Dusené hovädzie kocky s fazuľou na chilli spôsob so zeleninovou prílohou

hovadzie chilli

Chilli sa varí z mletého hovädzieho….no a ja som mala kocky a mlynček na mäso som nejako nedokázala utiahnuť a robot som do toho nechcela zaťahovať.  Takže som to poriešila takto. No a znovu som si prešla trpkou skúsenosťou s balíčkovaným, hovädzím na guláš.  Bolo krásne, ako vidíte, bohužiaľ ani po dvoch hodinách nebolo mäkké. Tlakáč by to pravdepodobne uvaril hravo dravo, ale ten ja nepoužívam.  Ja toto neviem pochopiť, ako môžu do balíčka na guláš, pokrájať tento druh mäsa. Naposledy som toto zažila , hádam pred 5 rokmi a odvtedy som sa zapovedala, že to bolo posledný krát a dôsledne som začala chodiť k živému mäsiarovi.  Tam som si vybrala flaksňu a bola som spokojná. Ako sa zdá, tých 5 rokov bola dostatočne dlhá doba,  aby som na to zaverenie zabudla a znovu som sa nechala napáliť. Tak mi treba, akurát Dobrý Manžel si požul, našťastie chilli on zbožňuje, tak mi bolo odpustené.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

500 g hovädzie na dusenie
1 veľká červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1 pálivá čerstvá paprička
3 PL olej
po 1 čl mletý koriander, kumín, mletá škorica, chilli vločky, mletá sladká paprika
soľ, čerstvo drvené korenie
400 g pasírované paradajky
150 ml červené víno
vývar na podlievanie
plechovka fazuľe
kytička čerstvá koriandrová vňať
hustá kyslá smotana
Na prílohu :
čerstvá kvaka 1/2 veľkej hlávky
1 veľká mrkva
1 veľký petržlen
2 zemiaky
veľký orech masla
soľ, čerstvo drvené korenie, červená cibuľa

hovadzie chilli surovina

Postup

Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na kocky. Pálivú papričku na prúžky. Na tejto papričke som si dala záležať a išla som k ázijcom kúpiť takú, čo ozaj páli….a fakticky to bola páliva záležitosť..bola úžasná, ozaj sme si prišli konečne na svoje.
Mäso nakrájame na trochu väčšie kocky,  v hlbokom hrnci rozohrejeme olej a orestujeme  cibuľu s cesnakom a papričkou.  Na tento základ pridáme mäso a opečieme ho zo všetkých strán.
Na mäso nasypeme všetky koreniny (soľ, drvené korenie, rímsku rascu, mletú škoricu, koriander, mletú papriku) a premiešame.
Hneď podlejeme horúcou vodou a privedieme k varu. Dolejeme pasírované paradajky a víno.  Mala som pár čerešňových paradajok a pridala som aj tie. Znovu privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou, stíšime zdroj tepla a dusíme kým nie je mäso mäkké. Ako som písala v úvode, dusila som do bezvedomia a podlievala som vývarom. chilli po zaliati vodou chilli pred fazulou
Ale to dlhéééééé dlhééééé dusenie sa mi odmenilo omáčkou hustou, krémovou a chuťove dokonalou.
Nakoniec vmiešame odkvapkanú fazuľu. Tým že som podlievala a podlievala, tak som mala tej omáčky veľa a tak som dala dve plechovky a bolo to už príliš fazuľové…aspoň z môjho pohľadu ale DM si v tom rochnil, takže v tomto smere si urobte ako chcete.
Chilli sa podáva s ryžou poväčšine, ja som urobila varenú zeleninu.
Kvaku, zemiaky, petržlen a mkrvu očistíme a nakrájame.  chilli prilohaDáme variť do studenej osolenej vody. Postupujeme presne tak, ako keby sme varili zemiaky. Mne sa najdlhšie varil ten petržlen. Po uvarení scedíme a vhodime veľký orech masla. Nechame pod pokrievkou roztopit a vsiaknuť. Popučíme.
Tesne pred podavaním do chilli vmiešame nasekanú koriandrovú vňať a na vrch dáme kopček kyslej smotany.
Zeleninu posypeme nasekanou červenou cibuľou a drveným korením.
Varila som včera a dnes sme mali na obed…nenormálne dobre sa to rozležalo , chutilo skvele.
hovadzie chilli topky

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.