Zemiakový šalát s kuriatkami – bavorský

IMG_0044

Ja tieto bavorske salaty milujem, bud ako regulerne lahke hlavne jedlo, alebo ako prilohu. Ked sme sa sem stahovali, tak som pocula vela vela nazorov, ze nemecka kuchyna je no…cudna. Neviem ako v inych oblastiach, ale v Bavorsku je skvela.

Cas pripravy Čas prípravy:  50 minut
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

1 kg male zemiaky
200 g drobne rydziky
1 mala cervena cibula
5 jarnych cibuliek aj so zdravou vnatou
nasekane pikantne bylinky
2 velke PL slnecninovy olej
sol, cerstve mlete korenie a

Na nalev :

200 ml vyvar
3 PL cerveny ocot
cukor

IMG_0040

Postup

Zemiaky ocistime pod tecucou vodou a dame varit do slanej vody na cca 20 minut.

Huby zalejeme vodou a viackrat premyjeme…nechame odkvapkat na site a nechame osusit.
Uvarime vyvar.
Na panvici rozohrejeme 1 lyzicu oleja. Cervenu cibulu nakrajame na velmi tenke polmesiaciky a jarnu cibulku na sikmym rezom na male kusky (aj s vnatou).
Cibulu (aj aj) orestujeme do sklovita

IMG_0041

Do panvice vlejeme 200 ml vyvaru. Pridame ocot a trochu cukru. Ochutnajte…ja som pridala este podla mojej chute trosku octu.

Uvarene a vychladnute zemiaky osupeme. Ja som mala naozaj male, takze som ich len prepolila. Ak mate vacsie, tak nakrajte na platky.
Zemiaky dame do misy a zalejeme ich *polievkou* z panvice. Nechame postat 30 minut.

IMG_0042

Na panvici rozohrejeme druhu lyzicu oleja. Dame na nu rydziky. Osolime ich, okorenime a podleje me troskou horucej vody.  Ja som mala zbytok vyvaru a tak som pouzila ten.Huby dusime asi 5 minut, vodu uplne zredukujeme.

IMG_0043

Rydziky prelozime k zemiakom. Vsetko opatrne premiesame. Ak mate tej tekutiny vela. tak ju kludne zlahka zlejte.

Posypeme bylinkami a podavame.

IMG_0045

 

9 názorov na “Zemiakový šalát s kuriatkami – bavorský

  1. nigina

    Bola si na hubách? 🙂 …závidím…
    Tento šalát by som zošrotovala raz dva a to už nevravím o mojom mužovi, ktorý by to schramstol. Lenže čo? Kde zobrať rýdziky? Germáni to normálka že predávajú v obchodoch?
    My sme takí trúbovia, že zbierame ( strašne radi,keď rastú) iba suchohríby, lebo tie akotak poznáme. Ale receptík si pre každý prípad odkladám, lebo je zaujímavý a čo ak…? 🙂

  2. vybusna Autor

    nigi…som pozerala prave vcera u turka v zelovoci….predaval, hlivu, rydziky, lesne huby, bedlu
    kralovsku….samozrejme biele zampiky, hnede zampiky, zampiky na gril….je pravda, ze je to tu drahe…napr. pol cervenho melona….normalne velkeho stoji 6 eur (neviem kolko na slovensku), ale aspon to maju. Ked som bola teraz v lete doma, tak som chcela plnit kare s bylinkami….ja som bola hotova z toho…ja som nebola schopna kupit bylinky….vidis…dnes idem do obchodu, tak to sfotim a napisem prispevok…

