Špagety Carbonara

carbonara

Nuž nepopieram…toto jedlo Vám zdvihne cholesterol, niekam, kam ani nedovidíte. Ja ho robievam veľmi málo, práve pre jeho kalorickosť a nezdravosť a bla bla bla….Ale viete čo, už mesiac sú mrazy..a v takých mrazoch sa žiada niečo, čo Vás ukolíše, učičíka …naviac….Dobrý Manžel sa znovu hrabal vo svojich kuchárskych videjkách a tam ich uvidel….a dovtedy mi nenápadne podsúval toto jedlo, až som ho po rokoch znovu uvarila. A vôbec toho neľutujem, už som zabudla na ich úžasnú chuť,  na  krémovú konzistenciu a vôňu. A zistila som, že pred tými rokmi, keď som toto jedlo varila, tak som varila nejakú paverziu….ja som do tej omáčky dávala smotanu!!!!!!!!!! Neuveriteľné….a to som si bola istá, že recept som dostala kdesi v talianskej reštaurácii tu v Mníchove. Včera som celý večer premýšľala, kde som k takej verzii prišla a našla som to….no na Topreceptoch...tam ma to naučili :D. Darmo…pred 9 rokmi sa varilo skrátka všelijako.  Vtedy bola v plnej sile generácia, ktorá varila podľa jazyka…kuchárka sa vrátila z Bibione a snažila sa zložiť recept na jedlo, ktoré jej tam veľmi chutilo. Receptové databázy boli veľmi malé, internetové prekladače neexistovali..ak sme si aj zadali do gúgla Carbonara…vyšli nám dva recepty v taliančine. A tak som varila omáčku so smotanou…..:D Možno to v niektorom kúte Talianska aj tak robia, ale v Ríme, kde je toto jedlo najobľúbenejšie, rozhodne bez smotany.

No dosť bolo rečí….aj keď to nebola , čo sa týka špagiet Carbanara,  moja premiéra, bolo to pre nás vlastné úplne iné jedlo a môžem povedať, že DM bol v žalúdkovej nirváne. Nesmierne si pochutil a ja tiež..naviac je to jedlo, ktoré máte na stole do 20 minút, od momentu, ako sa postavíte k sporáku.
Ešte je stále zima….rozhodne doporučujem vyskúšať.

Cas pripravy Čas prípravy: 20 min
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2 porcie

Suroviny:

250 g špagiet
1 vajce + 1 žĺtok
3 lyžice syr parmezánovitého typu alebo Pecorino…ja som dala Grana Padano (viď text postupu)
150 g prerastaná slanina
2 PL olivový olej
soľ, veľa čerstvo drveného korenia

Postup

Ako slanina je vraj najlepšia prerastaná podhrdlina. Absolútne netuším, kde by som asi mala ísť kúpiť v Mníchove podhrdlinu, aj keď som si istá, že v nejakom internetovom mäsiarstve by som ju našla. Ja nie som v Ríme, tak som sa rozhodla, že použijem tu klasickú fajnú prerastenú mníchovskú slaninu. Na Slovensku…..no vyberte si…anglická, oravská a určite aj iné typy…Slaninu nakrájame na väčšie kúsky, žiadne drobné kocky.
carbo slanina
/Vezmeme si dostatočne veľkú a hlbokú panvicu…príde do nej  250 g uvarených špagiet, ktoré musíme pretriasať a miešať…nezabudnite na to. Ak takú nemáte, tak si vezmite radšej široký kastról.

/V panvici rozohrejeme olivový olej a vypražíme slaninu do chrumkava. Panvicu odložíme bokom.

Špagety …ako uvádza taliansky kuchár z môjho videa by mali byť hrubšieho typu…ja som také nemala, mala som len klasické päťky.  Uvaríme ich podľa návodu na obale a nezanedbajte množstvo soli a vody. Na liter vody dajte 1 čl  s kopčekom.  Po uvarení ich nepreplachujeme ani horúcou, ani studenou vodou…rovno zo sitka ich dáme na panvicu k výpeku a slanine a  zmiešame pretriasanim.
Tak….máme výpek so slaninou hotový, špagety sa varia…ideme si pripraviť omáčku.

