutočné.
Tak tento rok zaviedla  Moja Dobrá Cerka pravidlo…každý človek, dostane len jeden darček a dohodneme sa, kto bude ten náš prijímateľ. Normálne ako v americkom filme. Detičky  dostanú jeden hlavný a povedzme dva menšie.  Sme jej neskutočné vďační za tento krok, my starí sme sa nešli k tomu odhodlať, lebo sme sa báli, že budeme vyzerať ako lakomci . A keď už sme pritom, všimla som si, že Janíčko a Dorka sa vedia potešiť len jeden dvoma balíčkom, potom sú už vlastne otupení a nevnímajú tie ďaľšie a ďaľšie.
A Moji milí, my sme si vianočné zákusky objednali u cukrárky, normálne bez hanby a červenania sa. Tak nie je to cukrárka ledajaká. Vychovala ju moja mamka a bezvýhradne jej dôverujeme.
Áno je nás veľa a naše chute sú čoraz vyhranenejšie, všetkým sa ulahodiť nedá. Dobrý manžel miluje ananásové rezy a okrem neho ich nikto vlastne nemá rád. Dobrý Zať parížske rožky, Dobrá Cerka punčové rezy. Dobrý Brat venčeky, Julkin Čakateľ laskonky, mamička bohemku, Kubko pražské gule, Julka snickers, Maťka metrový koláč etc etc etc etc..
Nie je v mojich silách toto všetko splniť,  mamka je už viacmenej ležiaca a nie je v jej možnostiach, hocikedy vyskočiť a zachraňovať ma. Ja nie som cukrárka, každý múčnik je vážne pre mňa boj.
A tak si každá rodina napísala svoju požiadavku a odniesli sme ju naozajstnej cukrárke. Len pre zaujímavosť…ja som si objednala 20 kusov ananásových rezov a 20 kusov opitého izidora.

Tak nieže nepečiem vôbec, to zas si nemyslite. Aby som sa povtierala bratovi, tak som upiekla minulý piatok 60 kusov venčekov…zjedli sa za večer..vážne. Ja som nestihla ani urobiť hlavnú fotku, mám len fotenie postupu.  Keby som to nevidela, tak by som tomu neverila.

A piekla som plnený perník, rožteky, laskonky a ešte ma čaká žĺtková bohemka…
Je zaujímavé sledovať moje pečenie ako také, prvé roky som naháňala všetky druhy rožtekov, rôzne zdobenia, posýpky od výmyslu sveta. A teraz mi to už príde také…zbytočné.
Keď pečiem tak sa snažím urobiť niečo, čím by som potešila hlavne Janíčka a Dorku. Tieto snehové vločky sú jediná novinka v našom vianočnom bufete.

Mali byť dve ale tá druhá mi zhorela, čo už. pred po

 

 
Vločky som robila  zo sušienkového maslového cesta, aby mali chuť aj bez plnenia.
Janíčko ako autík má svoje maniere a verím, že toto spráska bez nejakých okolkov. Dorka je už minidáma, tá už papká koláčiky na tanierikoch a toto tu jej bude také šikovné na jeden hlt do úst, bez toho, aby sa unúvala hrať formu.
Verím, že budú mať úspech.
Dlho som hľadala tieto konkrétne formičky a tento proces by bol na ďaľsí blogový príspevok. No hlavne, že ich mám a viem, že tieto keksíky sa stanú repertoárom
Veselé Vianoce priatelia moji.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  cca 3 plechy

Suroviny:

230 g maslo
120 práškový cukor
1 vajce
310 g hladká múka
pol malej lyžičky soľ
vanilkový extrakt

Recept som našla u palachinky a ona vločky ešte potierala snehovou glazúrou.

 

Postup

Ja tieto krehké cestá robím v robote. Maslo použijem normálne tvrdé z chladničky a cesto nie je zahriate,  ako pri klasickom,  ručnom miesení. Po zmixovaní surovín,  len dvoma troma ťahmi všetko zmiešam dokopy a nechávam v chladničke maximálne pol hodinu.
Pri tomto množstve surovín, ktoré sú v recepte som to robila na dvakrát, lebo nemám takú veľkú nádobu, to bol jediný problém.

Pokiaľ budete robiť ručne, postupujte tak ako vždy. Pracujte rýchle, bez zbytočných dlhých miesení. Cesto zabaľte a dajte do chladničky aspoň na dve hodiny.

Chladné cesto rozvaľkáme na pol centimetrovú hrúbku. Kľudne podsýpajte múkou, aby Vám to išlo lepšie.
Vločky ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, alebo silikónovou podložkou.

pred pecenim
Pri pečení si dávajte pozor. Pečivo  má tenké časti a tie veľmi rýchle hnednú. Ja som piekla na 180 stupňov 6 minút.
Po upečení sú mäkké, nechajte pečivo vychladnúť a až potom dávajte dolu.
Aby ste si verili, tak najprv vyskúšajte pár vločiek na skúšku.
Vločky som nerátala, ale upiekla som ich nejaké tri plechy.

Budúci rok budem už potierať glazúrou aj ja. Myslím, žeby sa dali aj plniť, ale lekvár sa musí bezpodmienečne nahriať, vločky by asi tlak neuniesli a lámali sa. Na to by som asi nemala nervy.

detail

Názor na “Snehové vločky – vianočné keksíky pre Dorku a Janíčka

  1. lenka

    Milá Míno, těšila jsem se, jestli se dočkám dalšího vyprávění…a opět jsi mě potěšila. Zvlášť, když z facebooku vím, co že bylo příčinou té jedné připálené dávky 🙂 Můj muž,když jsem letos pekla linecké, jel na noc k dceři hlídat děti a nechal mi doma na stole vzkaz – co pokazíš, nevyhazuj – sním to! Poslala jsem mu SMS, že nic pokazit nehodlám, ale že něco na ochutnání mu připravím. A pak jsem totálně spálila první plech…aniž bych s někým telefonovala. Tož tak!
    Vše dobré Tobě i Tvé rodině přeje Lenka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.