Kuracie prsia zapekané s hríbami a zemiakmi v pekáči

jesen

Toto jedlo som varila, keď bolo posiate Slovensko hríbmi a takmer polmetrové dubáky sa dali kosiť kosou. Dobrý Manžel je vášnivý hubár a Dobrá Švagriná s Dobrým Bratom  sú vášnivý zberači. My s DM tie huby normálne poctivo jeme, lebo ich ľúbime skôr čerstvé ako sušené…u nás sa všetučko zje..
Dobrý Brat aj Dobrá švagriná, ako aj ich celá rodina, tak tí huby nejedia, aleže vôbec. Jedine sušené, uvarené v kapustnici.
Na Slovensku sa cítil DM na hubách ako vo vytržení, v okolí Jihlavskej chaty je húb hrúzu (teda pre tých čo ich vedia hľadať), ale dubáky sú skôr vzácnosťou, takže do nášho bystrického okolia by na huby chodil každý deň. Keď priniesol prvýkrát tie huby , pretekajúce v tom najväčšom košíku, ktorý som mu dala viacmenej preto, aby mal v čom nosiť termosku a proviant :-),  tak som ich podozrievala, že na tých hubách boli niekde v okolí Pripiati. hubari a barney

To bolo niečo neuveriteľné. A potom ďalší a drahší a ďalší víkend. A furt sme všetko zjedli.
Na rozdiel od chudáka rodiny DB. Tí boli už z toho tak frustrovaný, že dokonca si raz urobili hubovú praženicu. Neocenili ju, ako som aj očakávala, vraj bola na tom najlepšia aj tak slanina, ktorú tam dali. Myslím, že boli radi, keď sme sa nečakane rozhodli, že odídeme ešte na  predĺžený víkend na chatu  a mali od hubárčenia svätý pokoj.
V Jihlave  si DM splnil občiansku povinnosť a išiel zavoliť, ja  som si užila ešte poslednú tohtoročnú nádhernú okrouhlickú jeseň a mačky zažili poriadny nočný lov v divočine 🙂 .
Bolo tam ……nádherne…neviem ako inak to opísať a ja som úplne vypla mozog od starostí.
Rodina sa miesto v  byte u Mojej Dobrej Svokry schádzala na chate, Dobrá Teta Pavla mi priniesla obrovskú zásobu sušených húb, Ľubomír víno a zmrzlinu a Dobrá Svokra nám uvarila fantastické zemiakové guľky v kyslej kapuste a sviečkovú.
DM išiel ešte na posledné huby a priniesol ich každý deň. Tie posledné, noc pred odchodom som už nevarila, tak som ich len nahrubo podusila..bez soli, bez vody, bez cibule a v pohároch som si ich priniesla do Mníchova a išli hneď  v škatuľke do mrazničky.
Tento recept na jesenný pekáč som našla u Dobrej Českej Švagrinej v časopise Apetito. Aj ona sa naň chystá, ale zo sušených húb, ktoré sú použité v pôvodnom recepte. Ja som v ňom urobila zmeny podľa mojich chutí….a preto mi aj nenormálne toto jedlo chutilo. DM dojedol a povedal vetu, ktorá ma absolútne dorazila….“nato, že ja huby NEMUSÍM, tak mi to naozaj chutilo“.
Tak on huby vraj NEMUSÍ.
Bože, s kým to žijem a čo urobil s mojím Dobrým Manželom…

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

600 g kuracie prsia
1 veľká červená cibuľa
1 polievková lyžica hladká múka
1 vrchovatá čajová lyžička sladká mletá paprika
1 vrchovatá čajová lyžička sušený tymian
1 čajová lyžička soľ a čerstvo mleté korenie

300 g očistených a nakrájaných húb , alebo 25 g sušených
300 g tučná kyslá smotana
veľká hrsť nasekaná petržlenová vniatka
menšie zemiaky
olej, maslo

Postup

Zemiaky očistíme a rozpolíme , dáme ich variť do osolenej vody a keď začnú vrieť tak varíme max.15 minút. Zemiaky zlejeme a zatiaľ odložíme bokom.
Rúru zapneme na plný výkon.

Prsia nakrájame na vhodné kúsky, cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké rebrá.
Ak použijete čerstvé huby, tak ich očistíme, pokrájame na kúsky. Ak použijete sušené huby, Tak ich zalejte vriacou vodou.
Čerstvé huby na troche tuku podusíme, nemusia byť úplne do mäkka. Huby necháme vychladnúť.
Do misy vložíme kuracie kúsky, pridáme koreniny a múku. Všetko poriadne vymiešame.

jesen kuracie prsia jesen hriby creme
Na panvici rozohrejeme olej a obalené mäso na jednej strane opekáme nejakých 5 minút. Kúsky pretočíme ak treba pridáme ešte trochu oleja a posypeme cibuľou. Znížime trochu teplotu a opekáme ešte nejakých 10 minút, dávame pozor a radšej premiešajme.
Dno pekáča hrubšie vytrieme maslom a ja som ešte vysypala ochutenou múkou, čo ostala po obaľovaní mäsa.
Z panvice preložíme prsia aj cibuľu do pekáča.
Vychladnuté huby zmiešame s  kyslou smotanou, ja som použila créme fraiche, ochutíme soľou a korením a vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.
Túto zmes navrstvíme na mäso.
jesen vrstvy
Ak použijete sušené huby, tak ich vodu nahrubo zlejte a zmiešajte  ich s kyslou smotanou Predpokladám, že táto zmes bude celkom riedka, tak ju vlejeme rovnomerne po prsiach.
jesen pred pecenimPredvarené zemiaky  rovnomerne poukladáme tesne vedľa seba po povrchu. Kľudne ich natlačte čo to dá, ako všetci vieme, zapečených zemiakov nikdy nie je dosť.
Ja som ich ešte posypala mletou rascou a vykropíme olejom
Vložíme do predhriatej rúry, stíšime zdroj tepla na nejakých 200 stupňov a pečieme 30 minút, respektíve dovtedy, kým nie sú zemiaky dostatočne zapečené…v mojej plynovej som musela piecť 45 minút. Strážte si to podľa tej svojej.

jesen po upeceni
.Ako som písala….úžasné jedlo…taký jesenný pekáč

 

 

3 názory na “Kuracie prsia zapekané s hríbami a zemiakmi v pekáči

  1. Tigi

    tak ahoj, už som tu zase. Chodím trochu nepravidelne, nie vždy mám čas/chce sa mi čítať/chce sa mi písať/chce sa mi vôbec rozmýšľať 🙂 Ale tu musím. Mám podozrenie, že tvoj DB a DŠ sú aj moja rodina, ja som totiž odjakživa vášnivá hubárka , ale zároveň veľmi nerada huby jem. Aby som to uviedla na pravú mieru, milujem hubovú chuť, ale tá konzistencia medzi zubami!! No nebudem to komentovať radšej. Ale do kapustnice narvem za tonu sušených húb, lebo u nás nie kapusta robí vianočnú kapustnicu, ale hríby! No aby som sa vrátila k meritu veci: tvoj recept sa mi aj napriek mojej averzii k žuvaniu húb veľmi páči a preto si ho PINnem na moju PIN nástenku. A pekne poďakujem za recept. Keď zrealizujem, budem zdielať pocity. Maj sa fajn, pozdravujem 🙂 Zuzka

    1. vybusna Autor

      zuzka….ty chodis nepravidelne a ja nepravidelne pisem…..dievca…sme rovnake….opatruj sa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.