/Vajce a žĺtok prešľaháme a pridáme bohaté množstvo čerstvo drveného korenia.

Vrátili sme sa po troch mesiacoch zo Slovenska a ešte som nezistila čím mi treba doplniť potravinovú skriňu…mala som len nové korenie a to je nevhodné, použila som vločky pálivej papričky, dodalo to tomu jedlu šmrnc, ale korenie je korenie….To sa tam vyslovene pýta. Keďže pekávam laskonky,  nemám problém s bielkami a tak som dala len dve žĺtka,  ale kto snehové pečivo nerobí , tak nech si nerobí násilie a dá dve celé vajcia…čo už
.
/ Pridáme  ku koreneným vajciam, dve lyžice parmezánu.

Radšej ako parmezán používam granu padano….je menej aromatický a vyrába sa z odtučneného mlieka. Komu špecifická vôňa parmezánu nevadí, tak smelo do neho. Miesto parmezánu, môžeme použiť aj syr pecorino….ten sa vyrába z ovčieho mlieka a keby som si ja osobne mala už vybrať medzi klasickým parmezánom a pecorinom, tak si vyberiem parmezán…ten nemusím voňať, ale jesť ho môžem…čo sa nedá povedať o pecorine. Ale ako som uviedla…sú to moje chute.
carbo omacka

 

 

/Do kastróla s vymiešanými špagetami vlejem omáčku a pretriasaním špagety dôkladne v nej obalíme.
Musia byť nádherne krémové,  z omáčky nám v žiadnom prípade nesmie vzniknúť praženica.

Je veľmi dôležité robiť všetko plynule, bez žiadneho prestoja v danom poradí a  výsledok je zaručený. Nemusíte sa ničoho báť.
Na tanieri nakoniec ešte porciu posypte syrom a ihneď konzumujeme.
Ako som písala veľmi rýchle a báječne jedlo…

7 názorov na “Špagety Carbonara

  1. Kubik - DM

    Jeste bych dodal, ze slanina mohla byt na trosku mensi kosticky, ale ne o moc, jen o trosku, a spagety polejte tou omackou az kdyz nejsou uplne varici, aby se vam to vajicko neuvarilo. Proto se taky dela ta slanina nejdriv, aby vychladla, nez do ni date ty spagety a nasledne vajicko.
    A je to vyborne jidlo!

    1. vybusna Autor

      ale DM…ved tam to jasne pisem…..najprv udusime slaninu, vypneme. Dame varit spagety scedime a dame na panvicu…pretriasame. Az potom dame omacku…pretriasame….

  2. nigina

    Jj, fantastické jedlo, moje najobľúbenejšie talianske jedlo. Ale nie je pravda, pán DM, čo píšete, tie špagety s dajú buď do panvice so vypečenou slaninkou (mne tam chýba ešte podrvený jemne opečený cesnak) a potom sa to celé švihne do misy s tou omáčkou-neomáčkou (nie je to omáčka v pravom zmysle slova, však?) a riadne sa to premieša. Ešte sa má použiť trocha horúcej vody z varenia špagiet, ktorú pridáme do celej tej zmesi v mise… no a bazalka najemno nasekaná. Práveže tým teplom horúcich špagiet sa vytvára tá pravá omáčka, ten úžasný krémový povlak, teplom chladnúcich špagiet sa vajcia uvaria, ale nevznikajú žiadne praženicové hrčky. Žĺtky spolu s tukom zo slaniny a topiacim sa syrom sa uvaria do nádhernej omáčky obaľujúcej povrch špagiet.
    Ja tiež tieto špagety varievam málokedy, lebo ako si písala, kalorická bomba! a nikdy sa neovládnem, keď ich uvarím, že ja by som si nedala a odolala. To proste nejde 🙂

    1. Kubik - DM

      Jde o to trefit ten spravny okamzik, aby se vejce neusmazilo, ale jen zahralo a prilnulo k testovinam, tak to predpokladam myslime oba dva 🙂
      Vzpominam si, ze jsem jednou mel u italskeho kolegy carbonara, a jeho manzelce se nepovedly, vejce bylo uz nacisto ‚prazenicove‘.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.