Mäsové guľky pečené v cibuľkách s omáčkou

bif

 

 

Tento recept som našla na stránkach jednej bulharskej blogerky a upravila som ho podľa našich chutí. Išla som do neho s  nedôverou, z jej stránok som pred pár týžňami uvarila jeden rcp a vôbec ma neoslovil. Aj som to krásne nafotila, aj som ho to vložila na blog, ale nezverejnila ho a po týždni premýšľania som ho vyhodila do koša. Tak niežeby to bolo nejedlé, normálne sme to zjedli , ale prišlo mi to príliš prekombinované a zbytočne prácne, výsledok bol nepresvedčivý a variť to už nikdy nebudem.
O tomto tu blogerka píše, že je to turecké jedlo. No možno. Bulhari  majú k Turkom bližšie ako my a isto majú viac príležitosti na ochutnávanie tureckých pokrmov. Nemám dôvod o tom pochybovať.
Dosť na tom, dala som teda  šancu ešte tomuto receptu, Keď som ho ukazovala na bulharskom blogu Dobrému Manželovi, tak skonštatoval, že to vyzerá ako instantný žlčníkový záchvat 🙂 . Priatelia,  bolo to vážne skvelé, veľmi sme si pochutili a zaraďujem do nášho rodinného jedálnička.

Cas pripravy Čas prípravy: 60 minut
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  3 porcie

Suroviny:

500 g miešané hovädzie s bravčovým (alebo čisté jahňacie)
1 zarovnaná čajová lyžička soľ
1 plná čajová lyžička mletá sladká paprika
1 plná čajová lyžička sušený tymián
1 plná čajová lyžička sušený cesnakový prášok (alebo dva prelisované cesnakové strúčiky)
1 plná lyžiča nasekaná čerstvá koriandrová vňať
malé cibuľové hlávky, alebo šalotky
červená paprika
Na omáčku
1 veľká lyžica paradajkový pretlak
šťava z 1 veľkého pomaranču
olej

bifteky surovina

Postup

Ja som sa rozhodla, že to jedlo nebudem variť striktne podla tureckých chutí, jahňacie som jednoducho vymenila za miešané. Pokiaľ budete mať chuť na jahňacinu, miesto koriandrovej vňate použite hrsť čerstvých mätových lístkov.
No a urobila som ho aj s omáčkou, pretože som nechcela podávať len s chlebom a jogurtovým dipom, ale so zemiakovou prílohou.
Mäso, ktoré idete použiť, by nemalo byť v žiadnom prípade suché,  pokiaľ by také malo byť, musíte použiť na pečenie alobal, alebo znížiť čas na pečenie, aby mäso nebolo suché.
Mäso vymiešame so soľou, koreninami a bylinkami.
Malé cibuľové hlavičky očistíme a narežeme  tak, aby na spodku ešte akotak držali pokope. Keď sa Vám to nebude dariť, tak si len tie polky k sebe priložte, čo už. Kápiu, očistíme a pokrájame na plátky.
Spodok zapekacej nadoby pokropíme olejom.
Z mäsa robíme malé guľky, a vkladáme ich medzi cibuľu, vkladáme do pekáča tesne vedľa seba. Ja som nemala dosť cibuliek, tak som ich jednoducho dorobila miesto cibule.  Pomedzi guľky povkladáme plátky papriky. Nakoniec ešte podlejeme horúcou vodou  a povrch guliek pofŕkame olejom.
Dáme piecť do predhriatej rúry na 220 stupňov nezakryté.

bifteky pred pecenim
Z veľlkého pomaranča vylisujeme  šťavu , pridáme do šťavy veľkú lyžicu paradajkového pretlaku (jedna malá konzerva) a 4 polievkové lyžice horúcej vody. Dobre prešľaháme a prídáme štipku soli a čerstvo mleté korenie.
Po 30 minútach pekáč vyberieme a pripravenú omáčku pomococou lyžice, alebo konvičky vlejeme pomedzi guľky do pekáča.

bifteky s omackou
Pekáč vrátime do rúry, znížime teplotu na povedzme 200 stupňov a pečieme kým nie je cibuľa úplne mäkká. Ja som to piekla asi 30 minút a nakoniec som zapla vrchný ohrev na zapečenie.
Strážte si to podľa svojej rúry, ja som piekla v plynovej a tam je to o niečo inak ako v elektrickej.
Ako prílohu som použila obyčajné varené zemiaky. Guľky som vybrala a zemiaky som vymiešala s výpekom a posypala bylinkami.
Ale ozaj to bola fajnotka.

bifteky zapecene

 

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.