Roštenky v smotanovej omáčke

rostenky hlavna

Kým som bola na Slovensku z  hovädzieho som varila zúfale málo. Ja som to mäso vôbec nevedela kupovať.  Keď som videla mramorované….bolo to pre mňa mastné a nekvalitné. Na sviečkovú som kúpila hovädzie zo stehna… bez jedinej žilky ….a varila som a varila a varila…a mäso bolo stále žuvavé.  Nebola som skúsená a tak som vinila seba…a prestala som variť sviečkovú.  A takto sa to ťahalo s rôznymi receptami na hovädzie celú moju mladosť.  A aj neskôr som mala pred hovädzím veľký rešpekt. Balíčkované som vôbec nekupovala a chodila som k živému mäsiarovi….V mäsiarste v Lazovnej ulici a na Sídlisku mali celkom slušný prehľad o našom rodinnom menu.  Zásadne som si pýtala mäso na roštenku, alebo na guláš, alebo na sviečkovú….ak by mi to mäso odrezali z bizóna, tak by som nenamietala…vedela som o tom ozaj veľký makový trt. Tu v Mníchove som sa naučila, že mramorované  mäso, mäso s tukovými žilami , je mäso vlastne skvelé. Na sviečkovú na smotane kupujem tafelspitz, na roštenky kupujem roštenec a keď chcem závitky, tak vtedy kupujem mäso zo stehna, to sa mi rozklepe najlepšie a veľký kus.
Keď robím roštenku z roštenca mám vždy istotu, že rezne budú také ako majú byť, mäkké, šťavnaté a omáčka ich už len doplní.  Smotanová omáčka je u nás k roštenke taká netradičná, celkom často varím sviečkovú na smotane, paprikáše  a rôzne smotanové klasiky, tak sa mi zdalo, že je toho u nás celkom dosť. Nuž ale raz za čas…….

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

700 g  roštenec + múka na obalenie
2 cibule + 4 cesnakové strúčiky
150 g prerastaná slanina
2 biele papriky
soľ, čerstvo drvené korenie
150 ml hustá kyslá smotana
olej

Postup

Mäso nakrájame na rezne.  Veľmi zľahka cez fóliu naklepeme. Osolíme, posypeme čerstvo drveným korením a obalíme v múke.  Múku ktorá Vám ostane, odložíme na zahustenie omáčky.
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na kocky. Slaninu pokrájame na hranolky a očistenú papriku na prúžky.
Do kastróla dáme rozohriať olej a roštenky dobre opečieme z obidvoch strán.

rostenky opekanie

Preložíme ich na teplé miesto a na tuk dáme rozpražiť slaninu, na slaninu vhodíme cibuľu, cesnak a papriku. Dobre porestujeme.
Tento základ zľahka posolíme.
Na základ poukladáme roštenky a všetko zalejeme vriacou vodou, tak, aby boli ponorené.

rostenky podliatie
Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a stíšime zdroj tepla.
Dusíme pokiaľ nie sú roštenky mäkké, dĺžka závisí od kvality mäsa, od toho ako dlho sme mäso opekali, ako Vám prilieha pokrievka …a tak rôzne :D. Dajme tomu hodinu a potom ochutnajte :D. Občas skontrolujte, či netreba podliať.
Keď sú roštenky mäkké,  vyberieme ich a dáme na teplé miesto a tyčovým mixerom omáčku zmixujeme do hladka.  Kyslú smotanu preložíme do väčšieho hrnčeka, pridáme k nej 5 lyžíc omáčky z kastróla, plytkú lyžicu hladkej múky a metličkou prešľaháme. Vlejeme do omáčky a necháme prevrieť.  Ak je omáčky málo, tak dolejte horúcu vodu a všetko ešte dochutíme.
Roštenky prelejeme omáčkou a podávame s nejakými cestovinami alebo prílohovými haluškami.
Dobrý manžel…napriek tomu, že smotanové omáčky sú u nás celkom bežné, túto veľmi pochválil.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.