Kuracie stehná na malajský spôsob

malajske hlavna

Bola som opatrovať úbohú chorú Dorku….a medzitým opatroval úbohý Dobrý manžel sám seba a dve čierne mačky. DM neschudol a mne na privítanie uvaril tradičný bájecný wurstový guláš. Mačky…respektíve Noel došiel k úhone…Barča na neho zhodila ťažkú liatinovu panvicu, zamastila mu kožúšok a dorantala nôžku…musel ísť k pani Dr a bol veľmi veľmi statočný…pri meraní teploty v ritke síce zaznamenal isté znepokojenie…ale naozaj bol statočný, injekciu zniesol ako nič.  Za odmenu dostal veľmi, veľmi fajnové granulky a Barče sme vyhladkali bruško.
No a DM bol tiež veľmi statočný a  vždy keď sa vrátim domov, uvarím mu niečo o čom som si veľmi, veľmi istá, že mu bude chutiť. A to idem vždy na istotu…do kufríčku, kde sú rcp, ktoré mi poslal on. A toto je jeden z nich a urobila som dobre….a chutilo aj mne.

Cas pripravy Čas prípravy:  40 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   4 porcie

Suroviny:

4 kuracie stehná s kĺbom
400 ml kokosové mlieko
1 červená cibuľa
4 cesnakové strúčiky
1 veľká PL nasekaný čerstvý ďumbier
2 badyánové hviezdičky
hrsť nesolených arašíd
sťava a strúhaná kôra z 1 limety
2 čerstvé štipľavé papričky
mletá škorica, cayanské korenie, soľ
1 čl kurkuma
kurací vývar na dolievanie
2 PL rastlinný olej (nie olivový) + lyžica ghee

Postup

Cibuľu a cesnak očistíme. Ďumbier hranou lyžičky olúpeme. Štipľavé papričky nakrájame na prúžky….u nas jedávame pikantne, takže nechávam aj semienka.
V hlbokej rajnici rozohrejeme olej a stehná opečieme do tmavozlata z obidvoch strán. Odložíme ich bokom.
Do výpeku pridáme ghee, kto nemá ghee stačí aj maslo…čo už. Nasekanú cibuľu a plátky cesnaku vhodíme do výpeku, pridáme neslané arašidy, chilli  a nasekaný ďumbier. Všetko orestujeme do voňava cca 5 minút. Čo sa týka arašid….ja som ich nemala, myslela som, ze mám, ale mýlila som sa. A nemala som ani kešu, ani mandle…tak som tam dala normálne lieskove orechy…ani som ich nešúpala….a bolo to celkom v pohode..
Opečené stehná dôkladne osolíme, posypeme cayanským korením a mletou škoricou. Rukou koreniny votrieme do povrchu.
Na cibuľový základ vhodíme badyánové hviezdičky, kurkumu, strúhanú limetovú kôru a limetovú šťavu. Orestujeme  2 minúty a vlejeme kokosové mlieko. Premiešame aby stuhnuté mlieko, dostalo krémovú konzistenciu.
Vložíme ochutené stehná a dolejeme vývar tak, aby boli takmer ponorené.
Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a stíšime zdroj tepla. Dusíme približne 40 minút, respektíve kým nie je mäso mäkké.
malajske po zaliati malajske po uvareni
Ja som počas dusenia, ešte raz pridala naberačku vývaru.
Pokiaľ mäso dôkladne nakoreníte hneď na začiatku, omáčku už nebudete musieť dochucovať. Pokiaľ myslíte, že by ste zniesli aj viacej chuti, tak pridajte lyžičku rybej omáčky.
Ako prílohu som uvarila ryžu s bobkovým listom a novým korenim. Po uvarení som do nej zamiešala nasekaný koriander.
Podávame s narezanou limetkou.

 

 

6 názorov na “Kuracie stehná na malajský spôsob

  1. Michaela

    Ahoooj ! 🙂 protoze tve dobroty mi chodi na mail, tak si obcas nejaky ulozim. Ovsem tohl kure byl doslova ojedinele, protoze mne staci cist jak se to dela a z ceho a uz vim, jake to asi bude. nebyla jsem v CR a tak jsem se nemohla dockat . Kure splnilo, ba i predcilo ocekavani! Pravda, pouzila jsem stehenni rizky, nechtela jsem, aby si lidi machali ruce v omacce a taky kuzi nerada. Nic se tim nepokazilo, jinak jsem uvarila poctive podle tebe . Nevim jestli je recept tvuj, nebo echt malajsky, ale je to sakra dobre!! Takze veliky dik !!! 🙂 Koupila jsem si novy kosicek na ryzi, tak mel premieru na stole!

  2. Michaela

    p.s. ryzi varim vzdy jen neochucenou, bilou, nejlepsi basmati. Foto moc nemam, ev na profilu na FB, on nebyl cas pri servirovani fotit, takze zadny zazrak. ale v hube jo! 🙂

    1. vybusna Autor

      Jeeej mijai….tak vitaaaj a je mi velkou ctou, ze si po te j pravej exotike, siahla prave na tento rc. Tak urcite to nie je moj rcp…DM ho nasiel na jutube . na ten kosicek sa pojdem pozriet na fb…..urcite…

  3. Michaela

    Ja varim hodne exoticka jidla, dalo by se rict, ze autenticka, chutnaji mi i mym pratelum a hlavne me bavi je varit. Jen rc nikam nedavam, krome me skupiny Labuznici. Slovaci to nejedi a nemaji koreni a cesky web ktery by me bavil neznam. jsem rada, ze jsem ti mohla napsat. Myslim, ze uz jsem nejmin tri jidla podle tebe varila 🙂

  4. Anonym

    Opet jsem byla dlouho pryc a opet!!! bude kuratko v pondeli, dame si se synem! Jak ja se na nej tesim! 🙂
    Zdravim srdecne, Mijaita 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.