Raňajkové kvietky pre detičky

ranajky bez zeleniny

Dorka s Janíčkom, moje vnúčatá…tak majú veľmi zlé jedácie obdobie. Tu sa mi chce povedať, že štastná to mamka, ktorá nemá starosti so stravovaním svojho dieťatka. Tak Janíčko je autista, takže tam sa s tým, že bude jesť len vyberané jedlá do bezvedomia, tak nejako počíta. Janíčkovým hlavným autistickým znakom je to, že nerozpráva a slovám ani  nerozumie. Ale nebojte sa….jeho prvá papagájčina obsahovala…“kouáčik dáme, kekík dáme“. Že si má priniesť papučky, tak to bude na Vás pozerať ako puk , hodí rozmrzene rukou a odíde sa hrať so stavebnicou, ale keď mu povieme prines piškótku…tak to utekáááááááá. Aj Janíčko , aj Dorka sú úplne ako ich ocko, na sladkom by vedeli existovať a normálne jedlo len pobabriť. Už som tu raz písala, ako mu strčili večer do úst kúsok hrušky a ráno nechcel piť mliečko…a až potom zistili, že ten kúsok hrušky starostlivo držal v ústach, celý večer (vôbec netuším ako si s tým dokázal umyť zúbky), spal s ním a ráno ho konečne od nej oslobodili…hrušky hnusnej. A raňajkuje jedine sladké…makovník, vianočka…a na tomto by dokázal existovať aj týždeň. Občas suchú žemličku.   Druhá stará mamka, ktorá chodí vyzdvihúť Janíčka do autistickej škôlky,  spomínala, že Janíčko normálne jedol aj chlebík so špenátovou nátierkou, hovorili tety škôlkárske vraj….tak toto kým nebudem vidieť na vlastné oči, veriť nebudem.  Dorka tak to je iná káva….strašne by som chcela vedieť frekvenciu obľúbenosti jej jedál. Teraz sa vezieme na vlne cestoviniek s červenou omáčkou. A keď som ich varila už 4x za sebou, tak sa mi chcelo kričať. Dorkina maminka je zúfala…Moja Dobrá Cerka varí veľmi rada…a musím podotknúť, že aj veľmi chutne. Lenže, potom mi úplne bezideová zatelefonuje, že uvarila sviečkovú, alebo lasagne, alebo maslové rezne a nikto to absolútne neje…Ona zas chce kričať zo sotéčiek, ktoré musí točiť. Ja jej verím, že takéto varenie je frustrujúce. V tomto smere som požehnaná, pretože varím pre jedného, vcelku dobrého stravníka.
Dorka je dobrý adept na surovú stravu…čo sa týka ovocíčka…jeda moja…jedla by ho na kilá. A aj vybrané druhy zeleniny…hlavne tej sladkej…kápia, mrkva, sem tam uhorka. Keď dostane pred seba hlboký tanier načistenej, na jeden hlt nakrájanej zeleniny…spucuje ho mehom binúty. Hlavnú zložku jej raňajok u mňa tvorí zelenina…ten obložený rožtek, rožtek vo vajíčku, alebo nejaký chlebík je tam tak nejako len do počtu. Jej maminka je taká istá, ak jej načistím kilo jahôd, tak zje kilo jahôd, keď jej očistíme kilo hrozna, alebo pol červeného melóna…tu musím aj odkôstkovať, tak zje všetko do poslednej mrte.  Keď Dobrá Cerka čakala Janíčka, tak som z Mníchova priniesla čerstvý hrášok…hrúzu hrášku. Kým bol v luskoch, tak tam ležal chudáčik…ale ako som ho komplet vylúpala…jeda moja…aj Dobrá Cerka, aj Dobrá Vnučka, ten hrášok jedli lyžicou a zjedli do poslednej guličky.
Jedenie DV počas dňa…tak to je jedna katastrofa, keď ju mám na prázdniny, tak mám chuť si to hodiť. Ona si sadne k obedu, ak mám šťastie, tak po prvom hlte povie….ja si to neprosím, ale väčšinou si sadne a rovno povie, že si to neprosí. A pritom kedysi sa za tým jedlom išla zblázniť. A palacinky s nutelou jej odmietam robiť ako hlavné jedlo…nech sa na mňa nikto nehnevá. Na palacinky chodieva s deduškom,  po nejakej ich spoločnej aktivite a dúfa, že ich bude dostávať stále…no to určite.
Každé prázdniny mávam Dorku, Janíčka, dostáva druhá stará mamka, ktorá sa maximálne oddala štúdiu autistických detičiek a Janíčko má v nej dokonalú parťáčku. Už teraz sa pripravujem na frustrujúcu časť…jedenie a skúšam všetko možné, aby som mala variabilný repertoár.
Tieto párkové kvietočky som videla na pintereste, ohromne sa mi páčili a keď sme boli na veľkom rodinnom nákupe, videla som aj prepeličie vajíčka a spomenula si na to. Ich výroba bola naozaj veľmi jednoduchá a nepokazila som ani jeden kvietoček. Akurát pre Dobrého Manžela by som musela urobiť teda riadnu kyticu, aby som ho nachovala. Je to fakt tak na detské ústočká. DM zjedol vzorku a dorobila som mu klasický hemendex z prepeličých vajíčok. Nesmierne si to pochvaľoval.

ranajky skrupinky

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  1 porcia

Suroviny:

párky, prepeličie vajíčka
olej, špáratká

 

Postup

Párky rozrežeme po dĺžke na dve polovice. Z jednej strany do nich nerežeme hrebienok, nenarezávajte veľmi do hĺbky, aby sa Vám párka pri zatáčaní neroztrhla.
Skúsime ju zatočiť, tak aby mala pekný okrúhly tvar a zvyšok párky odrežeme. Ak by bola párka dlhá tak ten okrúhly tvar nedosiahnete.
Konce párky zošpendlíme špáradlom dokopy. Drží to…neobávajte sa.

ranajky priprava
Na panvici rozohrejeme olej a opečieme kolieska najprv z lícnej strany….špáradlá stále v pohode držia.
Prevrátíme ich a vklepneme do stredu koliesok vajíčka.
ranajky opekanie ranajky pecenie s vajickom
S rozklepávaním prepeličích vajíčok je trochu práca. Ich škrupinka je krehká, ale tá vnútorná blana je pevnejšia ako pri slepačích. Drží ako čert. No a čo si budeme hovoriť, tie vajíčka su prťavé. Doporučujem naklepnúť poriadne ostrým tenkým nožom. Pri manipulácii sa mi neroztrhol, ani jeden žĺtok, sú dobre celistvé.
Pečieme kým nebudú volské oči ztuhnuté. Špáradlá stále držia.
Po upečení ich preložíme na tanier a odstránime špáradlá…kvietky v pohode držia aj bez nich.
Obložíme podľa ľubovôle.
Vážne sa mi veľmi páčia…
ranajky so zeleninou

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.