Opekance – základne cesto a pečenie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Neviem  presne ako sa volajú opekance v iných častiach Slovenska.  Viem, že na východe Slovenska sa volajú buď pupáky, alebo bobaľky. Nie som si celkom tým istá, ako presne to je.
Opekance sú  na Strednom Slovensku a recept na cesto má asi každá rodina podedený. Tento konkrétne je z Podkoníc od mamičkinej mamičky a od jej mamičky a tak ďakej.
Opekance sa môžu piecť aj v dvojtýždňovom  predstihu a je to nesmierna polahoda, keď si môžeme takto ušetriť čas, ktorý môžeme venovať na pečenie krémových zákuskov.
Ja ich pečiem trom rodinám a miniem na to dve kilá múky, taká som ušuľkaná, že až.

Cas pripravy Čas prípravy:  15 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  6 porcii

Suroviny:

500g hladká múka
250 ml teplá voda
4 lyžice oleja (alebo roztopená bravčová masť)
1 balíček sušené droždie dr. Oetker (sú to 2 čajové lyžičky s kopčekom ), alebo 20 g čerstvé
1 plytká polievková lyžica cukor
1 čajová lyžička soľ
ole na pečenie

Postup

Toto cesto som zarábala v domácej pekárni, ale robievam ho aj ručne.

Do pohára dajte odmerané množstvo teplej vody, sušené droždie (alebo čerstvé) cukor a olej. Premiešajte a nechajte narásť kvások.

Ak  budete robiť cesto v pekárničke,  tak do nádoby dáme kváskovú vodu. Nasypeme múku,  pridajte lyžičku soli a zapneme program „cesto“ .
Obyčajne nepotrebujem počas miešania cesta narieďovať,  alebo dosýpať múku. Cesto je akurátne.

Ak nerobíme cesto v pekárni, tak prebudený kvások vlejeme k nakyprenej múke. Vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme  do misy, prikryjeme  a dáme na teplé miesto kysnúť.
Zvyčajne  ho nechávam celú hodinu.

Vykysnuté cesto  rozdelíme na maličké bochníčky a rovnomerne rozšulkáme  na hadíky.
Každý šúľok nakrájame na maličké kúsky a každý tento bobok zľahka vytvarujeme do tvaru guľky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olej, alebo roztopenú bravčovú masť nalejeme do hlbokého a veľkého plechu.

Plech nahneme tak, aby sa v dolnej časti vytvorila kaluž. Do tejto hádžeme guľky cesta,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

vyváľame ich v oleji a kladieme do hornej časti plechu nahusto  do radu vedľa seba.
Opekance sú na seba naozaj natlačené..
Ja sa nejako s tým nehrám, keď sa mi olejová kaluž naplní guľkami, tak ich  naraz obidvoma rukami pretiahnem do hornej časti plechu a nejako ich  tam nahrubo usporiadam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kúsky cesta musia byť mastné.

Plech dáme do vyhriatej trúby na  200 stupňov a pečieme cca 15 minút.
Pečenie je dôležité, aby v poriadku prebehlo varenie. Musia byť upečené tak akurát.
Ak budu upečené málo, tak sa rozvaria, ak budú upečené veľmi, tak sa budú musieť variť veľmi dlho a v konečnom dôsledku budú zvrchu rozvarené a vo vnútri stále tvrdé.
Možno Vás bude lákať ich piecť dlhšie, pretože sa Vám bude zdať, že sú nedopečené, ale akonáhle zozlatnú tak by mali byť v poriadku.
Každá poznáte svoju rúru, strážte si to. Tá moja piekla spomínaných 15 minút.
Keď som piekla v Mníchove v plynovej, tak tam je problém ten, že ona nemá vrchný ohrev a stále sa mi zdali zvrchu bledé. Zospodu, ale už boli zlaté a keby som ich piekla dlhšie, tak by už boli tvrdé.
Ale ten nezlatý povrch ma trápil. Tak som ich jednoducho pomocou obracačky prevrátila a nechala dve minútky dopiecť.

Upečené opekance necháme vychladnúť a uložíme ich do papierového sáčku, aby pekne mohli dýchať.
Ako som písala, môžeme ich robiť aj dva týždne dopredu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

21 názorov na “Opekance – základne cesto a pečenie

  1. Tigi

    ahoj Mína, dcéra ide prvý krát piecť opekance, reku či jej nepošlem recept. Načo sa budem namáhať, keď ty to tu máš tak pekne polopate 🙂 Tak dík. A keby sme sa náhodou nevideli, tak Ti želám krásne sviatky strávené v kruhu svojich najmilších, nech sú šťastné a veselé. A v novom roku nech máš stále dôvod na radosť a úsmev. Zuzka 🙂

    1. vybusna Autor

      Zuzka just dnes som aj ja piekla …tak dufam, ze sa dcére vydarili……dakujem za prianie a Tebe tiež pokoj v rodine a sťastie a lásku. Drž sa diev ča

  2. L N

    Dobryu den
    prave bobalky sa takto nepecu! Prave bobalky sa ukladaju na plech jedna poidruhej a to REZNOU stranou na plech!!! A

    1. Emília

      Ja bobaľky hadžem na suchý plech posypaný múkou. Pred večerou i h len polejem vriacou vodou a posypem pomletým makom rozmiešaným s cukrom.

