Hovädzie na divoko – Sviečková na smotane – vždy sa podarí

svieckova horna

Cas pripravy Čas prípravy:  2 hodiny + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  5 az 6 porcii

Suroviny:

1.2 kg hovadzie na pecenie
350 g mrkva (cca 4 velke kusy)
50 g petrzlen (cca 2 ks)
130 g zelerova bulva (cca 1/2 velkej hlavy)
2 velke cibule
60 g udena biela slanina / cista vaha bez koze
500  az 600 ml sladka smotana (ja som tych 100 ml doliala mliekom, lebo som uz nemala smotanu)
2 PL ocot
3 PL cukor
2 bobkove listy
po 6 gulickach noveho a normalneho korenia
6 rozdrvenych klincekov
lyzicka nasekaneho dumbiera
nepomlete horcicne gulicky (tie co byvaju v nalevovom koreni Deko)
1 PL sol

Postup

Zacneme s pripravou den dopredu.

Polovicu slaniny nakrajame na hranolceky a naspikujeme maso. Zostatok nakrajame na kocky.
Zeleninu ocistime a nakrajame na mensie kusky….ja som ju nasekala v robote a musela som pouzit ten najvacsi hrniec (velikansky wok), pretoze toho bolo strasne vela. Nabuduce ju pokrajam na kolieska, ale sekat uz nebudem. Vy si ju naporcujte ako Vam vyhovuje. Mozno ostanem aj ja pri tom sekani.

IMG_0381

Ako vidite…upustila som z mytusu, ze maso na svieckovu musi byt bezpodmienecne krasne a hladke.

No ano, mramorovane  a clenene maso sa kraja horsie, ale moja dlhorocna skusenost s hovadzim masom je ta, ze taketo ako vidite na fote, je skratka pre nasu chut najlepsie. Je makucke, stavnate a nataha do seba vsetky tie uzasne zeleninove chute….

Do velkeho hrnca dam 3 PL oleja a vyskvarim  na nom slaninove kocky. Do tuku hodim vsetky koreniny…. necham uvolnit ich vone

IMG_0383

Pridam zeleninu a tu necham restovat tak,a by *lahla* a trochu zmensila svoj objem.

Pridame sol, cukor a ocot v mnozstve ako je uvedena v rozpise.

Vsetko premiesame,  zalejeme vodou…ja som dala na zaciatok 600 ml a nechame prevriet.
Po prevreti nechame ochladit, na teplotu, zeby ste v nej udrzali prst a polozime do nalevu naspikovane maso. Ja som vsetko prelozila do uzsieho a vyssieho hrnca.

Vody by malo byt tolko, aby bolo maso tesne tesne ponorenie. Ak treba tak dolejte prevretu vodu.
Nadobu prikryjeme a nechame do druheho dna v chlade.
Na druhy den  vyberieme z chladnicky smotanu  a  dame  maso v zelenine  varit, tak ako je . Ja som musela najprv zase prelozit vsetko do toho woku 🙂
Varila som prikryte pod pokrievkou cca dve hodiny a raz som doliala asi 150 ml  vody.  Ak to budete robit v tlakaci, bude staci podla mna tak 50 minut.
Makke maso vyberieme a zakrutime do alobalu…zatial nekrajame.

Zeleninu zmixujeme….pouzite co mate…ci robot, ci tycovy mixer, niekto prisaha na pasirovanie….verte mi pasirovala som roky a okrem vacsej prace a spinavemu sitku somv tom nevidela, ziadne vynimocne plus.
Mne vznikla husta zmixovana kasa, do ktorej lyzica klesala velmi velmi velmi pomaly a dlho
IMG_0390

Zeleninovu kasu som dala na zdroj tepla a vyliala som do nej sladku smotanu….najprv vlejte len 100 ml, do ktorej ste zamiesali cca 2 PL vriacej zeleniny a postupne  dolievajte, kym nema hustotu aku chcete. Ja davam 500 ml a aj ked sa zda, ze je to redsie, tak ked ta omacka postoji, vzdy trochu zhustne a je mi akurat.

Nechajte po prevreti omacku postat aspon 20 minut a az potom ju este na zaver vychutnajte. Ja som napriklad musela dosypat cukor…nemecky ocot je koncentrovanejsi ako slovensky a tak mi to bolo dost kysle.

