Španielske kura – kura v hustej fazuľovej omáčke

kura hlavna

Španielske kura – takto ho prezentuje na svojich stránkach Delia.  Keď som to pozerala, tak mi to nenormálne pripomenulo kuracie gumbo...pre mňa a Dobrého Manžela jedlo maximálne  dobré a báječné . Som si aj premýšľala, ako sa do Španielska dostalo gumbo…ale španielska koloniálna, krvavá minulosť mi dala tak nejako v tejto veci zmysel. Gumbo je jedlo černošského obyvateľstva v New Orleans a Španieli, ako dobre vieme boli suroví otrokári , lenže to mi zase nedáva celkom zmysel, pretože v Lousiane boli  skôr Francúzi. Pri tejto príležitosti by ma nesmierne zaujímalo, ako asi vyučujú v Španielsku dejepis, ohľadne toho, že absolútne zdecimovali indánske obyvateľstvo v Strednej Amerike, vyplienili ho a zlikvidovali úplne celú jednu civilizáciu…asi túto časť taktne vynechávajú….asi ako moju generáciu nikto neučil o Tisovom fašistickom štáte, neviem či sa teraz na SK táto téma v dejepise spomína….No čo už, každý štát má niečo za čo sa musí pred generáciami hanbiť. Dobre ďaleko som od receptu však?

DM : prečo sa to volá španielske kura
Ja : asi preto, že tam ide chorizo
DM : ale Ty si tam dala našu fajnú selečiansku však:
Ja : jasne, hádam by som tam nedala nejakú inú
DM : a keďže je tam aj fazuľa, tak sa to kura kľudne môže volať selčianske…..

A ono by sa ozaj tak mohlo volať…akurát unás v Selciach do ničoho nedávame šafran a silne pochybujem, že tam niekto v minulosti poznal údenú papriku.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   5 porcií

Suroviny:

3 vykostené a odkožené kuracie stehná
1 vykostené a odkožené kuracie prsíčko (polovica)
1cibuľa + 4 cesnakové strúčky
1 stredný pór
3 zelerové stopky
2 mrkvy
3 menšie zemiaky
175 g pikantná údená klobása
230 g uvarená veľká biela fazuľa
250 g čerešňové paradajky
kytica petržlenovej vňate
soľ, čerstvo mleté korenie
1 čl údená paprika
pol lyžičky šafrán
sušený tymian
hladká múka
olej

Postup

24 hodín namočenú veľkú,  bielu fazuľu uvaríme do mäkka.
Všetku zeleninu očistíme a nakrájame.  Klobásu pokrájame na tenké kolieska
Kuracie kúsky osolíme, posypeme čerstvo drveným korením a sušeným tymiánom. Zľahka posypeme hladkou múkou a všetko zatlačíme do mäsa.  Na panvici rozohrejeme dve lyžice oleje a mäso zo všetkých strán dôkladne opečieme.  Mäso odložíme na teplé miesto.
V rajnici rozohrejeme 5 PL oleja, vlozíme tam nesakanú cibuľu, cesnak , stopkatý zeler, mrkvu, zemiaky, polmesiačiky póru a kolieska klobásky. Posolíme, okoreníme a poriadne všetko premiešame. Necháme dusiť nejakých 5 minút. Po tomto čase pridáme údenú papriku a šafránové tyčinky. Pokiaľ nemáte údenú papriku, ničomu to nevadí, dajte normálnu. Ja som mala, tak som dala údenú, ale to len preto, aby som po prvýkrát varila podľa pôvodného receptu. Dávať údenú papriku mi príde celkom zbytočné, pretože, tú údenú príchuť dokonale zastúpi, údená klobáska.  Chorizo v našej samoške síce môžem kúpiť, ale ja ju nemám rada….príde mi mastná a bez cesnaku bez chuti…ale to je môj názor, keďže je taká známa, tak bude mať pre ostatných ľudí, bezpochyby nejaké čaro.
No a čo sa týka toho šafranu…je pravda, že on má špecifickú chuť, ale v množstve a výraznej chuti, ostatných surovín sa tam tak nejako stratil…..no a farbu mi zabezpečila spomínaná klobása a prášková paprika. Znovu…ja som šafrán mala, tak som ho dala, ale nabudúce ak mať nebudem, vôbec sa nebudem kvôli tomu unúvať na nákup.
V tejto fáze som pridala fazuľu, neviem koľko som varila suchej, pretože som chcela ešte aj fazuľu na šalát a varila som všetko naraz. Z toho uvareného celku,  som jednoducho odsypala potrebné množstvo. Znovu premiešame.
Tu ešte chcem napísať, že niekto by možno chcel použiť plechovkovú fazuľu…tú v tejto fáze nepridávajte, neostalo by Vám z nej nič…po následom  varení a miešaní.

Všetko dôkladne premiešame a na vrch položíme kuracie kúsky. Podlejeme horúcou vodou, tak aby bola zelenina takmer ponorená.. Môžete aj vývarom ak máte, ale príde mi to tiež zbytočné, pretože omáčka je celkom výrazná.
Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a stíšime zdroj tepla.  Po nejakých 25 minútach pridáme prekrojené paradajky…kto používa fazuľu z plechovky…tak teraz prišiel jej čas. Ja som ešte podliala…použíla som na to vodu, v ktorej som tú fazuľu varila.   Varíme ešte nejakých 15 minút a moje mäso bolo mäkké a hotové. Podľa chuti ešte môžeme pridať soľ a na úplný záver vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.

kura velka
Jedli sme s chlebom, ale na druhý deň som k tomu uvarila ryžu…keď si už myslíme, že je to španielske gumbo.
Jedlo skvelé, skvelé, skvelé…nesmierne nám pochutilo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.