Syrová zapekanka s pizza guličkami

zapekanka

Dnes je Zelený štvrtok, mala by som variť niečo zelené, tak ako som varila na Deň. Sv. Patrika. No nevarím. Rozhodli sme sa, že zajtra pocestujeme na Okrouhlík na chatu. Dobrý Manžel povedal, že na chate je super aj keď prší a von je blato a ja mu verím. A tak som uvarila to, čo som mala v chladničke a neprežilo by to cestu.  Varila som včera, dnes už len pobalím, upracem a upečiem cestovné rožteky s bábovkou. A vymyslím nejaké bezmäsité  wrapy. DM je charakter, on ako neverec, dodržiava všetky moje kresťanské pôsty 🙂

Tento pokrm, je robený z polotovarov. Ako som ho videla na Tasty, hneď som si ho odložila, že ho uvarím kvôli Dobrej Cerke, ktorá ma inštruovala, žeby som mala skúšať aj takéto jedlá, že dnešné moderné ženy, sú nielen matkami a kuchárkami, ale sú aj pracovníčky, ktoré tvrdo pracujú celý boží deň a doma si to môžu pri tých mojich pečených hovädzích roládach aj hodiť. Ale pritom to nie je pravda, mám tu veľkú kopu receptov, ktoré sú hotové do polhodiny. Sú ľahké, z čerstvých surovín a všetky som ochutnala, DM ich zjedol s láskou a spoločne sme ich ohodnotili, ako skvelé. Neviem čo sa DC nepáči a nechápala som o akých polotovaroch hovorí. Tak nejako som pochopila, že ona myslí také niečo, čo nie je prácne. Kde netreba čistiť zeleniu, ovocie, zemiaky a podobne..aspoň myslím, že to tak je. Toto je pravdepodobne to čo by sa jej páčilo.
Tak som to teda uvarila. Bolo to vážne vážne vážne skvelé. Ohromne sme si pochutili aj ja aj Dobrý Manžel. Ale netuším, či to ešte niekedy pre nás dvoch uvarím. Ja neviem, či som už odvykla, alebo čo, ale teraz po obede, mám nenormálne ťažký žalúdok, ešte sa opýtam večer môjho Dobrého Manžela, ako to vidí on. Pre mňa je to skrátka príliš tučné a kalorické a štve ma to, pretože okrem toho je to aj nenormálne dobré.

Cas pripravy Čas prípravy:  20 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

Dve kuracie stehná uvarené v polievke
400 g pizza cesto polotovar
230 g oravská slanina + 1 polievková lyžica olej
200 g strúhaný syr mozzarella
110 g strúhaný syr parmezán, alebo grana padano
3 polievkové lyžice nasekaná čerstvá petržlenová vňať
230 g ochutená majonéza
čerstvo drvené korenie
1 čajová lyžička sušený cesnakový prášok
1 polievková lyžica olej
maslo a strúhanka na pekáč

Postup

Uvaríme si polievku z kuracích stehien. Mäso oberieme a nakrájame.
Pizza cesto som dostala už rozvaľkané a pokiaľ viem, také mávajú aj na Slovensku. To som len rozbalila a zmiesila dokopy a potom ho nakrájame na kúsky a vyguľkáme tak na 5 cm priemer.

zapekanka pizza cesto
Slaninu pokrájame na malé hranolčeky a na lyžici oleja ju opražíme.
Do naozaj veľkej misy vložíme pizzové guľky, potom nakrájané kuracie mäso, opečenú slaninu aj s výpekom. Vsypeme obidva syry, petržlenovú vňať a majonézu. Nakoniec zasypeme korením a cesnakovým práškom a pofŕkame olejom.

zapekanka gulky zapekanka natrhane maso zapekanka slanina

 

 

 

 

Obidvoma rukami opatrne pár ráz premiešame.

zapekanka vsetko

Miešame veľmi ľahkými rukami, guľky sa snažíme od seba oddeliť. Hlavne nech nám nevznikne jedna veľká guča.
Malý pekáč, vytrieme maslom a vysypeme strúhankou.
Pomocou lyžice vložíme zmes do pekáča a vložíme do vyhriatej rúry na 190 stupňov.

zapekanka pred pecenim
Pečieme nejakých 20 minút.

zapekanka po upeceni
Ja mám rúru plynovú, musela som pridať aj teplotu aj čas som nadstavila o 5 minút, aby sa mi to zapieklo aj z vrchu. Vy si to strážte podľa svojej rúry.
V pôvodnom recepte to podávali tak, že si to namáčali ešte do majonézy a to by ma asi zabilo.
Čerstvý šalát mi to výrazne odľahčil a najedla som sa do popuku a teraz len spať a spať.
Tak čo cerka, takto nejako si si to predstavovala?

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Názor na “Syrová zapekanka s pizza guličkami

  1. Jarka O.

    😀 Teď už aspoň víš, proč jsou Amíci tak tlustí. Podle mne tohle je přímo prototyp nemoderního, těžkého stravování, plné tuků, cukrů a polotovarů. Jsou to pořádné čuňárny. Ale hezky se na to kouká, to uznávám. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.