Podavame ako inak s kysnutou knedlou

Svieckova na smotane je popri fazulovici , moje najoblubenejsie jedlo…fakt ju zboznujem.

 

svieckova dolna

 

 

7 názorov na “Hovädzie na divoko – Sviečková na smotane – vždy sa podarí

  1. Jitkas

    V roce 2011 jsem v Praze na letisti zakoupila casopis Zena a zivot s prilohou, kde byly ctyri ceske klasicke recepty varene podle „babicky“ a zaroven podle ruznych sefkucharu. Jeden z nich byla svickova. Prisaham, ze Tvuj recept je skoro totozny, jenom onen „sef“ nenechal zaklad vychladnout , ale maso v nem hned povarit 10 min a vypnul. Odlozil do lednice na celou noc a rano pokracoval ve vareni. Ingredience jsou prakticky totozne (+- kulicky pepre ci noveho koreni).
    Pokazde, kdyz delam svickovou si rikam, ze to zkusim, ale pak nemam odvahu a delam, jak me naucila moje mami.
    Toz priste bude podle Tebe a urcite dam vedet, myslim, ze tento recept MUSI fungovat. Svickovou delam max 2 krat do roka, tak vydrz, urcite na ni dojde. Tez se mi libi ono seminko horcice, „sef“ pouzil horcici jako takovou, coz mne moc nelakalo i kdyz vim, ze do „moderni“ svickove se dava.

    1. vybusna Autor

      Jitka…Tak moja mamka robievala tak, ze tiez ponorila kus masa do horuceho vyvaru a nechala do druheho dna. Mozno aj tento recept bol povodne tak pisany, ale v behu casu sa to pri prepisovani nejako *zmenilo*. Manzelova maminka to mala napisane takto od babicky a ja to tak nejako nechcem menit, nech je to autenticke….nicomu to neublizi a mne to nezaberie ani sekundu casu naviac. som rada, se si znovu ku mne nakukla.

    2. vybusna Autor

      jaj a este k tomu koreniu….v nemecku predavaju zmes korenia na ich sauer braten…je to nieco ako hovadzie na kyslo…a v tej zmeske korenin, je suseny zazvor, bobkac, nove a normalne korenie, klinceky a to horcicne semienko….Pouzivam ho pri svieckovej na smotane, pretoze mi strasne chuti a tak som ho napisala aj do receptu….vlastne to semienko a zazvor su v tomto recepte naviac, oproti tomu povodnemu z jihlavy.

  2. Jitkas

    Ani nevis, jak rada k Tobe „nakukuji“. Jsi plna uzasnych napadu a opravdu sikovna kucharka, proste pastva pro oci a spousta dobrych vychytavek. Je evidentni, ze proste „umis“ a ja takove lidi mam moc rada. Jo, tez se mi libi Tvuj humor a urcita skromnost, vlastnost , kt. dnes skoro vymizela. Dnes si „vetsina“ mysli, ze jsou fenomeni, coz ne vzdy je pravdou. Jsi neuveritelne odvazna, pustis se s vervou do novych receptu, ktere se ti libi a pak to umis dokonale popsat, zhodnotit a predat zkusenost dal. V neposlednim mas krasne fotografie a umis to tzv. nadherne „podat“, asi tak…..
    Preji Ti pekny svatecni den, odpocivej, dnes je 1.Maj, ale hlavne tez lasky cas, tak se podle toho zarid !

    1. vybusna Autor

      boze jitka…to ma nemozes takto chvalit, fakt nie….velmi ma to potesilo, ale nemozem si zacat namyslat a ….

  3. nigina

    Mňam, tiež mám rada toto jedlo, ale málo ho robievam. Zhodou okolností som sviečkovú robila minulú nedeľu 🙂 . Ja dávam viac mrkvy asi, nedávam zázvor, klinčeky ani horčicové semienka, ale pridávam brusnice… teda až do taniera. Opäť máš senzi fotky, strašne sa mi páči, ako to vieš vždy nastajlovať, ty estétka 🙂 Čaf , pekný 1.máj…

    1. vybusna Autor

      niguska….vies co..okrem ananasu som doma absolutne nenasla ziaden kompot, tak som tam nemala co strcit na to maso. a veru by sa zislo tam nieco take sladkaste…..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.