  3. Viera Czelisová

    Dobrý deň so záujmom si pozerám vasu stránku ktorá ma velmi zaujala najmä pre jej zrozumitelnosť. Ďakujem velmi pekne za vás čas a ochotu poradiť iným. Prosím vás pri tomto recepte nerozumiem tomu, /možno je to trápne ale predsa/ že ten olej potom nechám na plechu? alebo čo s ním? Mohla by som to urobiť aj tak, že ich hodím do oleja studeného vyberiem a uložím na plech? Ďakujem veľmi pekne.

  4. vybusna Autor

    Vierka, ten olej sa dáva studený, a keď budete používať masť, tak dôkladne plech s ňou nahrubo vytrite, nemusíte tú masť rozpúšťať. Ten tuk sa pri pečení do cesta vsiakne, po upečení nebudete mať na plechu nič. Opekance musia chytiť pri pečení akokeby chrumkavú kôru, aby sa Vám pri varení vo vode, pri samotnej príprave opekancov s makom nerozvarili.
    Ďakujem za slová chvály, veľmi si to cením a prajem Vám pekný deň

  5. Marie

    Omlouvám se za neznalost, snad mi jako Moravačce prominete, ale co se pak s opekanci děje po těch až dvou týdnech?

    1. vybusna Autor

      Mila Marie, tak kvôli Vám som dnes tie opekance v predstihu urobila, aj ked ich robievam výsostne len na Štedrý večer. Aspoň som si urobila generálku. Takže tie opekance sa ďalej spracúvajú do tejto podoby.
      http://chalupnikovi.com/recepty/?p=7890
      Ďakujem, že ste ma prinútila, aspoň to mám konečne na blogu. Pekný deň a dúfam, že sa tu budeme naďalej stretávať. 🙂

      1. Marie

        Děkuji za vložení. Takový recept od nás z Kroměřížska neznám – a líbí se mi (mám ráda mak a zamlouvá se mi, že si hospodynka může připravit základní „buchtičky“, když má volněji, a pak je příprava pokrmu rychlejší.
        Chodím sem pravidelně okukovat, mám ráda slovenskou a madarskou kuchyni a vidím tu hodně inspirace.
        Paní Míno, přeji celé vaší rodině a hlavně vám pokojné Vánoce a vyřidte prosím moje pozdravy i svým rodičům – vždy mě potěší, když píšete o mamince.

  6. alena

    Ďakujem za recept na opekance aj na makovú podkovu (tú má rád otec) , tento rok ich prvý krát budem musieť piecť sama ..

    1. vybusna Autor

      Alenka, každá strata je ťažká. Naviac strata, ktorá príde nečakane a človek nie je vôbec na ňu pripravený. Naši rodičia sú už vo veku, keď už sa viacmenej pripravujeme na život bez nich, ale keď to príde naozaj, tak tá rana je ako úder do brucha a bolesť Ti trhá srdce na kúsky. Ja viem, že to máš veľmi ťažké a plačeš, aj keď už plakať nechceš. Nedá sa nič povedať čoby Ťa mohlo utešiť, pretože sa cítiš ako sirota. Ale aj keď sa Ti to teraz nezdá, tak všetko má svoj zmysel. Teraz Ti ešte žiaľ nedovolí ten zmysel nájsť a je to v poriadku. Ten žiaľ musíš prežiť a potom sa nadýchneš. A budeš vnímať anjela, ktorý dáva na Teba pozor. Veľa síl Tebe aj rodine.

  7. Anonym

    Na východe sa opekance volajú bobaľky. Recept je trochu iný, ale to je jedno. Hlavne ste to odflákla, bobaľky sa odsekávajú z cestového valčeka a ukladajú sa na olejom vymastený plech. Potom sú krásne a úhľadné 😉 nie takto ledabolo…

    1. vybusna Autor

      Milá pani Mima. Kc. Prosim prečítajte i aj text, nielen obrázky, ktoré majú veľakrát menej výpovednú hodnotu. Moja mamička ma naučila robiť opekance takto a Vás Vaša mamička onako. O odsedakávaní opekancov z valčeka som jakživ nepočula a bola by som rada, keby ste mi to trošku objasnila, pretože ma to zaujíma. Kto bude chcieť úhľadné opekance si bezpochyby zájde na Váš blog a urobí ich podľa Vášho receptu.. na moju škodu, že stratím fanúšika. Prajem pokojné dniv tomto predvianočnom období.

  8. Lenka

    Ďakujem za Váš recept, skvele popísaný a nafotený, presne pre mňa – začiatočníčku, veľmi sa mi páči. Nenechajte sa odradiť najmúdrejšími, ktorí jediní majú ten najsprávnejší recept na všetko.

    1. vybusna Autor

      Milá Lenka, ďakujem veľmi pekne a prajem príjemné prežitie Sviatkov a nech Vám do bubliny nepribudne žiadna choroba, len láska a spokojnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.