Tofu v korenenej omáčke

tofu koriander

Moja Dobrá Švagriná v Jihlave má rodinu, ktorá predstavuje bežný modelový typ. Dve maličké deti, hypotéka, škôlka na jednom konci, škola na druhom konci, jej práca tam, Dobrý Švagor onam. Tak netrú biedu…to ani náhodou, ale výdavky mimo rozpočet, si musia doma pred spaním, poriadne predebatovať.  Aj keď ide o taký výdavok, ako je predplatné časopisu. Dobrá Švagriná je ako Dobrá Svokra….variť ich neteší, ale varia a varia skvelo. A tak si DŠ strašne chcela predplatiť časpis Apetit…taká obdoba slovenského Dobrého Jedla. Dobrý Švagor sa vôbec voči tomu neoštiepkoval, ale mal jednu podmienku. Z každého čísla musí uvariť aspon dve jedlá. Tak neviem, či to platí stále, ale keď sme sa o tom pred pár mesiacmi bavili, tak to platilo. A toto je jedno z nich.Takto pripravené tofu, nám raz uvarila a ja som sa toho nešla dojesť…ja som jedla tofu, Dobrý Manžel omáčku.  A tak mi ten rcp prefotila….Toľko som sa na to chystala a chystala…toľkokrát som si nakúpila komponenty a furt som ich minula na niečo iné. A keď už celkom reálne začalo hroziť, že ten rcp stratím a že ho Barča roztrhá na franforce, tak som sa k tomu dokopala. Je to japonský recept a bála som, že na toto teplo bude príliš pálivý….tak ano, on je pálivý, ale tak inak…….Dobrý Manžel nemal ani plešku orosenú, ako zvykne mávať pri rôznych mexických a indických pokrmoch.  V každom prípade …..deťom bý som to nedávala…..    😀

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 3 porcie

Suroviny:

300 g pevné, biele neochutené (!) Tofu
kuchynský škrob na obalenie (maizena, solamyl a pod)
rastlinný olej (nie olivový!)
hruda masla (80g)
6 šalotiek ..cca 180 g
4 čerstvé chilli papričky
6 strúčikov cesnaku
2 PL nasekaný čerstvý ďumbier (zázvor)
2 PL sladká sójová  omáčka
2 ČL tmavá omáčka kikkoman
2 PL svetlá sójová omáčka (ja som nemala, tak som tam naliala svetlé portské)
1 PL cukor
2 plné PL nahrubo drvené korenie
8 tenkých jarných cibuliek

Postup

Tofu pokrájame na 3 cm kocky. Ja som použila údené tofu a nebol to dobrý nápad, lepší bude ten normálny , neochutený.

tofu kocky tofu skrob
Kocky zo všetkých strán zľahka obalíme v solamyle, alebo podobnom kuchynskom škrobe. V malom hrnčeku rozohrejeme rastlinný olej, ja som ho rozohriala na najmenšej platničke. Tofu kocky opekáme zo všetkých strán, tak 3 minúty.  Opekáme v dávkach, aby boli ponorené a dali sa miešať.
Po opečení ich kladieme na pijavý papier.
Šalotky a cesnak ošúpeme  a nakrájame na tenké prúzky. Ak máte pochynosti, tak chilli papričky zbavte jadierok a tak ich nakrájajte na prúžky…..ja som ich dávala s jadierkami.
Celé korenie podrvíme v mažiary..ak nemáte mažiar, poraďte si ako viete, čo už.
Vo woku roztopíme maslo a pridáme šalotky, cesnak, chilli papričky a nasekaný ďumbier. Ten je veľmi dôležitý..
Všetko restujeme nejakých 15 minút .
Pridáme cukor, sladkú a tmavu sójovú omáčku. Nemala som svetlú …..a aj tej sladkej som mala málo, tak som doliala svetlé portské. No…..nie je to japonské, ale pomôž si človeče ako vieš. Všetko premiešame.

Ja keď varím ázijské rcp, tak som sa nikde nestretla, žeby tam dolievali vodu…u nás doma máme áziju radi, ale už máme aj evrópske zvyky….omáčku potrebujeme, takže vždy dolejem prijateľné množstvo …nie aby to bolo úplné omáčkovité, ale skrátka, aby sme nejedli suchú ryzu. Takže som to urobila aj teraz, doliala som trochu horúcej vody a nechala minútku, aby sa všetko prepojilo.

Do omáčky pridáme opečené kocky a jarnú cibuľku, ktorú sme nakrájali na 3 cm kúsky.

tofu dokoncene
Uvaríme ryžu, do ktorej zamiešame nasekanú koriandrovú vňať.
Ako som písala v úvode….ja som vyjedla tofu a DM si urobil fajné fajné fajné japonské rizoto. Tak 😀

tofu s ryzou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.