Vianočné pečivo – vanilkové rožteky z lieskových orieškov

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanilkove rozteky sa robia mandlove, orechove, kokosove a mozno aj nejake ine, ale nam najviac chutia prave z lieskovych orechov….

Cas pripravy Čas prípravy: 30 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2 porcie

Suroviny:

340 g maslo
100 g praskovy cukor
420 g hladka muka
170 g lieskove orechy
stipka soli

Postup

Lieskove orechy dame na suchy plech do vyhriatej rury a nechame ich opiect.. Netrva to dlho, len aby boli zlate a supka isla dobre dolu. .mozeme to urobit aj na suchej panvici s hrubym dnom na plameni….ale tam by ste to museli robit v davkach. Nechame ich vychladnut a medzi dlanami ich vysuchame a zbavime supky. Lieskovce zmixujeme na mucku. Samozrejme ak kupite uz mlete, tak mate o pracu menej.

Maslo vyslahame do penista s cukrom,  pridame muku, orechy a stipku soli. Velmi rychle ju zapracujeme a vypracujeme hladke cesto. S cestom sa nehrame, pracujeme naozaj velmi rychle.
Hotove cesto zabalime do folie a nechame ho na dve hodiny odpocivat do chladnicky.

Odpocinute a vychlandute cesto vyberieme a vypracujeme sulky asi 1.5 cm hrube. Zoradime ich pod seba tak, aby boli zarovnane na jednom kraji a nozom  krajame rovnako dlhe sulky. Kazdy sulok este v dlaniach prevalkame aby mali uzsie konce….ale ak mate casovu tiesen, tak nechajte tak ako su a spravte z nich podkovicku.

Ukladame na plech s papierom na pecenie.

Pecieme na 180 stupnov….povedzme 20 minut…je to podla Vasej rury. Rozteky byvaju po upeceni makke a tak Vas moze miast, ze su nedopecene…ale akonahle vychladnu, tak budu dobre.

Praskovy cukor zmiesame s vanilinovym a teple rozteky obalime.

Ulozime do uzatvaratelnej krabice a ulozime do chladu. Takto rozteky vydrzia 4 az 6 tyzdnov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.