Kura tikka masala

tikka masala

Indicka kuchyna je nesmierna lahka v pripade,  ze mame vsetky tie bajecne koreniny,  absolutne nevyhnutne pre tieto jedla.  Neviem  aka je , v tomto smere , ponuka v obchodoch, ale v online obchodoch nie je absolutne s nimi ziaden problem, velka ponuka je tu, alebo tu, alebo tu…a urcite v dalsich , ktore si vyberiete podla svojho vyberu.

 

 

Cas pripravy Čas prípravy: 50 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

800g ciste kuracie maso, bez koze a kosti

Na marinadu :
3 kopcovite lyzice toho najhustejsieho jogurtu (ja som mala grecky)
1 PL cervena mleta paprika
1 CL stiplava paprika (alebo si upravte podla svojej chute)
2 PL garam masala
5 ks velkych strucikov cesnak
1 kopcovita PL nasekany cerstvy dumbier
Stava z polovice citrona
Hrst nasekanej koriandrovej vnate

Dalej potrebujeme :
olej
1 velka cibula
1 CLmlety kardamon
5 struciky cesnak
6 ceresnovych  paradajok
1 CL  lyzicka mleta skorica
1 PL garam masala
1 CL stiplavej mletej papriky
1CL hnedy cukor
500 ml sladka smota
1 PL mlete mandle

Postup

Vecer …pokial budete varit zo stehien, tak ich vykostite a zbavte koze…to iste aj ked varite z prs. Kozu a kosti odlozte do mraznicky a uvarte z neho vynikajucu vyvarovu polievku. Ciste maso nakrajame na kusky na jeden hlt.
Do velkej misy dame jogurt a prelisujeme do neho cesnak. Pridame najemno nasekany zazvor, citronovu stavu, koreniny a vnat. Dobre premiesame a do tejto marinady zamiesame kuracie kusky. Misu prikryjeme a vlozime na noc do chladnicky (v marinade moze postat kludne aj tri dni).

IMG_0250

Na druhy den najprv ocistime a na kusky nakrajame cibulu a cesnak.
Vo velkom woku, alebo v inej podobnej nadobe rozohrejeme 5 lyzic repkoveho (jasne ze moze byt aj iny, ale vyvarujte sa olivoveho) oleja, podusime na nom cibulu a cesnak kym nie je zlata. Na cibulu pridame prekrojene  paradajky a nechame podusit 3 minuty, na tento zaklad pridame vsetky koreniny…kardamon, mleta skorica, garam masala, stiplava paprika…a cukor. Dobre premiesame.

IMG_0249
Do woku vlozime marinovane kuracie kusky…aj s jogurtom a opekame dobre zo vsetkych stran. Masa je vela, takze ja som takto opekala 15 minut.

IMG_0251

Po opeceni som maso posolila, vliala smotanu Prikyjeme pokrievkou a dusime pokial nie je maso makke.

Na zaver do omacky vsypeme mlete mandle (aj so supkou) a nechame zvriet a hned odstavime.
Ako prilohu som zvolila chlieb naan, k takymto omackovym jedlam sa hodi uplne dokonale.
Moj Dobry Manzel ma k tomu rad aj ryzu basmati….robievam ju tak, ze na oleji najprv orestujem 6 klincekov a 6 guliciek noveho korenia a az potom restujem ryzu a pokracujem tak ako sa obvykle robi ryza.

tikka masala

V Anglicku je toto jedlo tak oblubene v restauraciach, ze ho anglicani zacali povazovat za svoje narodne. Kura tikka, a tikka masala su nadherne cervenej farby, raz som nevedela ako mam taku farbu docielit a nakoniec som sa docitala na nejakom indickom blogu, ze sa tam pridava cervene potravinove farbivo. Kto nedava farbivo, prida paradajkovy pretlak. ale ako som citala v diskusiach pod tymito receptami, tak tam vznikali plamenne hadky o pritomnosti paradajkoveho pretlaku…asi tak ako ked sa u nas hadaju, ci je gulas lepsi ked sa robi na platni, alebo na pekaci v rure. Ohromne ma to potesilo, ze ludska povaha je vsade rovnaka…

4 názory na “Kura tikka masala

  1. Tigi

    milujem tikka masala, pekne si nám ho tu predviedla. Veru indická kuchyňa je o nenáročnom a rýchlom varení a výsledný efekt je vždy na výbornú. A tie vône!

    1. vybusna Autor

      absolutne zdielam Tvoj nazor, indiu mame doma najradsej zo vsetkych medzinarodnych kuchyn a robievam ju velmi casto…

  2. Monika

    Skúšali sme a iný recept už nechceme. Tento je dokonalý a chutilo dokonca aj staršej generácii, ktorá nerada priveľa experimentuje : ) Ďakujeme : )

    1. vybusna Autor

      Mila Monika, tak to mate velke stastie…..nasu starsiu generaciu striaslo…..ze co za hrozne korenie som to tam dala (garam masala)…..odlozili pribor a pustili sa do reznov…..a ani mladsi sa nejako za tym nehnali….som bola z toho sklamana, pretoze tikku zboznujem……dakujem za spravu a dufam, ze mi nadalej budete venovat svou priazen

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.