  3. nigina

    No to je ale u vás slušná ponuka húb.. ešte keby, tak kuriatka snáď . Hneď by som nakúpila bedle… to je mňamka.
    To budem rada, keď urobíš takú reportáž 🙂 a mohla by si to poslať aj do médií…Markíza a tak… že ako to môže vypadať v obchodoch v normálnej krajine (na rozdiel od SVK).
    Neviem, po nejakých špeciálnych kšeftoch my nechodíme, nakupujeme v bežných.. supermarket a tak. ale predsalen …hlavné mesto krajiny? Nehovoriac už o malých mestečkách. Keď som občas v Hodoníne, to je okresné mesto na južnej Morave, tak tam v Kauflande je ďaleko lepšia ponuka tovarov ako v Kaufe tu v BA!!
    I čo sa týka kvality, je to príšerné… mám na mysli zel – ovo, mäso… To človek proste žasne, aké shity dokážu predávať… Poslala som muža do Kaufl. kúpiť uhorky na nakladanie…10 kg. Totálne mjakoty to boli… podvečer, keď ich doniesol, vyzerali ok, ráno som ich išla robiť, no každá druhá määäääkká!!! Pred 2dňami veľký melónisko, vraj veľké sú naj! No vo vnútri ako keby bol hnilý, taký čudný rozpadavý.. skoro vôbec neni sladký. Tak polku sme akotak zjedli a tá druhá skončila v koši.

    Obávam sa, že z tejto krajiny nikdy nič poriadne nebude. Tu každý obchodník, podnikateľ chce zarobiť maximum, ide nadoraz, vypáčiť čo najviac za čo najmešiu investíciu… asi niekde v zahraničí nakúpia odpad za babku a sem dovezú a dávajú do obchodov… a robia akcie! Zeleniny primrazia, aby akotak pár hodín vyzerali v ponuke a keď to kúpiš, čuduješ sa doma, že druhý deň to je už humus (ako tie uhorky, melón – nepredajú ho prepolený, len a len celý…8 – 10 kg!!! buď to alebo nič… a oni vedia, prečo to robia tak ).
    S bylinkami to je podobne. Kúpiš buď odrezané, v celofáne balené… výber 3 – 4 druhy. V živote nie koriander…. Ale keď chceš kvetináčové, musíš len natrafiť a so šťastím kúpiš poriadne… Bazalku a rozmarín som musela vyraziť, odišli po krátkom čase… no na druhýkrát ich mám lepšie a mám ich furt ešte nádherné, krásne sa rozkonárili, no paráda. Aj mäte sa darí, tej na prvýkrát. Ale „pažítka“ mi zase odišla za pár dní, fakt je to bieda!
    No a keď človek vidí v TV kecať pána Konštiaka…(predseda zväzu obchodníkov či čosi také) .. jednu dobu sa sťažoval, že ľudia v pohraničí nakupujú radšej za tými hranicami , akí sme to vlastenci? By sa z neho jeden posr.l.. .. raz zase vyprával, že tá zlá kvalita potravín u nás je daná tým, že sme chudobný štát, a že aj preto je u nás drahé, lebo ľudia nemajú peniaze (vidíš v tom logiku? ja nie). Takíto blbci tu u nás majú pod palcom obchodovanie s potravinami… ako jeho firma (KONRAD)… fuj! odpľula by som si pred ním.

    Tak buď radšej v tom Bavorsku, aj keď to nie je doma, ale je to normálna krajina, nie Kocúrkovo ako tu.
    Sorry, že som sa tak rozpísala, ale toto ma hrozne štve. 🙁

  4. jarda kadic

    Ten salát vypadá nádherně.Akorát jsem se pozastavil nad tím,že v receptu používáš pro lišky(kuriatka) název rýdzniky.(česky ryzce) ale to může být klidně krajový výraz,což se děje normálně.Na vzhledu a určitě i chuti to rozhodně neubere!

  5. vybusna Autor

    no vies co….uz minule som to pisala niekde, ze mi nejaky pan napisal, ze to nie su rydziky, ale kuriatka….no a ja som bola v tom, ze rydziky . A potom mi este jedna pani napisala, ze su to kuriatka….a na koniec Ty. Takze ziaden krajovy nazov….skratka som to pomenovala uplne zle. Ked mi to uz traja ludia napisu, tak pravda bude u nich a nie u mna

    1. jarda kadic

      To ale stejně nic nemění na tom,že je to nádhera a že to určitě brzo udělám,my doma máme totiž bramborové saláty rádi,tak proč to nezkusit na “bavorský“ způsob!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.