Francúzske zemiaky s kyslou kapustou

zemiaky-hlavna

Čo sa týka francúzskych zemiakov, tak tie od mojej mamičky som nemala rada.  Nerobievala ich často…vraj sme ich s bratom nemali radi. No…pokiaľ si pamätám, tak mne boli suché a ona používala na ich prípravu, na tvrdo uvarené vajce, ktoré ja v rôznych pokrmoch úplne odmietam a jem ich len samostatne. A tak ich prestala robiť úplne. V mojej dospelosti som sa im vyhýbala vo všetkých závodných jedálňach a ponukách na jedálnych lístkoch. V mojom poslednom zamestnaní som sa im tiež vyhýbala oblúkom, až som zistila, že kolegyňa si ich objednávala na môj kľúčik a nosila si ich domov, že jej nenormálne chutili. A raz som ich tak nejako ochutnala….a fakt boli skvelé. Boli šťavnaté a pridávali do nich kyslú kapustu….vtedy pred 20 rokmi to bolo niečo nevídane. Tak som to bola skonzultovať s pani kuchárkou a začala som ich robiť tak ako ma naučila.  A tak som sa opäť vrátila k francúzákom…dovtedy kým som si nevydala za Dobrého Manžela. Z mne neznámych dôvodov…..španielsku zemiakovú omeletu miluje, ale toto do úst nedá, čo by som mu na krk stupila.
Ani neviem po koľkých rokoch som ich varila a to len preto, že som v BB a mamička s ockom si iste pochutia. Btw…keď som sa pýtala mamky, ako robila zemiaky ona, tak vravela, že ona tie vajíčka nepridávala do smotany, ale ich liala len tak. Tak asi preto mi to bolo také suché.

Cas pripravy Čas prípravy: 40 minút pečenie + príprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  hlboký pekáč  35×20

Suroviny:

cca 1,4 kg malé zemiaky
350 g štipľavá mastnejšia klobáska
hrsť kyslej kapusty
veľká cibuľa
150 ml sladká smotana
4 veľké vajcia
maslo a strúhanka na vytretie a vysypanie pekáča

Postup

Zemiaky dáme variť do studenej vody s 2 PL soli. Varíme kým nie sú zemiaky takmer uvarené. Scedíme ich a necháme úplne vychladnúť. Obielime ich.
Cibuľu očistíme a nakrájame na tenučké rebrá.
Špekačky, alebo klobásky, ktoré použijete, ak sa Vám bude dať, tak stiahnite z črievka a nakrájajte na kolieska. Kedysi som používala domácu údenú klobásu, ale upustila som, tieto špekáčkovité údeniny mi prídu vhodnejšie.

zemiaky-klobaska
Pekáč vytrieme maslom a vysypeme strúhankou…..niekto dá na spodok pekáča len olej, aj to je v poriadku. Ale ak vytriete a vysypete….s radosťou si spomeniete na tento krok, keď budete pekáč umývať. 😀
Dno pekáča vyložíme kolieskami z uvarených zemiakov,  zľahka posolíme a posypeme čerstvo mletým korením, poukladáme polovicu cibuľových koliesok a polovicu údeninových koliesok.  Na údeninu rozložíme vyžmýkanú kyslú kapustu.
Dáme ďalšiu vrstvu zemiakových koliesok, posolíme,  rozložíme rovnomerne zbytok cibule a údeniny.
Ako poslednú vrstvu dáme zemiaky, ale už nie ako kolieska, ale pretlačíme ich cez kockaté sitko na šalát.
Posolíme, okoreníme.
V smotane rozšľaháme vajíčka a pol lyžičky soli.
Polovicu vaječnej smotany rozlejeme rovnomerne do pekáča na zemiaky.
Pekáč vložíme do predhriatej rúry na 220 stupňov. Ja som piekla cca 25 minút a vliala som ostatok smotany.
Nechala som piecť ešte cca 15 minút, respektíve, kým vajcia nestuhnú.

zemiaky-pred-pecenim zemiaky-po-upeceni
Pečenie si strážte podľa svojej rúry.
Pokiaľ chcete aby ste krájali úhľadné porcie, tak musíte nechať zemiaky úplne vychladnúť a tie už potom prihrejte.
Alebo jednoducho majte na tanieri kopu všeličeho, na chuti to ničomu neuberie 😀
K francúzskym zemiakom sa priam pýta niečo kyslé. Napríklad nakladané uhorky, ale kôpke kyslej kapusty sa pre mňa nič nevyrovná.

2 názory na “Francúzske zemiaky s kyslou kapustou

  1. MARTINA

    francuzske zemiaky moje najoblubenejsie slovenske jedlo. pekac vlozime do predhriatej rury na 220ºC. ESTE DOBRE, ze si citam Vase recepty. Vo vsetkych receptoch ktore som nasla sa pisalo 180ºC. takze som to vlozila vsetko pekne priparavene do rury na 180ºstupñov zmenila som teplotu na 220ºC a islo to perfektne.
    velmi pekne vam dakujem za tento recept, velmi ste mi pomohli…
    s pozdravom martina/spanielsko/

    1. vybusna Autor

      Martinka, niekto dáva do francúzákov zemiaky surové a preto asi tá slabšia teplota, nech sú nie zvrchu upečené a zvnútra surové. Keďže tu idú zemiaky už uvarené, tak ich netreba piecť pomaly. Stačí keď sa horúcim pečením pripraví cibuľa, kapusta a zemiaky zapečú. Ďakujem za uznanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.